HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
8 Nisan 2018 Pazar Saat: 11:08

"ENGELLİ MEMUR SAYISINI ARTIRACAĞIZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Mayıs ayına kadar özel sektör ve kamu iş yerlerine alımlarla ilgili çok daha yüksek kontenjanlarımız oluşmuş olacak. Bu bağlamda da ben bütün engelli kardeşlerimize seslenmek ist
"ENGELLİ MEMUR SAYISINI ARTIRACAĞIZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Mayıs ayına kadar özel sektör ve kamu iş yerlerine alımlarla ilgili çok daha yüksek kontenjanlarımız oluşmuş olacak. Bu bağlamda da ben bütün engelli kardeşlerimize seslenmek istiyorum; İŞKUR'un kamuda engelli alım ilanlarını yakından takip etsinler, bu anlamda fırsatlardan faydalanma konusunda da İŞKUR'la yakın temasta olmaya devam etsinler." dedi.

O zaman gerçekleştirilen engelli atama sayısıyla ilgili geri bildirimler ve yeni bir atama olması yönünde talep aldıklarını ifade eden Sarıeroğlu, "Biz de Aile Bakanımızla birlikte Sayın Başbakanımıza bu talebi ileteceğimizin sözünü vermiştik. Sayın Başbakanımıza arz ettik. Sayın Başbakanımız da Bakanlar Kurulunda bir sunum yapmamızı istedi. Bakanlar Kurulunda sunumumuzu gerçekleştirdik. Bugün atamasını gerçekleştirdiğimiz 2 bin 500 kardeşimiz, aralık ayında da tekrar  2 bin 500 kardeşimizin daha bu sene içinde atamasını gerçekleştireceğiz. Toplamda 5 bin kardeşimizin atanmasıyla ilgili talimatı Sayın Başbakanımız verdi." diye konuştu.

Her alanda devrim niteliğinde reformlar yapıldığını ifade eden Sarıeroğlu, engelliler için de yine devrim niteliğinde düzenlemelerin hayata geçirildiğini söyledi. Sarıeroğlu, "Bunların yanı sıra en büyük değişim ve dönüşüm zihinlerde gerçekleştirildi." dedi.

 

"ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK KONUSUNU GÜVENCE ALTINA ALDIK"

Engellilere yönelik önyargıların kökten değişmesini sağlayan, engellilerin hayatın her alanında aktif ve etkin olmasını destekleyen anlayışı tüm Türkiye'de destekleyen çok güçlü adımların atıldığını dile getiren Sarıeroğlu, engellilere yönelik tüm ilgili mevzuatları tek bir çatı altında toplayan ilgili kanunun 2005'te kabul edilerek yürürlüğe konulduğunu kaydetti.

Sarıeroğlu, bu kanundan sonra birçok alanda arka arkaya adımlar atıldığını dile getirerek, "En önemli değişikliklerden biri, Anayasamızın 10. maddesinde oldu. Bu maddede, engellilere pozitif ayrımcılık konusunu güvence altına aldık." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın, engellilerle birebir alakadar olduğunu, taleplerini dinlediğini ve onlar için tüm imkanları hayata geçirdiklerini ifade eden Sarıeroğlu, Erdoğan ve Yıldırım'ın öncülüğünde hükümetlerinin hassas çalışmalarıyla engellilerin yüzünün güldüğü belirtti.

Sarıeroğlu, eskiden dört duvar arasında olan ve hizmete erişimde sıkıntı yaşayan engellilerin, yaşadıkları tüm bu sıkıntıları hükümetin ortaya koyduğu destek ve imkanlarla aştığını söyledi. Engellilerin şu anda spordan sanata, bilimden siyasete hayatın her alanında var olduklarını kaydeden Sarıeroğlu, "Ülkemiz bugün engelli kardeşlerimizin hayat şartlarını iyileştiren, destekleyen, geleceklerini garanti altına alabilecekleri uygulamalar ve hizmetlerle de dünyaya örnek oluyor." dedi.

Sarıeroğlu, engellilere yönelik hizmetlerin yardım ya da bir lütuf anlayışıyla hayata geçirilmediğini vurguladı. Bunun bir "hak" olarak görüldüğünü ifade eden Sarıeroğlu, bu hakkın teslimi olarak çalışmalar yaptıklarını, bunun da sosyal devlet olmanın gereği olduğunu kaydetti.

 

ENGELLİLERİN İSTİDAMI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR

Sarıeroğlu, AK Parti'nin bu güne kadar yaptıklarının bundan sonra yapacaklarının referansı olduğunu belirtti.

Son dönemde yaptıkları tüm çalışmaların odağında istihdamın yer aldığını aktaran Sarıeroğlu, engellilerin istihdama erişimi ve sürekliliği konusunda yoğun bir çaba içerisinde olduklarını, bu konuyla ilgili düzenlemeleri arka arkaya hayata geçirdiklerini söyledi.

Sarıeroğlu, 2002'den itibaren İŞKUR aracılığıyla kamu ve özel sektörde toplamda 370 bin engellinin işe yerleştirilmesini sağladıklarını kaydetti.

Mesleki eğitim ve girişimcilik kurslarıyla engellilerin yanında olduklarını dile getiren Sarıeroğlu, 2012'den itibaren 40 bin 233 engellinin aktif iş gücü programlarından faydalanmasını sağladıklarını anlattı.

Belli iş yerlerinde engelli kotası uyguladıklarını söyleyen Sarıeroğlu, "Bu anlamda sevindirici bir gelişme, yüzde 80 oranında şu anda İŞKUR üzerinden gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde engelli kontenjanlarında bir başarıya ulaşmış durumdayız. İnşallah bu başarı performansını yüzde yüze tamamlama konusunda gayretli çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

İSTİHDAM TEŞVİK PAKETİ'NDE ENGELLİLER İÇİN AYRICALIKLAR

İstihdam Teşvik Paketi'nde engelliler için girişimcilik desteklerini arttırdıklarını vurgulayan Sarıeroğlu, engelliler için imalat ve bilişim sektörüne verdikleri destekleri arttırdıklarını kaydetti.

Sarıeroğlu, "Kontenjan dahilinde veya kontenjan fazlası olarak ya da yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştırmaları durumunda işverenlerimizin çalıştırdıkları her bir engelli kardeşimizin asgari ücret üzerinden sosyal güvenlik primini, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak üstlenmiş durumdayız." bilgisini verdi.

Özel sektörde bu konuda bir farkındalık olduğuna dikkati çeken Sarıeroğlu, engelli istihdamının bu kesimde de arttığını söyledi.

Bugün gerçekleştirilecek atama ile 2 bin 500 engellinin kamuya yerleşeceğini aktaran Sarıeroğlu, "2002'de 5 bin 777 engelli kamuda istihdam ediliyordu. Bugün hayata geçireceğimiz atamayla birlikte kamudaki engelli istihdamımız 54 bine ulaşacak. İnşallah yıl sonundaki 2 bin 500 kişilik atamamız ile de sayı 57 bin rakamına ulaşmış olacağız." açıklamasını yaptı.

Bu istihdam oranlarına ulaşmak için çok ciddi reformların hayata geçirildiğini aktaran Sarıeroğlu, yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Sarıeroğlu, engelliler için hazırladıkları sınav sisteminin büyük bir titizlikle gerçekleştirildiğini ve dünyada uygulaması olmayan bir sınav sistemi olduğunu, sistemi uygulamak için birçok ülkenin de Türkiye'ye geldiğini vurguladı.

Engellilerin sınav sonuçlarının dört yıl boyunca geçerliliğini koruduğunu ifade eden Sarıeroğlu, isteyenlerin iki yılda bir sınava girmeye de devam edebileceğini, yüksek puanın baz alınacağını aktardı.

Bakan Sarıeroğlu, iş ortamındaki çalışma koşullarının da engellilerin ihtiyacına göre ayarlandığını ifade etti.

Taşeronların kamuda çalışmasıyla ilgili sürecin 2 Nisan'da tamamlandığını dile getiren Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"Kadroya geçiş sonucunda yeni bir durumumuz daha oluştu. Bu pozitif durumu da ilk defa paylaşmış olacağız. Kamuda yüzde 4 engelli çalıştırma kotamız var. Bu kadar büyük bir kitlenin kamuda kadrolu olarak çalışmaya başlamasıyla yeni engelli istihdamıyla ilgili çok geniş bir çerçevemiz oluşmuş durumda. Mayıs ayına kadar özel sektör ve kamu iş yerlerine alımlarla ilgili çok daha yüksek kontenjanlarımız oluşmuş olacak. Bu bağlamda da ben bütün engelli kardeşlerimize seslenmek istiyorum; İŞKUR'un kamuda engelli alım ilanlarını yakından takip etsinler, bu anlamda fırsatlardan faydalanma konusunda da İŞKUR'la yakın temasta olmaya devam etsinler."

 

"DEVRİM NİTELİĞİNDE GELİŞMELER KAYDETTİK"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Başbakan Binali Yıldırım'ın 2018 yılı için müjdesini verdiği 5 bin engelli vatandaşın kamuda istihdamının ilk yarısının bugün gerçekleştirileceğini söyledi.

Bütün insanlara adil ve eşit davranılması gerektiğinin altını çizen Kaya, "Bizim kültürel kodlarımızda, tarihimizde hiçbir ayrım gözetmeden daima insana hizmet var. Özelikle kadınlarımızın, çocuklarımızın, yaşlılarımızın, engelli kardeşlerimizin hayat kalitesinin iyileştirilmesi konusunda apayrı bir hassasiyetimiz var. Biz engelli kardeşlerimizi sadece yüreğimizle değil, verdiğimiz hizmetlerle de destekliyoruz." diye konuştu.

Bugün düzenlenen törenin, engellilere verilen önem ve değerin ulaştığı noktayı göstermesi bakımından son derece anlamlı olduğunu ifade eden Kaya, burada bulunan her kişinin bir hikayesi olduğunu söyledi.

Her zaman engellilerin yanında olduklarını vurgulayan Kaya, "Bizler de taşıdığımız hassasiyetle engelli vatandaşlarımızın önündeki hukuki, sosyal ve fiziki engelleri bir bir kaldırdık ve kaldırmaya da devam ediyoruz." dedi.

Kaya, bu kapsamda sağlıktan eğitime, sosyal hayattan ulaşıma, iletişime kadar her alanda engelliler için çok daha fazlasını yapmanın mücadelesini verdiklerini dile getirdi. Hep birlikte çok daha güzel işlere imza atacaklarına dikkati çeken Kaya, muhabbetle, sevgiyle bütün zorlukların üstesinden gelineceğini aktardı.

Bu ruh ve inançla hizmet ettiklerinin altını çizen Kaya, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Başbakanımızın öncülüğünde hükümetlerimiz döneminde engellilerimiz için adeta devrim niteliğinde gelişmeler kaydettik." şeklinde konuştu.

Bakan Kaya, eğitimden bakım hizmetlerine, istihdamdan erişilebilirliğe, engellileri ilgilendiren pek çok alanda yenilikleri hayata geçirdiklerine işaret ederek, Bakanlık olarak da engellilerin sorunlarının çözümü ve yaşamın her alanında aktif rol almasının öncelikli hedefleri olduğunu vurguladı.

Bakan Kaya, bu hedef çerçevesinde, engelli bireylerin çalışma hayatında yer almalarının sağlanmasının son derece önem taşıdığını dile getirdi.

Bu amaçla dünyada bir ilk olan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sistemini 2012 yılında uygulamaya koyduklarını anımsatan Kaya, "Bugün, lisans düzeyinden 1100, ön lisans düzeyinden 531, lise düzeyinden 540, ilköğretim düzeyinden 329 olmak üzere toplam 2 bin 500 kadroya atama işlemini gerçekleştireceğiz. Bu atamayla birlikte 2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayısını 54 bin 314'e çıkarmış olacağız." bilgisini paylaştı.

Kaya, engellilerin özgüvenini, umudunu artıran istihdama yönelik teşvik politikalarının süreceğini, bu kapsamda özel sektörde istihdamın da teşvik edileceğini anlattı.

"Engelli kardeşlerimizin işçi olarak istihdamında kamuda 9 bin 802, özel sektörde ise 95 bin 149 olmak üzere toplam 104 bin 951 rakamına ulaşılmıştır." diyen Kaya, diğer yandan zihinsel ve ruhsal engele sahip olan kişilerin özel sektörde istihdamını da korumalı iş yerleri modeliyle desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Kaya, vergi teşviklerinin yanında bu iş yerlerinde çalışan her engelli için 2018 yılı ilk altı aylık dönemde her ay 598 TL ücret desteğini Bakanlık olarak işverene sunduklarını belirtti.

"İŞE KATIL HAYATA ATIL PROJESİ'Nİ BAŞLATTIK"

Bakan Kaya, engellilerin özel sektörde istihdamını desteklemek amacıyla 5 ilde destekli istihdam projesi olan "İşe Katıl Hayata Atıl Projesi"ni başlattıklarını hatırlattı.

Bu projeyle iş koçluğu modeli geliştirdiklerine ve bu kapsamda yaklaşık 1000 engelli için sürdürülebilir istihdam sağlandığına değinen Kaya, bu projenin kamu kurumlarına ve pek çok sivil toplum kuruluşuna örnek olduğunu söyledi.

Engellilerin desteklenmesi, bakım ve rehabilitasyonu alanında da önemli çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu alanda temel önceliğimiz, engelli kardeşlerimizin ailesinin yanında ve kendi sosyal çevresinde hayatlarını sürdürmelerini sağlamaktır. Bu amaçla 502 bin 508 engelli vatandaşımıza ayda 1085 lira engelli evde bakım desteği veriyoruz. Evde bakımın mümkün olmadığı durumlarda kurumsal bakım hizmetlerimizi devreye sokuyoruz.

Ülke genelindeki Bakanlığımıza bağlı 97 yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezi, bizim denetimimizde olan 200 özel bakım merkezi, 6 gündüzlü bakım merkezi, 138 umut evi aracılığıyla toplam 22 bin 981 engellimize bakım hizmeti veriyoruz. Bugün gerçekleştireceğimiz atamalarla engelli kardeşlerimizin her biri farklı kamu kurum ve kuruluşlarımızda çalışmaya başlayacak. Bizler de sizleri toplumun her alanında aktif olarak yer alabilmeniz için desteklemeye devam edeceğiz."

 

"BİRLİKTE AŞAMAYACAĞIMIZ ENGELLERİMİZ YOKTUR"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da her yapılan çalışmanın amacının devleti daha güçlü, milleti daha mutlu yapmaya yönelik olduğunu belirterek, "Allah'a hamd olsun ve inanarak söylüyoruz ki Türkiye'nin kızıl elması olan çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkma hedefine her geçen gün biraz daha yaklaştığımızı ifade etmek isterim." dedi.

Türkiye'nin her alanda çok önemli çalışmaları hayata geçirdiğini dile getiren Yılmaz, "Türkiye'nin bugünü dünden çok iyi. Hiç şüpheniz olmasın ki yarını da bugünden daha iyi olacaktır. Birlik ve beraberlik içinde aşamayacağımız engellerimiz yoktur." ifadelerini kullandı.

 

Anahtar Kelimeler : "ENGELLİ, MEMUR, SAYISINI, ARTIRACAĞIZ”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız