HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
2 Haziran 2018 Cumartesi Saat: 11:06

KARADENİZ BÖLGESİNE BAYİLİK SİSTEMİ

Ordu’da kadın girişimciliğin arttığı son yıllarda mantı konusunda adıyla birlikte markalaşan Şükriye Ulutürk, gazetemiz muhabiri Semra Gençosmanoğlu’na verdiği röportajda Şükriye Hanım Mantılarının sırlarını ve nasıl popüle
KARADENİZ BÖLGESİNE BAYİLİK SİSTEMİ

Ordu’da kadın girişimciliğin arttığı son yıllarda mantı konusunda adıyla birlikte markalaşan Şükriye Ulutürk, gazetemiz muhabiri Semra Gençosmanoğlu’na verdiği röportajda Şükriye Hanım Mantılarının sırlarını ve nasıl popüler olduğunu anlattı.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Şükriye hanım haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Üstüne basa basa özellikle söylüyorum. Ordu’da mantı deyince ilk akla siz geliyorsunuz. Önce Şükriye Ulutürk kimdir? Kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

Şükriye ULUTÜRK: Hoşbulduk sayın Gençosmanoğlu, Şükriye Ulutürk iki çocuk annesidir. Şu an Şükriye Hanım mantılarının işletmeciliğini yapıyorum.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Girişimciliğe nasıl karar verdiniz?

Şükriye ULUTÜRK: Şükriye Hanım mantıları fikri bir işsizlik neticesinde insanlar acaba ne yapacağım derken hayat şartları koşullar bizi zorladı. Başlamama bu vesile oldu. Bir dönem ana sınıfı öğretmenliği yaptım. Özel sektörde çalışıyordum daha sonra boşta kaldım. Ama aklımın bir tarafında hep bir ticaret üretim ve üretim hep ilgilimi çekiyordu. Sonra Ordu da mantı kültürü adına bir boşluk olduğunu fark ettim. Böyle bir işletmenin olmadığını gördüm ve Ordu da olabileceğine inandım ve Süleyman felek caddesinde çok küçük bir dükkânla başlayıp mantı evini açtık.

“BABA MESLEĞİ BANA ARTI KAZANDIRDI”

Ticarette sermaye tecrübe gerekli bunlar olmadan bir yola çıkıldığında sonu hüsran olabiliyor. Aslen Sinoplu’yum ben çocukluğumda babamın da dükkânı olması bu mesleği babamdan öğrenmiş olmam bana artı kazandırdı. Arka plandaki yoğunluğu koşturmacayı ön hazırlığı babamın ticarethanesinde öğrendim. Çok küçük bir sermaye ile bu işe başladım. Kaybedeceğim bir şey yoktu. Gittiği sürece ham madde üretecektik çok fazla risk alacağım bir şey yoktu.

Düz mahalle Fidangör sakinleri bana her gün uğradılar bana her zaman destek oldular. Tabi ki müşterilerimizi müşteri gibi değil de bir misafir gibi orada bir ev ortamı hissiyatı verilmeye çalışılıyor. Parası olmayanı da 8 yıldır hiçbir zaman kapımızdan geri çevirmedik. İyi niyetlerle yola çıkıldığında karşılığını görüyorsunuz istihdam sağladık 7-8 tane bayan çalışanımız var.

KARADENİZ BÖLGESİNE BAYİLİK SİSTEMİ

Ben sekizinci yılımdayım ve açıkçası şunu yapmadım yat kat almadım. İsmime yatırım yaptım. Ordu da bakıldığında firmalar reklam vermekten çekinirler radyo reklamı dahil vermezler. Ben bağkurumu ödemezken reklam verdim. Patentini aldım kurumsallaşma yolunda ilerledim. Bu işi daha profesyonel nasıl yapabilirim diye uğraştım. Amacım Karadeniz bölgesinde Şükriye Hanım mantılarını bayilik sistemi ile büyütmek. Bunun yanında sade mantı değil kurabiyesinden tutun böreğine kadar her şey mevcut.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Dışarıdan gelen insanlar Ordu yemek kültürünü nasıl değerlendiriyorlar?

Şükriye ULUTÜRK: Genelde Ordu’ya gelen müşterilerimiz Ordu’nun nesi meşhurdur diye soruyor. Pidesi, kuymağı ve pancar çorbası meşhurdur. Benim için önemlisi de otları meşhur. Genelde başka illerden gelip Ordu’ya gelen insanlar bu konuda eleştiri yapıyorlar. Ben Ordu’da şunu gördüm. Ordu yemeği icat etmiş mesela turşunun kavrulması olağanüstü bir durum turşu normalde kuru fasulyenin yanında durur ısırarak yenir.  Ordu’da bir anda sofra donatılabiliyor. Yani kimse Ordu’da aç kalmaz.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Yemeğin sunumunu yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?

Şükriye ULUTÜRK: Şimdi yemeği yaparız. Sunumunu güzel yapmazsak yemeği köreltmiş oluruz. Tabağınızın sunumu güzel olacak, sofra düzeni temiz olacak, hijyenik olacak, alelade bir masa kurmak hoş olmaz. Her şey güzel olursa yemeğinde keyifle yenileceğini düşünüyorum.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Geçenlerde bir fuara katıldınız. Fuara ilgi nasıldı gözlemleriniz neler oldu?

Şükriye ULUTÜRK: Gittiğim fuaralar ön izleme fuarlarıydı. Şükriye Hanım mantılarının fuarlarda ne kadar ilgi görebileceğini diğer mantı üreten firmaların yanında bizim ne eksiğimiz ne artımız var bunları görmek adına fuarlara gidiyorum. Ama baktığımın zamanda önde olduğumu görüyorum özellikle lezzet açısından ben iddialıyım.  Genelde il il gezdim dolaştım. Fuarlar insana ışık tutuyor.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Kadınların birlikte hareket edebileceği başka ortak projeleriniz var mı?

Şükriye ULUTÜRK: Aslında proje hep var ben şu an kitap yazıyorum. Notlarım var onları birleştirip inşallah kadınların başarı hikâyelerinden oluşan bir kitap yazmayı düşünüyorum. Bu kitapla birlikte Türkiye genelinde imza günleri düzenleyip oralardaki kadınlara seminerler vermeyi verdiğimiz seminerle kesinlikle ümitli olmaları gerektiğini yılmamaları gerektiğini anlatacağız girişimcilik nasıl olur riskleri nelerdir bunları anlatacağız.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Bu işe başlarken devletten bir destek aldınız mı ve ne gibi sıkıntılar yaşadınız?

Şükriye ULUTÜRK: KOSGEB destek veriyor fakat ben daha önce açtım bana uygun değildi. KOSGEB sıfırda bir yer açan kişilere destek veriyor. Şu ana kadar devlet destekli bir şey yapamadım. Bir gün inşallah KOSGEB bize de destek verir.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Herhangi bir kadın derneğine katılmayı düşünür müsünüz?

Şükriye ULUTÜRK: Şu ana kadar herhangi bir dernekte çalışmadım. Çünkü ben elle tutulur gözle görülür bir şeyler olsun istiyorum gerçekten kadınların bir araya geldiğinde beyin fırtınalarının yapıldığı ortaya çıkan projelerinde hızlı bir şekilde hayata geçebileceği bir dernek olsa tabi ki çalışırım ama gittiğim derneklerde o hazzı ben alamadım o yüzden de pek fazla dernek çalışması yapmadım.

“GİRİŞİMCİLİK CESARET VE KARARLILIK GEREKTİRİR”

Herkeste girişimci olamaz. Çünkü girişimcilik, cesaret ve karalılık gerektiren bir durum. Herkesten de bunu beklemek yanlış olur. Ben şunu da görüyorum evde şiddet gören arkadaşlarımız oluyor bana gelip anlatıyorlar. İşe ihtiyacım var diyor. Eşim bana para vermiyor diyorlar. İşe alıyorsunuz iki gün sonra ben ayakta çok kalıyorum benim belim ağrıyor diyorlar. Sonra eşi geliyor eşim çok çalıştırıyorsunuz diyor. Böyle yaparsak kendimizi ifade edemeyiz ki. Kadınlarımızın ayakları üstünde durması lazım.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Kadının toplumdaki yeri ve istihdam konusunda neler yapılmalı?

Şükriye ULUTÜRK: Ben ilçe de büyüdüm şöyle bir bakış açışı vardı kız çocukları okumaz sevgilisi olmaz evlenince kadın dediğin lokantada yemek yemez denirdi. Sahil kenarları böyle değildir ama iç kesimlerde böyledir. Bunlarla ilgili devletimiz kız çocuklarımızın okumasına yönelik çalışmalar yapıldı. Bunlardan sonra da önleri açıldı. Eskiye nazaran bu durumun daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kadına şiddet çok fazla konuşuluyor ama bunu konuşmaktan daha çok neler yapılmalı bence bu konuşulmalı.

“KADIN VAR OLDUĞU SÜRECE TOPLUM DAHA GÜZEL OLUR”

Temelinde kız çocuklarının ya da erkek çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi ve belli bir yaşa geldiğinde birbirlerine olan sevginin bitmesiyle evin içerisinde çatışmalar ortaya çıkıyor ve şiddet devreye giriyor. Birbirlerine anlamayan yetemeyen çiftlerin bir arada olmasının ben çok anlam ifade ettiğine inanmıyorum. Önce eğitim yönümüzü geliştireceğiz daha bilinçli evlilikler yapacağız.

Toplumda kadının ötekileştirilmesinde dinin değil de cahillerin alakası var. Bunu dindar olanda yapıyor olmayanda. Kadının yer ve konumunu belirlemek için birbirine saygı duyması gerekiyor. Erkek nasıl bir şeyleri başarabiliyorsa kadın da başarabilir. Kadında yeri geldiğinde evine ekmek getirebilir. Kadın var olduğu sürece toplum daha güzel olur.

Semra GENÇOSMANOĞLU: Sayın Ulutürk, Cesaretinizle birlikte Ordu sizinle birlikte damak tadında yeni bir çığır açmış oldu. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyor, bundan sonra ki süreçte de bol kazanç ve başarılar diliyorum.

Şükriye ULUTÜRK: Bende sizlere ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine bana bu fırsatı sunduğunuz için çok teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

Anahtar Kelimeler : KARADENİZ, BÖLGESİNE, BAYİLİK, SİSTEMİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız