HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
24 Haziran 2018 Pazar Saat: 11:40

EN ÇOK İNSANİ YARDIM YAPAN ÜLKE TÜRKİYE

Ülkelerin insani yardım karnesini çıkaran İngiltere merkezli Kalkınma İnisiyatifleri Örgütü “Küresel İnsani Yardım 2018 Raporu” yayımladı. Rapora göre Türkiye 2017 yılında 8,07 milyar dolar ile en çok insani yardım yapan ülke old
EN ÇOK İNSANİ YARDIM YAPAN ÜLKE TÜRKİYE

Ülkelerin insani yardım karnesini çıkaran İngiltere merkezli Kalkınma İnisiyatifleri Örgütü “Küresel İnsani Yardım 2018 Raporu” yayımladı. Rapora göre Türkiye 2017 yılında 8,07 milyar dolar ile en çok insani yardım yapan ülke oldu.
 
Türkiye’nin her yıl insani yardıma daha fazla pay ayırdığını, insani yardımda Türkiye modeli diye bir algının güçlü bir şekilde oluştuğunu ifade eden Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Küresel İnsani Yardım 2018 Raporu” ve insani yardımda Kızılay’ın payına ilişkin şunları söyledi:
 
“Geçmiş yıllarda Gayri Safi Milli Hasılasına oranla en fazla insani yardım yapan ülkeydik. Bu defa yardımın maddi büyüklüğü olarak da en cömert ülke olduk. Bu bazen insani krizlere hızla müdahale, bazen geçimlik kaynaklarını artırmaya yönelik uzun vadeli projeler, bazen de kalkınma yardımları şeklinde oluyor. Ama sonuç olarak insanlığa, çıkar gözetmeden hizmet ediliyor. İnsani yardımda Türkiye modeli böyle bir şey. İnsani yardım sektörünün bir aktörü olarak bundan gurur duyuyor, Kızılay’ın hedeflerini de bu şekilde formüle etmeye çalışıyoruz.
 
Yardımın toplam tutarı 719 milyon Lira
 
Yurt dışında Türkiye bayrağını dalgalandıran kuruluşlardan birinin Kızılay olduğunu, 2017 rakamlarına göre başta Suriye olmak üzere sınırlarımız ötesine, yakın ve uzak coğrafyalara 152 milyon dolar yani bugünkü değeri 719 milyon lira olan insani yardım götürüldüğünü hatırlatan Kınık, şu bilgileri verdi:
 
“Toplam 46 ülkede yaklaşık 8 milyon 635 bin kişiye paydaşlarımızın da desteği ile insani yardım ulaştırdık. Bu insanların sadece 3,5 milyonuna 2017 Ramazan ayında yardım ettik. Bu yıl Ramazan yardımlarımızda yurt içinde 5 milyon 706 bin kişiye 105 milyon liranın üzerinde, yurt dışında 35 ülkede, 3 milyon 818 bin kişiye, 82 milyon 540 bin lira tutarında insani yardım ulaştırdık. 2017 yılında Ukrayna, Somali, Nijerya, Gürcistan, Filistin ve Bosna Hersek’in Ulusal Derneklerine Türk Kızılayı olarak destek verdik. Somali’ye 13.000 ton, Yemen’e 11.000 ton, Gazze’ye 11 milyon lira değerinde insani yardım ulaştırdık. Ülkemize sığınmış mültecileri de unutmadık. 2017 yılında 65 farklı uyruktan 1 milyon 100 bin mülteciye Avrupa Birliğinin desteği ile toplam 926 milyon Lira nakdi destek, 137 bin mülteci çocuğa ise 26 milyon Lira eğitim desteği sağladık. Kızılay olarak 2017 yılında öncelikle kendi vatandaşlarımız olmak üzere toplamda 18,6 milyon insana destek sağladık. Bu yardımlar sayesinde milyonlarca insanın hayata yeniden bağlandığını, onbinlercesinin ölümün eşiğinden döndüğünü biliyoruz. Bu gurur Türkiye’nin, bu onur hepimizin.”
 
Küresel İnsani Yardım Raporunun önemli başlıkları ise şöyle:
 
Küresel İnsani Yardım 2018 Raporu'na göre, Türkiye 2017 yılında en çok insani yardım yapan ülke oldu.
 
İngiltere merkezli Kalkınma İnisiyatifleri Örgütünün raporuna göre Türkiye geçen yıl yaptığı 8,07 milyar dolar yardım ile dünyada en çok insani yardım yapan ülke konumuna yükseldi.
 
Sıralamada Türkiye’yi 6,68 milyar dolar ile ABD, 2,99 dolar ile Almanya ve 2,52 milyar dolar ile İngiltere izlerken, Avrupa Birliği kurumları 2,24 milyar dolar ile dördüncü sırada yer aldı.
 
Türkiye insani yardımların milli gelire oranı temelinde yapılan sıralamada da yüzde 0,85 ile birinci sırada gelirken, en yakın takipçileri Norveç ve Lüksemburg için bu oran sadece yüzde 0,17’de kaldı. ABD ise bu sıralamada yüzde 0,04 ile 19'uncu konumda yer aldı.
 
Dünyada 134 ülkede 201 milyon kişinin uluslararası insani yardıma muhtaç durumda olduğu belirtilen raporda, krizlerden ve çatışmalarda etkilenen bu kitlenin önemli bir bölümünün Suriye, Yemen ve Türkiye’de olduğu vurgulandı.
 
İnsani yardımların yüzde 60’ı 10 ülkeye kanalize edilirken, Suriye yüzde 14 ile birinci, Yemen yüzde 8 ile ikinci en çok yardım alan ülke oldu. Rapora göre Suriye böylece üst üste beşinci yılda da dünyanın en çok insani yardım alan ülkesi konumunu korudu.
 
Rapora göre dünyada yapılan toplam insani yardım 2013’te 18,4 milyar dolardan 2014’te 22,1 ve 2015’te 25,8 milyar dolara yükselmişken, bu artış trendinde son 2 yılda gözle görülür bir yavaşlama yaşandı.
 
Dünyadaki toplam insani yardım 2016’da 26,4 milyar dolara, 2017’de de yüzde 3’lük bir artış ile 27,4 milyar dolara çıktı. Dünyada geçen yıl yapılan toplam insani yardım 27,3 milyar doları bulurken, bunun yaklaşık üçte birini tek başına Türkiye sağladı.
 
Raporda, Türkiye’nin 3,5 milyon Suriyeli ile dünyada en çok sığınmacıyı barındıran ülke olduğunun altı çizildi.
 
Türkiye, 2013, 2014, 2015 Küresel İnsani Yardım Raporlarına göre üç yıl üst üste, en çok insani yardım yapan üçüncü, son iki yılda ise ikinci ülke olmuştu.

 

Anahtar Kelimeler : EN, ÇOK, İNSANİ, YARDIM, YAPAN, ÜLKE, TÜRKİYE

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız