HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Ağustos 2018 Cumartesi Saat: 12:34

ODÜ, Araştırma Üniversitesi Olma Yolunda İlerliyor

Nitelikli büyümesini her geçen dönem artırmaya devam eden Ordu Üniversitesi, sahip olduğu laboratuvarları, gerçekleştirdiği araştırma projeleri, bilimsel yayınları, artan lisansüstü programları ve akademik kadrosu ile araştırma üniver
ODÜ, Araştırma Üniversitesi Olma Yolunda İlerliyor

Nitelikli büyümesini her geçen dönem artırmaya devam eden Ordu Üniversitesi, sahip olduğu laboratuvarları, gerçekleştirdiği araştırma projeleri, bilimsel yayınları, artan lisansüstü programları ve akademik kadrosu ile araştırma üniversite adayı yolundaki çalışmalarını sürdürüyor.

Yükseköğretim Kurulu tarafından başlatılan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında geçtiğimiz yıl devlet üniversiteleri arasından 10 araştırma üniversitesi ve bunun yanı sıra 5 aday araştırma üniversitesi seçildi.

Aday araştırma üniversitelerinin belirlenmesinde ülkemizin önceliklerinin dahil edildiği dünyadaki bilimsel çalışmalar, üniversitelerin mevcut durumunun değerlendirilmesi ile gelecek planlaması, liderlik boyutu ve üniversitenin Ar-Ge stratejisi ve yönetişimi gibi birçok parametre dikkate alındı.

Ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınmasında kritik rol üstlenen kurumlar olan araştırma üniversiteleri bilime evrensel olarak katkı sağlayıp kapsamlı eğitim veren kurumlardır. Türkiye gibi büyüme ve kalkınma sürecinde olan ülkeler için büyük önem arz eden araştırma üniversitelerinin varlığı ve güçlenmesi için laboratuvar alt yapıları, kütüphane ve bilgi sistemleri ve destekleyici araştırma ortamı gerekli şartlardır. Bununla birlikte araştırma üniversitelerinin nitelikli eğitimci, araştırmacı, öğrenci ve yönetici kadrolarını bünyesinde barındıran ve üretken olacakları araştırma kültürüne sahip üniversiteler olması önemli kriterler arasında yer almaktadır.

Bu bağlamda Üniversitede Emin Çetinceviz Merkez Kütüphanesi ile araştırmacılara gerekli olan çalışma ortamı sunulurken eğitim öğretim faaliyetlerini çağdaş eğitimin gerektirdiği her türlü imkana sahip mekanlarda sürdürebilmek için laboratuvarlarıyla bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırmalar ve projeler yürütülmektedir.

Araştırma ve geliştirme süreçlerinin her aşamasında etkin görev ve sorumluluklar üstlenebilecek nitelikte elemanlar yetiştirerek gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalarla toplum yararına sunduğu eğitime yönelik hizmetlerini sürdüren Üniversitemiz 8 araştırma ve uygulama merkezi ile birlikte 140 laboratuvarıyla çalışmalarına devam etmektedir.

Araştırma üniversitelerinin ayırt edici özellikleri arasında lisansüstü eğitime yoğunlaşmış kurumlar olması, aynı zamanda nitelikli akademik insan kaynağına sahip olması, öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısının düşük olması, yayın performansının yüksek olması yer alıyor.

Bu kriterler dikkate alındığında yaklaşık 24 bin öğrencisi olan Üniversitemiz lisansüstü programlarıyla alanlarında yenilikçi fikirler üretebilen, analitik düşünebilen, donanımlı ve çok yönlü bireyler yetiştirilmesinde öncü rol üstlenirken kurulduğu 2006 yılında 150.4 olan öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı oranını 2017-2018 eğitim öğretim döneminde 69.3’e düşürmüştür.

Bununla birlikte araştırma üniversitesi olmanın temel gerekliliklerinden biri olan lisansüstü eğitimde Üniversitemiz yüzde 100’ün üzerindeki büyüme grafiği, 102 program ve 2 binin üzerindeki öğrenci sayısı ile araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.

Akademik yeterliliğinin yanı sıra bölgesine sağladığı katma değerle de araştırma üniversitesi olmaya aday olan Üniversitemiz, bünyesinde bulunan Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) biriminin yanı sıra dışarıdan destekli araştırma projeleri kapsamında TÜBİTAK, SAN-TEZ, DOKAP, AB Fonları, KEİK ve özel anlaşmalarla üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirmeye yönelik projeler üretmektedir.  

Araştırma üniversitelerinin odağı araştırma olduğundan bu üniversitelerde yayın performanslarının yüksek olması beklenmektedir. Araştırma üniversitesi olmak için çalışmalarını sürdüren Üniversitemiz öğretim elemanları 2017 yılında ulusal ve uluslararası alanda bin 365 yayına imza atmıştır. Bununla birlikte Üniversitemizde kurulduğu dönemden bu yıla kadar geçen süre içerisinde uluslararası yayın sayısında 50.1 kat, ulusal yayın sayısında 11.3 kat, toplam yayın sayısında ise 23.1 kat artış sağlanmıştır.

Araştırma üniversitelerinin eğitim-öğretimden bilgi transferi faaliyetlerine, kamu ve sanayi ile iş birliğinden uluslararası işbirliklerine kadar yansıyan araştırma önceliğine ve araştırma kültürüne sahip üniversiteler olduğunu belirten ve Üniversitemizin bu yöndeki çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Araştırma üniversiteleri geliştirdikleri bilgi birikimi, yetiştirdikleri nitelikli işgücü ve yürüttükleri bilgi aktarımı faaliyetleri ile ekonominin gelişmesi ve toplum refahına katkı sağlama misyonuyla çalışmalar yürütmektedirler.

Bu üniversitelerin, dünyadaki diğer saygın üniversitelerle kurdukları iş birlikleri sayesinde geliştirdikleri bilgi-yetenek birikimi ve edindikleri uluslararası tanınırlık ülkeler için önemli kazanım ve prestij kaynağı olmaktadır. Bu bağlamda Ordu Üniversitesi, yürüttüğü bilimsel çalışmalarla kendisine uluslararası platformda yer edinmeyi hedef olarak belirlemiş, politikalarını bu doğrultuda oluşturmuş ve bu politikaları kararlılıkla uygulayarak son yıllarda her biriminde önemli gelişmeler kaydetmiştir.

Ordu Üniversitesi, 2006 yılından bugüne kadar olan kısa zaman diliminde enstitülerindeki öğrenci sayısında 104.1 kat büyüme sağlarken program sayısı bakımından yüksek lisans alanında 15 kat; doktora alanında ise 11 kat gelişim göstermiş; yine bu dönemde bilimsel toplantı sayısında 14 kat, Üniversitemize ait yayınlarda 26.4 kat, toplam yayın sayısında 30.2 kat büyüme gerçekleşmiştir. Bunlara ek olarak Üniversitemiz, on iki yıllık süreç içerisindeki değerlendirme süreçlerinden başarılı bir şekilde geçmiş ve sürdürülebilir bir kalite düzeyine sahip olduğunu ve kurumsallaşmasını ileri düzeye taşıdığını yayımlanan bütün raporlarla da ortaya koymuştur.

Ayrıca Üniversitemiz, ülkemizin yükseköğretimindeki merkezi rolünü, bilimsel bilgi üretiminin araştırmaya dayalı olduğu anlayışını benimseyip bütün çalışmalarını eş zamanlı olarak sürdürerek araştırma faaliyetlerinde de güçlü bir konuma ulaşmıştır. Üniversite-sanayi, üniversite iş dünyası, üniversite kamu kesimi işbirliğinde ise yüksek Ar-Ge kapasitesi öne çıkmakta, yenilikçi ve girişimci bir üniversite rolünü benimsemiş bulunmaktadır.

Bunun ötesinde, araştırma üniversitesi adayı olarak toplumuna doğrudan hizmet veren, ülke kalkınması için yeni bilgiyi üreten, bu bilgiyi ticari ürüne dönüştürmeyi başaran, beşerî sermayeye katkıda bulunan öncü güç rolünü yerine getirmeyi hedeflemektedir.

Kurulduğu günden beri geliştirdiği bütün bu entelektüel birikim, oluşturduğu bilgi altyapısı ve yürüttüğü bilimsel faaliyetleri ile bölgesinde bir marka değeri olan Üniversitemizin, uluslararası düzeyde sunduğu kaliteli eğitim, teorik ve uygulamalı araştırma faaliyetlerinin yanı sıra şehrimize sağladığı katma değerle de araştırma üniversitesi adayı olma yolundaki çalışmalarını aralıksız olarak sürdürmektedir.” şeklinde konuştu.

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız