HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
28 Ağustos 2018 Salı Saat: 10:40

Kara avcılığı sezonu başladı

Kara avcılığında 2018-2019 av dönemi 25 Ağustos 2018 tarihinde başladı.  Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü Ünye Şefi
Kara avcılığı sezonu başladı

Kara avcılığında 2018-2019 av dönemi 25 Ağustos 2018 tarihinde başladı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü Ünye Şefi Saygın Yıldırım, 2018-2019 av döneminin 25 Ağustos 2018 tarihinde başladığını söyledi.

Doğa Koruma Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü Ünye Şefi Saygın Yıldırım, 25 Ağustos’ta başlayan av sezonunun avcılara hayırlı olmasını ve sorunsuz ve kazasız bir av sezonu olmasını diledi.

-“Sürdürülebilir avcılık için kurallara uyulmalı”-

Yeni av sezonuna ilişkin bilgiler veren Yıldırım, sürdürülebilir avcılık için kurallara uyulması gerektiğini ifade ederek av tarihlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Yeni av sezonu bölgemizde 25 Ağustos 2018 tarihinde ile 1.grup kuşlar: bıldırcın, üveyik, 4. grup kuşlar: alakarga, küçük karga, ekin kargası, leşkargası, karabatak, saksağan ve 2. grup memeli: yaban domuzu ve çakal avı ile başladı. 20 Ekim 2018 tarihi itibariyle 2. grup kuşlar:  kum kekliği, kınalı keklik, çil keklik,  3. grup kuşlar: sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, Macar Ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, elmabaş patka, çıkrıkçın, su çulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç, boz kaz, kaşık gaga, çulluk  ve 1. grup memeli: yaban tavşanı, ada tavşanı, tilki, kaya sansarıyla  devam edecek olup, 3 Mart 2019 tarihinde tüm av sezonu bitecektir. Ordu ilinde tüm av sezonu boyunca; memeli türlerinden tilki, kuş türlerinden karatavuk ve öter arduç (bozrail) avlanması yasaktır. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 3 üncü maddesine dayanılarak 11 Mayıs 2018 tarihinde toplanan Merkez Av Komisyonu, 2018-2019 Av Döneminde avcılığın düzenlenmesine ilişkin 17 sayılı kararı almış ve alınan bu karar 23 Mayıs 2018 tarihli ve 30429 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı. MAK kararı uyarınca genel ve devlet avlaklarda çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatil günlerinde (idari tatiller dahil) avlanma yapılabilecektir. Bir ve üçüncü grup kuşlar ile yaban domuzu avı ilave olarak salı günü de yapılabilecektir.”

-Av limitleri-
Yıldırım, avına izin verilen av hayvanları için avcı başına belirlenen bir günlük avlanma limitlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kuşlar için; bıldırcın: 10, üveyik: 5, karatavuk: 3, çulluk: 5, sakarmeke: 4, tahtalı: 4, sakarca: 3, suçulluğu (bekasin): 1, kınalı, kum keklik: 2, çil keklik: 2 (bu av sezonunda sadece Ağrı, Aksaray, Ankara, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzurum, Giresun, Iğdır, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Malatya, Sivas, Tokat, Muş, Bayburt, Kırşehir, Eskişehir, Afyonkarahisar, Çankırı, Tunceli, Van ve Yozgat illerinde avlanacaktır), yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, macar ördeği, tepeli patka, elmabaş patka, kaşıkgaga ve çıkrıkçın: 6, küçük karga, ekinkargası ve leşkargası: 15, memeliler için: yabani tavşan: 1, adatavşanı: 2, yaban domuzu: 5, kaya sansarı: 2, çakal: 1, tilki: 2 olarak belirlenmiştir. Avcılar, Avlak Yönetim Bilgi Sisteminden (AVBİS), Avcı Avlakta Mobil Uygulamasından (AVA) ve 0850 888 06 06 numaralı çağrı merkezinden gerekli izni aldıktan sonra genel ve devlet avlaklarında avlanabilecektir.”

-Av sırasındaki yasaklar-
Avlanmada kullanılması ve bulundurulması yasaklanan araçlar, gereçler ve özellikleri ile avlanma esasları ile ilgili bilgi veren Saygın Yıldırım, “Namludaki fişek hariç haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik pompalı vb. yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazlar, zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç vb. malzemeler, bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar, kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyetteki kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynakları, motorlu tekne ve benzeri araçlar, avlanmada kullanılamaz. Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz.” dedi.

-Yasak av usulleri-
Saygın Yıldırım, yasaklanan avlanma usullerine ilişkin ise şunları söyledi:

“Su kuşları hariç olmak üzere diğer av ve yaban hayvanlarını güme kullanarak avlamak, kara ve hava araçlarıyla hareket halindeyken avlanmak, tüfeksiz dahi olsa her türlü motorlu tekneyle su kuşlarını ürkütüp havalandırarak bir yöne sürmek, suya girerek çevirme avı yapmak, avda kullanılması yasaklanan araç ve gereçleri avlanma sırasında kullanarak avlanmak, tarımsal faaliyetler sırasında biçerdöver ve traktörlerde tüfek bulundurmak, yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak; boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmak, av ve yaban hayvanlarını yeme alıştırarak avlamak, av sezonu dışında av ve yaban hayvanlarının kuluçka ve üreme alanlarına zarar vermek yasaktır.”

Yıldırım, açıklamasında son olarak, yaralı bulunan av ve yaban hayvanlarının ilgili en yakın birimlere veya emniyet birimlerine bildirilmesi gerektiğini belirtti. (ÜNYEKENT)

 

Anahtar Kelimeler : Kara, avcılığı, sezonu, başladı

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız