HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
10 Eylül 2018 Pazartesi Saat: 09:53

Kentler için tarihi zirve!

Ünye Belediyesi ve Ünye Kent Konseyinin ev sahipliğinde, Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) Ünye Bölge Toplantısı gerçekleştirildi.
Kentler için tarihi zirve!

Ünye Belediyesi ve Ünye Kent Konseyinin ev sahipliğinde, Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) Ünye Bölge Toplantısı gerçekleştirildi.

 

“Kent Konseylerinin Güçlendirilmesi ve Katılımcılık” temalı toplantıda Karadeniz Bölgesi’ndeki Kent Konseyleri istişare yaptı.

Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu, Kent Konseylerinin yaşadıkları şehre karşı sorumlu olduğunu söyleyerek, “Konseyler kentlilik bilinci ve hemşerilik hukuku temelinde gönüllülük ve katılımcılığın en iyi derecede yaşandığı ve yaşatıldığı kuruluşlardır.”dedi.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Nuray Akçasoy, “Türkiye Kent Konseyleri Birliği’ne üye Kent Konseylerimiz iş birliği içerisinde deneyimlerimizi paylaşmak ve yol alınan süreçte daha iyi ve doğruya ulaşmak için çalışmaları gerçekleştirmektir.” diyerek Ünye’ye ev sahipliği için teşekkür etti.

UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Kent Konseyleri’nin zorluklar içinde kent için mücadele verdiğini belirterek, “Kent Konseyleri’nin statüsü kesinleşip, bütçe ayrılmalı” çağrısı yaptı.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, göreve geldikten 2 ay sonra Ünye’de Kent Konseyi’nin hayata geçirdiklerini hatırlatırken;  Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney de, yerel yönetime halkın katılımı ve yerel demokrasinin oluşup gelişmesi için en önemli vasıtaların Kent Konseyleri olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Ünye Bölge Toplantısı  Ünye’de gerçekleşti. 

İlk gün Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar’ı ziyaretlerin ardından Ünye Kent Konseyi’nde yapılan istişarenin ardından toplantı 8 Eylül tarihinde ilçede bir otelde gerçekleştirildi.  

"Kent Konseyi yaşadığı şehre sorumlu olmalıdır"

Ünye Tanıtım filmi ile başlayan toplantıda açılış konuşması yapan Ünye Kent Konseyi Başkanı Musa Özgür Kıroğlu, “Gerek dünyaya geldiğimiz andan itibaren, gerekse çeşitli gerekçelerle göçüp yerleştiğimiz andan itibaren her birimizin yaşadığı şehir ve kentlerimiz bulunmaktadır. Bazen görev ve sorumluluk yaşadığımız şehre maddi ve manevi sahip çıkmayı gerektirir. Konseyler kent yaşamında, kent vizyonunun hem hemşerilik bilincinin geliştirilmesi hem de kendi hak ve hukukunu korunması içerisine çalışmalar yürütür. Bir şehrin maddi ve manevi anlamında büyüyüp kalkınmasında gösterilen gönüllülük ve katılımcılık, ruh ve bilinci, ne kadar içten ve samimi ise o şehir o kadar ilerler ve gelişebilir. Bu anlamda Kent Konseyleri çok önemli kuruluşlardır.  Çünkü konseyler kentlilik bilinci ve hemşerilik hukuku temelinde gönüllülük ve katılımcılığın en iyi derecede yaşandığı ve yaşatıldığı kuruluşlardır. “ dedi.

Kent Konseylerinin kuruluş yönergesi ile ilgili bilgilendirmede bulunan Kıroğlu, “Ülkemizde Kent Konseyleri henüz yeni kurumlardır. Şehirlerimizin sayısına göre aktif çalışan konsey sayısı istenilen sayıya erişememiştir. Ancak sevindirici olan şudur, artık Kent Konseyleri yola çıkmıştır. Bu yol yüründükçe her geçen gün farkındalık oluşacak. Gerek tek tek Kent Konseylerinin  yörede yürüttüğü çalışmalar, gerek Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin çalışmaları, gerekse Ünye’de olduğu gibi genel ve bölgesel toplantılar son derece önemli ve gerekli çalışmalardır.” diye konuştu.

Kıroğlu’nun konuşmasının ardından Türkiye Kent Konseyleri Birliği Tanıtım filmi izlendi.

 Kent Konseyleri’nin hedef ve amaçları

Ardından Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Nuray Akçasoy, Kent Konseylerinin amaçları, hedefleri ve yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Kent Konseyleri’nin kentlerin sorunları ve önceliklerini belirleyerek yararlı ve önemli çalışmalara imza atmayı amaçladığını ifade eden Akçasoy, “Bizler topluluk kurum ve kuruluşların birlikte ortak çalışma yapma anlayışı içerisinde yaşadıkları kentlerin yönetimlerine katkıda bulunmak, kentlerine sahip çıkmak, kentin bilincini oluşturmak ve geliştirmek amacıyla gönüllülük anlayışı ile bir araya geldikleri platformdur. Türkiye Kent Konseyleri Birliği’ne üye Kent Konseylerimiz iş birliği içerisinde deneyimlerimizi paylaşmak ve yol alınan süreçte daha iyi ve doğruya ulaşmak için çalışmaları gerçekleştirmektir. 2010 tarihinden bu yana birliğimiz danışmanları, akademik kurul üyeleri ve yürütme kurulumuz ile birlikte iletişim ve iş birliğine büyük önem vermektedir.” dedi.

Başkan Akçasoy, Ünye’ye misafirperverlikleri için teşekkür ederek, “Ünye bizim kalbimizi fethetti Ünye Belediye Başkanımız, Ünye Kent Konseyine ve üyelerine teşekkür ediyorum.” dedi.

“Kent Konseyleri’nin statüsü kesinleşip, bütçe ayrılmalı”

UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Kent Konseyleri’nin zorluklar içinde kent için mücadele verdiğini vurgulayarak, “Bu zorluklara rağmen aktif olduğu kentlerde Kent Konseylerimizin önemli bir işlev gördükleri bilinen bir gerçektir. Kent Konseylerinin statüsünün kesinleştirilmesi öncelikli konulardan biri olmalıdır. Öte yandan bir çok Kent Konseyimiz, kaynak bulma bakımından çeşitli zorluklar yaşamaktadır.  Belediye bütçelerinden makul bir kaynağın Kent Konseylerine otomatik olarak tahsis edilmesi ile ilgili yasal düzenleme zorunlulukların aşılmasında önemli bir adım olabilir. Sorunun uzun vadede çözümü ise İçişleri Bakanlığı Dernekler Bürosu bütçesinden belirli bir kaynağın Kent Konseylerine destek kapsamında tahsis edilmesi ile sağlanabilir.  Diğer taraftan İl Özel İdarelerinden de Kent Konseylerine ufak bir bütçenin ayrılması önemli bir unsurdur.” diye konuştu.

“Ünye için ne yapabiliriz anlayışını Kent Konseyi ile ortaya koyduk”

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, 30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde Kent Konseylerini hayata geçireceği söylemini hatırlatarak, göreve geldikten 2 ay sonra Ünye’de Kent Konseyi’nin hayata geçtiğini söyledi.

Başkan Çamyar, “Kent Konseyi kentte yaşayanlara sahip çıkması, yerel yönetimlerin karar alma süreçlerine daha fazla kişinin katılımının sağlanması ve sosyal hukuk devleti anlayışına katkıda bulunmayı amaçlayan bir kuruluş. Bir kentte sosyal kültürel ve sanatsal faaliyetler yoksa o kent bir huzurevidir. Ünye bu anlamda kültürel etkinliklerin başkentidir diyebiliriz.” dedi.

Çamyar konuşmasının ardından, Ünye’de 4 yılda hayata geçen, devam eden ve yapılması planlanan projelerle ilgili sunum yaparak Ünye Kent Konseyi ile birlikte yürüttükleri projelere ilişkin bilgi verdi.

“Kent Konseyleri önemli bir misyon üstleniyor”

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, yerel yönetime halkın katılımı ve yerel demokrasinin oluşup gelişmesi için en önemli vasıtaların Kent Konseyleri olduğuna dikkat çekti.

Güney, şunları söyledi:

“Kent Konseyleri yerel demokrasilerin sivil toplum örgütlerinin toplumdaki fonksiyonlarını tam manasıyla yönetime aktarması konusunda sivil, demokratik ve rafine bir kurum. Kent Konseylerimiz ortak akıl, o şehirde hiçbir siyasi, hiçbir zümre öncelenmeden, geçmişten geleceğe ihtiyaçları belirleyip bir inisiyatif, bir platform oluşturmak anlamında son derece önemli bir misyon üstleniyorlar. Birlikte ekip olarak çalışmalar yürütüldüğünde, bir kentin başarısına başarı katacaktır.”

Protokol konuşmalarının ardından “Kent Konseylerinin Güçlendirilmesi ve Katılımcılık” temalı Bölge Toplasına geçildi.

Bölge Toplantısında Kent Konseyi’nin işleyişi ve işlevi, Kent Konseyleri ve gönüllülük, kent konseyleri ve katılım, sorular, sorunlar, görüşülen, yapılan fikir alışverişleri ve görüşmelerin ardından yapılan değerlendirmeler masaya yatırıldı.

Cumartesi gerçekleşen toplantının ardından, Kent Konseyi üyeleri Pazar günü Ünye’nin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinden oluşan şehir gezisi, Yunus Emre Türbesi ziyareti ve Ünye’ye panoramik bakış ile ilçeden ayrılacaklar.

 

Anahtar Kelimeler : Kentler, için, tarihi, zirve!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız