HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Eylül 2018 Pazartesi Saat: 09:44

“ORDU’DA ÇİKOLATA FABRİKASI KURDURACAĞIZ”

HAFTANIN RÖPORTAJI: OTSO BAŞKANI SERVET ŞAHİN, ÇOK KARARLI KONUŞTU:
“ORDU’DA ÇİKOLATA FABRİKASI KURDURACAĞIZ”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, fındığın 50 yıldır kanayan bir çile olduğunu söyledi. Şahin, gazetemiz muhabiri Mehmet Keskin’e verdiği röportajda çok önemli açıklamalarda bulundu.

Fındıktan TMO’ya, Butik Çikolatadan çevreyolu ve Karadeniz-Akdeniz yoluna, eğitim, sağlık ve turizm konularına dikkat çeken Başkan Şahin, Oda faaliyetleri hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.

Mehmet KESKİN: Sayın Şahin, röportaj sayfamıza hoşgeldiniz. Fındık alım borsası ve lisanslı depoculuk hakkında neler söylemek istersiniz?

Servet ŞAHİN: Hoşbulduk sayın Keskin. Ordu’nun ekonomisi fındığa dayalı. Fındığı dışında bizim arazimizde hiç bir şey olmaz. Dere kenarında kivi olur çok yüksekte ceviz olur ama fındıktan başka bir şey olmaz. Ama fındığımıza sahip çıkamıyoruz çikolata yapmak için fındık kullanmak zorundasın. Yurt dışına gittiğinde fiyatı kesinlikle 5 doların üstünde. Kavrulmuş olarak da kilosu 10 doların üstünde. Geçen yıl 3 dolardı bu senede 3 dolar olsa üretici memnun olacak. Giyim sanayi yiyecek sektörü hepsi de memnun olacak hayat bulacak çünkü herkes fındık üreticisi. 50 yıldır kanayan bir çile hak ettiği değeri almıyor.

Türkiye’de en fazla döviz getiren ürün fındık. Devletin buna sahip çıkması lazım özel bir fındık politikası izlemesi gerekir. Bunun için piyasa düzenleyici kuruluşlara ihtiyaç var. Ya fındık borsası kuruluncaya kadar TMO’ya FİSKOBİRLİK’e destek verip hak ettiği değerde alım sağlamak. Yurtdışındaki bir Yahudi firması 8 milyon kişinin ekmeği ile oynuyor. Bizim milletvekillerimiz ya bu konuyu Cumhurbaşkanına götürmüyorlar ay da götürmek istemiyorlar. Fındık konusunu gerçek anlamda anlatabilseler Cumhurbaşkanımız bu konularda çok hassas birisi.

Bakıyorsun Hollanda’nın tarım ve hayvancılık ürünlerinde 400 milyar dolar ihracatı var. 100 milyar dolar ihracatı var bunlar bizim Ordu Giresun kadar. Bizim fındığımızı biz neden pazarlamıyoruz. Giresun fındık şu an 14 TL bizde ise 12 TL çünkü lisanslı depoculuğu kurdukları için vatandaşlar fındığını teslim edip kâğıdını alıyor kâğıt demek para demek. Ordu’da fındık borsasının kurdurmak istemeyenler Ordu’nun tüccarları.

Lisanslı depoculuğa borsaya karşı çıkmak demek ülkenin menfaatlerine karşı çıkmak demektir. İtalyan ferrorisi diyor ki 11 25’in üzerinde fındık almayın. TMO piyasaya girmiş olsaydı milletvekilleri konuyu Cumhurbaşkanına götürmüş olsaydı şu anda fındık 20TL idi. Dengeli bir fındık politikası tespit etmek zorundayız. Fındığımızı bize sattırmıyorlar. Ferrori denen firma fındığı istediği fiyata alıp satıyor bizden 10 TL’den alıyor 50-100 TL arasında satıyor. Bizim fiyat tespiti dış güçlere bağlı.

Mehmet KESKİN: Bu saatten sonra TMO’nun devreye girmesi doğru olur mu?

Servet ŞAHİN: Şu anda fındığın yarıdan fazlası şehre indi satıldı. Bundan sonra TMO’nun devreye girmesi demek tüccarların fındığını alması demek. Bundan TMO’nun piyasaya girmesinin anlamı yok. Bundan sonra bayram geçti. Eğer TMO piyasaya girecekse en geç 10 Ağustosta piyasaya girmek zorundaydı. Bundan sonra girilecek olan piyasa tüccarın piyasasıdır onun kontrolündedir. Onu da ferrori yönetiyor zaten.

Mehmet KESKİN: Butik çikolata projesinden bahseder misiniz?

Servet ŞAHİN: Butik çikolata projesinin yüzde doksanı hibe 60 tane bayan arkadaşımıza çikolata eğitimi verdik şu anda tekrar yeni bir projeyle çikolatayı gündemde tutmak için çikolatanın Türkiye’den dünyaya açılan kapısı olmak için çünkü bizde her şey var istek oldukça devam ediyoruz evde kek yapmakla çikolata yapmanın bir farkı yok.

Arım balım peteğim projesinin devamında ticarete girmesi bir şirket kurması lazımdı bunun içinde para lazımdı. Biz bir miktar para verdik biz verince arıcılar birliği de katkıda bulundu demek ki para batmayacak dediler. Bu da bir Avrupa Birliği projesi 10 milyon avroluk tamamına yakını hibe. Bizim katkılarımızla da Balmer kuruldu.  Dünyanın en modern bal laboratuvarını kurduk başına da ODTÜ kimya mezunu birini müdür yaptık. Arıcımız 50 TL nin altında olmayacak marka değeri olacak artık balımızın. İnşallah hayırlı olur. İlaç alır gibi balların barkodu var artık herkes rahatlıkla bal alabilecek.

Mehmet KESKİN: Çevre yolu özellikle Karadeniz Akdeniz yolu ne durumda bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Servet ŞAHİN: Ben Karadeniz Akdeniz yolu üzerindeki iller gezdim. Sivas, Kayseri, Maraş, Gaziantep, Sivaslı ve Kayserili bizden daha çok denize inmek istiyor çünkü denize ihtiyaçları var bu şehirlerin hepsi sanayi şehri bu şehirlerde üretilen malları Ukrayna’ya Rusya’ya satmak istiyorlar. Ordu lojistik bir merkez olacak. Bu yol çok önemli. Bunun yanında 42 tanede bu illere çok yakın şehirler var. Karadeniz ilinin artık şahlanması Ordu’nun ayağa kalkması lazım. Yol bittiğinde körfez ülkelere de inmiş olacağız ve ticaretimiz daha da güçlenip kazanç sağlamış olacağız.

Mehmet KESKİN: Sağlık Bakanlığı Tarım Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı bunların çalışmalarını değerlendirir misiniz?

Servet ŞAHİN: Tarım ve hayvancılık bakanlığı bana göre yerlerde sürünüyor. En başarısız bakanlık. Neden biz dışarıdan et alalım neden benim üreticime destek verilmiyor. Mazot yem fiyatları yüksek kalkıp Sırbistan’dan alacağına ucuza da olsa benim üreticimden al. Aynı fındıkta olduğu gibi domatesi 25 kuruşa alıp 5 liraya satıyorlar. Nasıl fındıktan aracı kalkmıyorsa ne ette sebze de meyvede aracı kalkmıyor. Benim köyümde yumurta süt yoğurt yok. Herkes alacağını şehirden alıyor. Biz tarım ülkesiyiz kendi kendine yeten ülkelerdeniz tarım bakanlığı kendini yenilemeli üreticiyi desteklemeli.

Milli Eğitim Bakanlığı gelince bilim bir yana önce ahlak eğitimi olacak ahlak sahibi olmayan doktora öğretmene ihtiyacımız yok bizim. Meslek eğitimi almadan okul bitiyor sadece teorik eğitim bu sisteminde yenilenmesi lazım. 10 yaşına kadar çocuklar ahlak öğrenmeli aynen Japonya’da olduğu gibi.

Şu anda sağlık sektöründe ulaşım çok iyi bir hasta veya köydeki yaşlı bir vatandaş istediği sağlık kuruluşuna gelebiliyor. Sağlık personellerini performanslarına maaşını da vereceksin. Dengeleri düzeltmek gerekir.

Mehmet KESKİN: Turizm Ordu’da şuan ne aşamada?

Servet ŞAHİN: Ordu’da sağlık turizm olabilir estetik ameliyatları burada yapılabilir. Yaşlılarımızın kalacağı büyük yerler sağlık evleri yapılabilir sağlık turizmi Ordu için çok alternatifli olabilir. Birde turizm de ulaşım çok önemli. Artık yollar bittikten sonra istediğimiz yere kısa sürede gidebiliyoruz. İlk ve Orta öğretimimiz düşük. Tam donanımlı bir eğitimcimiz yok.

Şu anda otellerde boş yer yok. Ama Trabzon’da Araplar için köyler mahalleler yapmışlar. Ama Ordu daha güzel yer. Ama yeterli üniversitemiz belediyelerimiz odalarımız hep bir olarak bu işe al atmalıyız. Valiliğimiz bu konuda çalıştay düzenledi ve bu konuları ayrı ayrı ele aldı.

Turizmde en eksik nokta alt yapı. Bir yere gitseniz yeterli tuvalet lokanta tesis var mı? Çambaşı’na gitmek gerekirse düzgün bir yolu yok. Boztepe daha cazip hale getirilebilir sadece üst düzey değil de orta sınıfında eğleneceği bir ortam yapılabilir.

Bazı şeyler zamanında yapılmalı geç kalınmamalı havaalanını zamanında yapmış olmasaydık şu an hiç yapamazdık. Limanla rıhtımla soya arasındaki sahil hiçbir yerde yok. Bu güzellik sadece Avrupa ülkelerinde var.

Mehmet KESKİN: OTSO’nun projelerinden bahseder misiniz?

Servet ŞAHİN: Önceliğimiz fındığı, balı ve kiviyi gündeme getirmek. Biz Ordu’da çikolata fabrikası kurduracağız. Devlet fındıktan para kazanmak istiyorsa bunlar yapılacak. Önümüzdeki haftalarda bu konuyu valimiz sunacağız. Çikolatanın dünyaya açılan kapısını Ordu yapacağız.

Mehmet KESKİN: Sayın Şahin, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyor, önümüzde ki süreçte ilimize yapacağınız çalışmalar ve faaliyetler içinde başarılarınızın devamını diliyorum.

Servet ŞAHİN: Sayın Keskin, bende başta şahsıma ve Odamız adına bu fırsatı sağladığınız için teşekkür ediyor, size ve gazetenize yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

 

 


Haber Yorumları ( 1 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
OĞUZHAN BOZ 20.09.2018 18:53
SEL FELAKETİ NEDEN OLDU.AKP YE OY ATTİNUZ DİYE MEVLAAA SİZİ CEZA VERDU

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız