HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
8 Ekim 2018 Pazartesi Saat: 09:21

AKDENİZ’DEN, ‘STK’LARA DEMOKRASİ DERSİ

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu kurucu ve eski başkanı Ordu’lu Hüseyin Akdeniz, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve Dernekçilik, Oda Başkanlığı vs. gibi yapılanmalarda yaptığı örnek davranışla adeta demokrasi dersi verdi. Kuruculuğunu
AKDENİZ’DEN, ‘STK’LARA DEMOKRASİ DERSİ

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu kurucu ve eski başkanı Ordu’lu Hüseyin Akdeniz, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve Dernekçilik, Oda Başkanlığı vs. gibi yapılanmalarda yaptığı örnek davranışla adeta demokrasi dersi verdi.

Kuruculuğunu yaptığı Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun tüzüğüne koyduğu genel başkanların 2 dönemden fazla başkanlık yapamayacağı maddesini ilk uygulayanda Hüseyin Akdeniz oldu. Akdeniz, böylece STK’larda ki koltuk sevdalılarına da yaptığı bu davranışla anlamlı bir demokrasi dersi vererek, 3. Dönemde de bayrağı Bekir Aktürk’e teslim eden ilk isim oldu.

STK’larda ve siyasi partilerde 2 dönem başkanlık uygulaması eşine ender rastlanan bir uygulama olması dikkat çekerken, bunun ilk mimarının da yine Ordu’lu olması camiada ve Ordu’da takdire şayan bir durum olarak değerlendirildi.  

“MUHTAR, DEMOKRASİNİN KILCAL DAMARIDIR”

Konfederasyonun Olağan Genel Kurul Toplantısının ardından memleketi Ordu’ya gelen Akdeniz, gazetecilere yaptığı açıklamada; “Türk toplumunun demokrasiyle tanışması bundan 190 yıl önce başlamıştır. Yani Muhtarlık Teşkilatının kuruluşu aynı zamanda ilk seçilmiş tüzel kişiliklerinde başlangıcını oluşturur. O nedenledir ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘’Muhtar Demokrasinin Temel Taşıdır’’ ifadesini kullanır. Bir başka ifade ile ‘’Muhtar, demokrasinin kılcal damarıdır’’

Teşkilatlarda paylaşmak esastır. İyi bir teşkilat iyi bir örgütlenme yoluyla yürütülür. Ben deniz dâhil hiçbir üyemiz, konfederasyonumuzun üstünde değildir. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu kurumsal kimliğini tamamlamıştır. Bu kimlik, geleceğin muhtarlarını kararlılıkla hazırlayacaktır” dedi.

‘Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu 21 Haziran 2012 yılında kurulan bugün itibariyle bünyesinde 12 federasyon, 270 dernek ve 32.000 üyesiyle büyüyerek yoluna devam etmektedir. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu bu teşkilatın en üst çatısını oluşturmaktadır. Yani muhtar camiasının en büyük sivil toplum örgütüdür’ diyen Akdeniz, şöyle devam etti;

“MUHTARLARIMIZ BİR ÇOK SORUNLA KARŞI KARŞIYADIR”

“Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu kuruluşunun on yedinci ayında İçişleri Bakanlığından ‘’Türkiye’’ kelimesi alarak kısa bir zamanda Türkiye’deki kamu, kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin içinde yerini almıştır. Bizlere destek olan tüm siyasilerimize teşekkür ediyorum. Aynı zaman da bu süreçte gece - gündüz demeden, yağmur - çamur demeden kar-kış demeden şahsımla birlikte yol yürüyen tüm kurul üyelerimize sonsuz teşekkür ediyor, kendilerini yürekten kutluyorum.

Muhtarlarımız bugün halen birçok sorun ile karşı karşıyadır. Muhtarlarımız görevlerini 1924 yılında çıkmış 442 sayılı köy kanunu ve 1944 yılında çıkmış mahalle kanunu esaslarına göre yürütmektedirler. Oysa ki 94 yıl önce çıkarılan köy kanunu bugünkü köylerimizin gerçek sorunlarıyla örtüşmemektedir. Yine 74 yıl önce çıkarılan mahalle kanunun da kalan görevler bugün itibariyle sadece 5 maddeye düşmüştür. O yıllardan günümüze tek değişmeyen kanun bu iki kanundur.

Bununla birlikte 2012 yılında çıkarılan Büyükşehir yasasıyla birlikte özellikle kırsal mahalle muhtarlarımızın köy tüzel kişilikleri kaldırılmış, adeta muhtarlarımız görevsiz ve işlevsiz hale getirilmiştir. Aslında halkın katılımının daha iyi sağlanması için çıkarılan Büyükşehir yasası vatandaş ile yerel yönetimler arasındaki uçurumu açmış, hatta ilçe belediyelerinin görev alanlarını daraltan bir yapıya dönüştüğünü de saha analizinde görmek mümkündür. Büyükşehir yasasında mutlaka yeni bir düzenlemeye gidilmeli ve muhtarlarımıza yeni görev alanları yaratılmalıdır” diye konuştu.

“ÇÜNKÜ MUHTAR MÜHÜRDÜR”

Muhtarlara birde baş ucu kitabı bıraktığını söyleyen Akdeniz; “Yerel Yönetimlerde köy ve mahalle yönetimini anlatan ‘’Mühür’’ isimli kitabımda yazdığım gibi; Köy ve mahalle muhtarlarına mevcut yasalarda 82 değişik kanun, tüzük ve yönetmelikte, toplam 354 madde de görev verildiğini görmekteyiz. Bu kanun, tüzük ve yönetmeliklerin, 6’sı doğrudan muhtarlarımızı ilgilendirmektedir. Diğer tarafta ise 76 değişik kanunda ayrıca muhtarlara görev tanımı yapılmaktadır.

Size İsmi MÜHÜR olan bir başucu kitabı bırakıyorum. Mührü anlayın ve geleceğe anlatın. Çünkü muhtar; ''MÜHÜR'' dür. Bağımsız seçilmiş muhtar olduğunuzu asla unutmayın” şeklinde konuştu.

“TEŞKİLATINIZA VE CAMİANIZA SAHİP ÇIKIN”

Muhtarlara teşkilatlarına sahip çıkma çağrısında da bulunan Akdeniz; “Seçtiğiniz kurum yöneticileriniz hata yaptıklarında veya yanlışa düştüklerinde siz uyarın. Ama asla teşkilatınızdan olmayan bir başka gruba onu şikayet etmeyin. Teşkilatınıza ve camianıza sahip çıkın.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu 3. olağan kurulunda Genel Başkanlığı seçilen Bekir Aktürk ü tebrik ediyor, seçilen tüm kurul üyelerine görevlerinde başarılar diliyorum” dedi.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız