HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
14 Ekim 2018 Pazar Saat: 15:13

'TESK OLARAK ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

TESK ve UNİCEF işbirliğinde yürütülen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı'nın tanıtım toplantısı Grand Ankara Otel'de yapıldı. Toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TESK Genel Başk
'TESK OLARAK ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

TESK ve UNİCEF işbirliğinde yürütülen Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı'nın tanıtım toplantısı Grand Ankara Otel'de yapıldı. Toplantıya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, UNICEF Türkiye Temsilci Yardımcısı Nona Zıcherman ve çok sayıda temsilci katıldı.

 

Çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında TESK - UNICEF işbirliği tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'UNICEF ile yürüttüğümüz Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programıyla çocuk işçiliğine karşı mücadelemiz sürüyor. 10 ilde bin 500 çalışan ve yöneticiye bu konuda farkındalık eğitimi verdik ve bu 10 ilde 25 çalışanı çocuk işçiliği konusunda uzmanlaştırmak amacıyla yapılan eğitimleri de tamamladık. Temel amacımız çocuk işçiliğinin önlenmesine katkı ve çalışan çocuklar ile ailelerine destek sağlamak' dedi.

 

-'SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ MASA BAŞINDA DEĞİL SAHADA ARADIK'

 

Çocukların topluma faydalı bireyler olabilmeleri için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Bendevi Palandöken, 'Proje sayesinde çocukların okul yerine tarlada ya da sokakta olmasının önüne geçerek onların topluma faydalı bireyler olmaları için önemli katkıda bulunuyoruz. Ülkemizin çeşitli illerinden değerli birlik başkanlarımızla birlikte bu projenin sürdürülmesini sağlıyoruz. Proje kapsamında sayıları neredeyse bin 500'ü bulan gönüllülerle birlikte sahaya indik. Bu projeyi masa başında değil sahada yürüterek o çocukların hangi problemlerle karşılaştığı noktasına çözümler aradık. Onların da her çocuk gibi okuma hakkı olduğu için eğitime katılmalarında imkan sağladık. Toplumun en önemli sorunlarından olan çocuk işçiliği ile mücadele eden bu çalışmanın yalnızca ülkemizde değil uluslararası alanda da ses getireceğine yürekten inanıyorum. Bu çalışma için pilot bölge olarak Ankara, Adana, Hatay, İzmir, Manisa, Malatya, Mersin, Gaziantep, Burdur ve Şanlıurfa illerindeki birlik başkanları ile koordineli bir şekilde hareket ettik. Buralardaki eğitim merkezleri ile usta öğreticiler nezaretinde bu çocuklarımıza ulaştık.  Onları eğitimiyle ilgili sınıfların hazırlanması ve gelecekleri ile ilgili özgüvenli adımlar atabilmeleri için çaba sarf ettik. Bu arada partnerlerimiz  En önemlisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da bu işe el attı. Bu konudaki destekleri ile birlikte ufkumuzu geliştirdi' diye konuştu.

 

UNICEF Türkiye Temsilci Yardımcısı Nona Zıcherman ise toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: 'Türkiye, çocuk işçiliği konusunda 1990'lı yıllardan beri önemli ilerleme kaydetti. Çocuk işçi sayısı 3 milyondan 1 milyona geriledi. Türkiyeli ve mülteci çocuklar için çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda özel sektör, kamu ve STK aktörlerinin bir araya gelmesi çok önemlidir.'

 

SELÇUK, 'ÇOCUK İŞÇİ ORANI YÜZDE 5'İN ALTINA DÜŞTÜ'

 

 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise, "Çocuk işçiliği ile mücadelemiz ve bu konuda gösterdiğimiz hassasiyet, istatistiklerimize de yansıdı. Bu anlamda, ülkemizde 1990'lı yıllarda yüzde 15'i aşan çocuk işçi oranı bugünlerde yüzde 5'in altına düşmüş durumda.Ülkemizde de ciddi bir boyutta olan çocuk işçiliği, evlatlarımızın eğitim hayatının aksamasına ya da tamamen eğitimin dışında kalmalarına neden oluyor. İlerleyen dönemlerde ise topluma daha yararlı birey olmak için gereksinim duyulan mesleki donanımdan yoksun kalıyorlar. Yeri okul olan, yeri çocuk parkı olan çocuklarımız ne bedenlerine ne de ruhlarına uygun olmayacak işlerin yükü altında eziliyor, en temel haklarından mahrum bırakılıyorlar.Bu konuda verilen tüm mücadelelere, hukuki uygulamalara rağmen dünyada 5-17 yaşlarında 150 milyonu aşkın çocuk işçi bulunuyor. Çocuklar sadece çalıştırılarak değil sokaklarda dilendirilerek de temel haklardan mahrum edilmesinin hiçbir geleneğe, inanca ve insanlık vicdanına sığmıyor. Bakanlık olarak geçen yıl 12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde başlattığımız çalışma neticesinde bugün tam 130 mobil ekiple hizmet veriyoruz. Bugüne kadar 10 bin 873 çocuğa müdahale ettik. Yapılan hukuki işlemler sonucunda 510 çocuğun ailesi hakkında adli işlem başlattık. 3 bin 954 çocuk hakkında ise eğitim, rehberlik ve danışmanlık tedbirleri aldık. Söz konusu çocuklarla ilgili yapılan mesleki çalışmalar sonucunda 224 çocuk bakım kuruluşlarımıza alındı. 2 bin 829 çocuğumuzun ailesine SED hizmeti ya da sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığı ile destek sağlandı' dedi.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız