HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
8 Kasım 2018 Perşembe Saat: 08:03

ORGAN BAĞIŞINDA 9. SIRADAYIZ

ORGAN BAĞIŞINDA 9. SIRADAYIZ

Organ bağışçı sayısı ile Türkiye genelinde 9. sırada yer aldıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz 3-9 Kasın Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle organ bağışını ve Ordu ilinin organ bağışında Türkiye’deki konumunu istatistiklerle açıkladı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz açıklamasında şunları kaydetti;

Tek tedavi yöntemi organ nakli olan organ yetmezliği, tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemizde düşük olan organ bağışını artırmak amacıyla Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz her platformda eğitim ve etkinlikler düzenliyor.

Bizler daha önceki yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da organ bağışı ve nakli konusunda vatandaşlarımızı doğru bilgilendirmek ve bağışçı sayımızı artırabilmek amacıyla ilimizde gerek sağlık çalışanlarımıza gerekse de halkımıza yönelik eğitim faaliyetlerimize devam ediyoruz. Organ Bağışı konusunda bu kadar yoğun çalışmalarımızın karşılığını da alıyoruz. Türkiye genelinde 9. sıradayız. Beyin ölümü bildirimleri ve donör çıkartımı ilimizde % 36 civarında. Bu oran ile Türkiye ortalamasının üzerinde bulunuyoruz. 2013-2018 yılları arası 8 bin 056 vatandaşımız organ ve doku bağışında bulundu. Daha önce ifade ettiğim gibi, 2018 yılı bugün itibari ile 2 bin 189 organ bağışçımızla, Türkiye genelinde organ bağışı kazanımında,   9. sıraya yükseldik.  İlimizde organ nakli için bugüne kadar toplam 196 beyin ölümü tespiti edildi ve bunların içinden 63 ailemiz organ nakli için onay verdi.”

 

Organ bağışı, beyin ölümü, kimlerin organ bağışı yapacağı ve nerelere organ bağışı yapılacağı hakkında da bilgi veren Yanmaz şunları kaydetti: 

 

 “Organ bağışı, bir kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarını başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verme işlemidir.  Organ nakli, vücutta görevini yerine getiremeyecek derecede hasar gören organların yerine canlı ya da ölüden alınan yeni sağlam organların cerrahi yöntemle hasta bireye nakledilmesi işlemidir. Beyin ölümü ise uzman hekimlerin oluşturduğu kurul tarafından gerçekleştirilen detaylı tetkik ve incelemeler neticesinde belirlenen tıbbi kriterlerle belirlenmiş bir durumdur.

 

18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü tıbben yaşamı sona erdikten sonra nakledilmek üzere bağışlayabilir. Organ Bağışı Kartı sahibi olsanız dahi, istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı üzerinizde taşımayarak fikrinizden vazgeçebilirsiniz.

 

Organ bağışı yapmak için, İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastaneleri, Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastaneleri, Özel Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezlerine başvurabilirsiniz.” 

Dr. Ergün Yanmaz son olarak: “Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de; tedavileri yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalarımız için, bağışlanacak her organ, yeni bir hayattır. Ölüm ile yaşam arasındaki o ince çizgide her an bir müjde bekleyen hastalara Allah’tan şifa diliyor ve herkesi bir canın filizlenmesi ve cana can olmak için organ ve doku bağışında bulunmaya davet ediyorum” dedi.

Anahtar Kelimeler : ORGAN, BAĞIŞINDA, 9., SIRADAYIZ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız