HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
4 Aralık 2018 Salı Saat: 10:37

“AMACIMIZ BAKANLIK VE KURUMLARI UTANDIRMAK DEĞİL”

ENGELLİLERİN CİDDİ SORUNLAR VAR DİYEN ADIGÜZEL;
“AMACIMIZ BAKANLIK VE KURUMLARI UTANDIRMAK DEĞİL”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu milletvekili Mustafa Adıgüzel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye’nin bilançosunu ortaya koydu. Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Engelliler Günü uluslararası bir gün olarak tanındığını ve kabul edildiğini belirten Milletvekili Mustafa Adıgüzel; “Bugün, bir farkındalık günüdür. Toplumun çok önemli bir bölümünü oluşturan ve aslında hepimizin aday üyesi olduğu engellilerin çektikleri zorlukları hafifletmek, engellerini azaltmak için görevlerimizi hatırladığımız bir farkındalık günü…

Türkiye İstatistik Kurumu’nun çalışmalarına göre ülkemizde en az bir yönden engelli olduğunu beyan edenlerin oranı %6,9’dur. Yani yaklaşık 5,5 milyon insanımız en az bir engelle yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.

Yaş gruplarına göre bu oranın dağılımına baktığımızda ilerleyen yaşlarda oranın katlanarak arttığı ve en ileri yaşlarda %46’lara dayandığı görülmektedir. Bu nedenle diyoruz ki her birimiz birer engelli adayıyız. Bu bilinçle hareket etmek zorundayız” dedi.

Engellilerimizin ciddi sorunları vardır diyen Adıgüzel, açıklamasına şöyle devam etti; “Dünya Engelliler Gününde sadece bir farkındalık sağlamak değil engellilerimiz için çok önemli bir adım olduğunu düşündüğümüz kanun teklifini birazdan sizlere izah edeceğim.

Öncesinde engellilerimizin en temel sorunlarının neler olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Kamu ve özel binalar, yollar, toplu taşım araçları ve otoparklardaki engeller; eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşımlarındaki temel engeller; kuşkusuz en önemli sorunlardır.

Ancak ülkemiz açısından engellilerimizin en temel meselelerinden bir işsizliktir. Engelliler toplumun diğer kesimlerine göre iş bulmakta daha fazla zorlanmaktadır. Sosyal hukuk devletinin gereği olarak bu dezavantajı en aza indirmek için 50’den fazla işçi çalıştıran özel işyerleri ile kamu kurumlarına engelli kontenjanları belirlenmiştir.

Özel işyerlerinde çalıştırılması gereken engelli oranı en az %3, kamuda işçi statüsünde %4, devlet memuru statüsünde ise yine %3’tür.

Değerli Basın mensupları kanun teklifimizin içeriğine tam olarak girmeden önce son olarak bir şeyi daha vurgulamak istiyorum.

Kamu kurumlarının çalıştırmak zorunda oldukları engelli kadroları için Engelli KPSS’si yani EKPSS sınavı açılıyor. Uzunca bir süredir bu konuda EKPSS sınavına giren ve başvuru yapan engelli vatandaşlarımızdan kamu kurumlarının bir türlü yeterli alımı yapmadığı yönünde şikayetler alıyoruz.

EKPSS konusunu aydınlatmak için Ekim ayında bütün bakanlıklara soru önergesi verdim.

Üzülerek ifade ediyorum ki, sadece Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız, engellilerle ilgili sorularımıza kanuni süre içerisinde cevap vermiştir. 7 Bakanlık kanuni süre geçtikten sonra cevap vermiş. Geri kalan 8 Bakanlık ise hiç cevap vermemiştir” diye konuştu.

 

‘Sorduğumuz sorular, engellilerin, anayasada çerçevesi çizilen ve kanunlarımızda çok net ifade edilen çalışma haklarının verilmesi için sorulmuştur’ diye de konuşan Adıgüzel; “Bu konuda bakanların büyük bölümünün engelli vatandaşlarımızın bu en temel hakkına duyarsız olduğunu görüyoruz.

Ancak işin diğer boyutu, rakamlara baktığımızda özel sektörün üzerine düşeni yaptığını ve kanuni zorunluluğunun üzerinde bir oranda engelli vatandaşımızı çalıştırdığını görüyoruz. Öbür taraftan kamu kurumlarının çok azı hariç kanuni engelli çalıştırma oranlarını tutturamıyor.

Devlet Personel Başkanlığı’ndan aldığımız bilgilere göre, %3 engelli memur kontenjanı zorunluluğu çoğu kamu kurumunda dolmamış durumda. Bazı kurumlarda ise büyük oranlarda açık var. Tüm kamu kurumlarını burada sıralamak mümkün değil ama, engellilere karşı görevini yapmayan, kanuni zorunluluğunu yerine getirmeyen kurumların en başında gelenler;

Sağlık Bakanlığı; 535 (%2,9), Milli Eğitim Bakanlığı; 6824 (%2,3), Emniyet Genel Müdürlüğü; 235 (%2,3), Adalet Bakanlığı; 967 (%2), Diyanet İşleri Başkanlığı; 1752 (%1,4), Dışişleri Bakanlığı; 78 (%0,6), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; 63 (%0,5), Tüm Kamu Kurumları; 11317 (%2,5)” ifadelerini kullandı.

 

Amacımız kamu kurumlarını ve Bakanları utandırmak değildir diyerek sözlerini sürdüren Adıgüzel; “Ancak kanuni sorumluluklarını hatırlatmaktır. Ancak şunu ifade ederek kanun teklifimize gelmek istiyorum. Bu %3 ve %4’lük oranlar da yetersizdir.

Çünkü toplumun %6,9’u engellidir. Burada belli bir yaşın üzerinde engellilik durumlarının arttığını gözeterek bu çalışmada sadece çalışan yaş grupları arasında bir ağırlıklı ortalama alındığında bu oranın en az %5,7 olduğu görülecektir.

Yani çalışma yaşı içinde yer alan insanımızın en az %5,7’si engellidir. Çalışmaların daha da detaylı yapılması, sivil toplum örgütlerinin denetimine açık hale getirilmesi gerektiğini de not düşmek istiyorum.

Şimdi basın açıklamamızın esas konusu olan kanun teklifimiz tam da bu oranla ilgilidir.

Mademki, kamu kurumları kanun zorunluluk olan engelli memur sayısı kadrolarını tamamlasalar dahi engelli nüfusumuzun hak ettiği istihdam oranı yakalanamıyor. O halde %3’lük engelli çalıştırma oranının %5’e çekilmesi gerekir.

İş Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu’nda yaptığımız değişiklikle kamuda ve özel sektörde engelli çalıştırma zorunluluğunu %3’ten %5’e çıkartmayı teklif ediyoruz.

Bu yapıldığında ülkemizde milyonlarca insana bir umut kapısı aralanacaktır. Sosyal hayatlarına devam etmeleri için en önemli engellerden biri olan işsizlik sorunlarının bir nebze de olsa azalması sağlanacaktır. Sosyal devlet ilkesi lafla olmaz, icraatla olur. Bu adımı atmak engellilerimize borcumuzdur. Unutmayalım hepimiz engelli adayıyız” şeklinde konuştu.

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız