HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
25 Aralık 2018 Salı Saat: 09:54

AKDENİZ; “HAYALİMİZ ALTIN GİBİ ALTINORDU”

HAFTANIN RÖPORTAJI
AKDENİZ; “HAYALİMİZ ALTIN GİBİ ALTINORDU”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Altınordu Belediye Başkan Aday Adayı Hüseyin Akdeniz, gazetemize verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu. Muhabirimiz Mehmet Keskin’in sorularını yanıtlayan Hüseyin Akdeniz, neden aday olduğunu, hedeflerini ve projelerini de ortaya koydu.

Mehmet KESKİN: Sayın Akdeniz, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Hüseyin Akdeniz kimdir?
Hüseyin AKDENİZ:
1967 yılında Taşbaşı mahallesinde doğdum. Orta öğrenimimi Ordu Fatih Lisesinde tamamladım. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü bitirdim. Evliyim ve üç kız çocuğu babasıyım. 1994 - 2014 yılları arası Ordu-Altınordu Taşbaşı Mahallesi Muhtarlığı, 1997 - 2015 yılları arası Ordu Muhtarlar Derneği Başkanlığı, 2004 – 2009 yılları arası Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Sekreterliği ve 2012 – 2018 yılları arası Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanlığı görevlerinde bulundum.

Yerel yönetimlerde gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çeşitli araştırmalar yaptım. Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Yerel Yönetimler Sertifikası, Hacettepe Üniversitesi Yerel Yönetişim Sertifikası ve Kamu-Der’in (Kamu Görevlileri ve Çalışanları Derneği) 12. Ödül töreninde 2017 yılının en başarılı Sivil Toplum Örgütü Başkanı ödülü aldım. Muhtarların özlük haklarının iyileştirilmesi ve 19 Ekim Muhtarlar Günü ilan edilmesi çalışmalarını gerçekleştirdim. Muhtarlarımızın başucu kitabı diyebileceğimiz, Yerel Yönetimlerde Köy ve Mahalle Yönetimini anlatan ‘’Mühür’’ isimli kitabım bulunmaktadır.

Mehmet KESKİN: Neden Adaysınız?
Hüseyin AKDENİZ:
Hizmet etmeyi seviyorum. Çok genç yaşta mahallemde muhtar seçildim. Mahallelime hizmet etmenin mutluluğunu yaşadım. Muhtar camiasına hizmet etmenin mutluluğunu yaşadım. Bilgi, birikim ve deneyimlerimle şimdi de ilçeme hizmet etmek istiyorum. Sonuçta burası doğduğum ve büyüdüğüm şehir. Şahsımı Türkiye’ye önce mahalle halkım, muhtarlarımız ve sonra bu şehir taşıdı. Bu kente olan borcumu halkımıza hizmet ederek ödemek istiyorum. Bu kenti ve bu kentin kırsal mahallelerini çok iyi tanıyorum. Sorunlarını ve çözüm yollarını biliyorum.  Elbette bu şehre çok değerli belediye başkanlarımızın çok iyi hizmetleri oldu. Bugün aramızda olmayanlara Allah’tan rahmet diliyor, saygıyla anıyorum.  Hayatta olan başkanlarımıza uzun ömürler diliyorum. Bu şehre emeği geçen bütün belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Gelişen ve her geçen gün büyüyen bir şehiriz. İhtiyaçlarımız günün koşullarına göre değişim göstermekte. Geçmişi eleştirmek için değil, daha iyisini yapmak için aday adayı olduğumu belirtmek isterim.

Mehmet KESKİN: Sizce Belediye Başkanı seçilecek kişinin özellikleri neler olmalıdır?
Hüseyin AKDENİZ:
Öncelikle dürüst ve ilkeli olmalı, çalışkan olmalı, üretken, deneyimli olmalı, güvenilir olmalı, hukuka inanmalı, cumhuriyet değerlerine ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olmalıdır. Yaşadığı yöreyi çok iyi tanımalı, halkın içinden olmalı, halkı kucaklayıcı olmalı, vatandaşın yanında olduğunu hissettirmeli, kendi siyasi partisinin dışındaki fikir ve görüşlere açık olmalıdır diye düşünüyorum.

Mehmet KESKİN: Nasıl bir belediyecilik hayal ediyorsunuz?
Hüseyin AKDENİZ:
İnsan odaklı Sosyal belediyecilik en büyük hayalim. Baktığımızda iki tür belediyecilik olduğunu görmekteyiz. Birincisi belediyenin temel görevleri arasında yer alan alt yapı belediyecilik anlayışı. Bugün buna daha çok asfalt ve beton belediyeciliği deniliyor. Elbette asfalt bir ihtiyaçtır atılacak, beton, bir ihtiyaç dökülecek. Halkımız belediyecilik denildiğinde daha çok bu tür belediyecilik anlıyor. Ancak bunlar zaten belediyelerin asli görevleri arasındadır. Bunları yaptık, yapıyoruz diye övünemeyiz. İkincisi ise 1970’li yıllarda iz bırakmış insan odaklı belediyecilik anlayışı. Yani sosyal belediyecilik.  

Mehmet KESKİN: Sosyal Belediyecilik denildiğinde ne anlamalıyız?
Hüseyin AKDENİZ:
Sosyal Belediyecilik denildiğinde; İnsan merkeze alan, insana dokunmayı hedefleyen, kimsesizlerin, evsizlerin barınma ihtiyacını karşılamak, kreşler, sağlık merkezleri, gezici sağlık ekipleri oluşturmak, hasta yakınlarına misafirhaneler, kültür, sanat ve spor tesisleri açmak, tiyatro, sinema, kütüphane, müze ve kültür merkezlerini mahallelere kadar yaygınlaştırmak, fakir, muhtaç ve yaşam mücadelesi verenlere yönelik aş evleri kurmak,  dayanışmayı ve yardımlaşmayı geliştirmek ve kadınların, çocukların, gençlerin, yaşlıların, engellilerin toplumlaştırılmasını sağlayacak merkezler kurmayı ve burada daha sayamadığım insanı merkeze almayı hedefleyen belediyecilik anlayışı aklımıza gelmektedir. 

Mehmet KESKİN: Geçtiğimiz günlerde bir röportajınızda Birleşmiş Milletlerin belediyeler için yaptırmış olduğu İnsani Gelişmişlik Endeksini vatandaşlarımız ile paylaştınız. Bu raporda sizce Altınordu Belediyesinde gördüğünüz eksikler nelerdi biraz paylaşabilir misiniz?
Hüseyin AKDENİZ:
İşte bu rapor tam da bize insan odaklı sosyal belediyeciliği tarif ediyor. İnsani Gelişmişlik Endeksinde, Yönetişim ve Sosyal Kapsama alanları başta olmak üzere, Ekonomi, Eğitim, Sağlık, Sosyal Yaşam ve Çevre alanlarında yerel yönetimlerin rolünün daha fazla olması gerektiğine vurgu yapılıyor. Bu açıdan bakıldığında, yerel yönetimlerin yaptıkları etkinlikler ve harcadıkları bütçenin merkezine insani gelişmeyi koydukları ölçüde, hizmet ettiği bölge insanının gelişimine katkıda bulunacağını söylüyor.

İnsani Gelişmişlik Endeksi raporunda Türkiye’de 161 büyükşehir ilçesi arasında Altınordu 99. sırada yer alıyor. Biraz önce belirttim. Sadece yok yapmak, asfalt atmak veya beton dökmek hizmet ediyoruz mantığı çerçevesinde övgüyü tek başına hak etmiyor.  Artık yerel yönetimler, yaşadığımız toplumun tüm sorunlarına çözüm yolu üretmesi gerekiyor. 

Örneğin ‘’Komşum kocasından şiddet görüyor, ne yapmalıyım, nasıl yardımcı olursunuz?  veya ‘’Çocuk gelişimi ile ilgili eğitim almak istiyorum. Beni yönlendirir misiniz?’’ sorularına belediye olarak yanıt bulmanız veya bu sorunlara çözüm üretmek zorundasınız. Bu anlamda baktığınızda İnsani Gelişmişlik Endeksi raporunda Altınordu ilçemiz Yönetişim ve Saydamlık Endeksinde 103, Sosyal Yaşam Endeksinde 122 ve Belediye Çevresel Performans ve Ulaşım Endeksinde 138. sırada yer alıyor. Genel olarak tüm verilerin değerlendirildiği raporda 99. sırada olan Altınordu İlçemizin ‘’Orta İnsani Gelişme’’ yani sarı bölgede olduğu gözüküyor. Değerlendirmeyi kamuoyuna bırakmanın daha doğru olduğunu düşünmekteyim.

Mehmet KESKİN: Diyelim ki aday oldunuz ve seçildiniz Altınordu’yu nasıl yönetmeyi düşünüyorsunuz?
Hüseyin AKDENİZ:
Makro projelerde yapacağımız hizmetleri şehrin insanıyla paylaşacağız. Onların görüş ve düşüncelerini dinleyeceğiz. Yine, mikro projelerde mahallelerde yaşayan halkın görüş ve düşüncelerini alacağız. Yapacağımız her hizmeti vatandaşlardan gelecek talepler doğrultusunda yaşama geçireceğiz. Gerekirse referandum uygulamasına başvuracağız. Yani yatırımlara ve önceliklere birlikte karar verileceğiz. Kesinlikle, toplumun kanaat önderleri, Sivil toplum örgütleri temsilcileri, oda temsilcileri, iş adamları ve muhtarlardan oluşan ‘’Altınordu Altın Danışma Meclisi’’ kuracağız. Altın Kadın Meclisi, Altın Çocuk Meclisi ve kulübü, Altın Gençlik Meclisi, Altın Öğrenci Meclisi, Altın Engelsiz Meclislerini kuracağız. Ayrıca her mahallede Mahalle Danışma Meclisleri oluşturacağız. Kısaca toplumda yaşayan her bireye ulaşarak birlikte yönetme kültürünü hayata geçireceğiz. Bizim belediyeciliğimizde ‘’ben yaptım’’ değil, biz yaptık diyeceğiz.

Mehmet KESKİN: Bizlere projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Hüseyin AKDENİZ:
Öncelikle Cumhuriyet’e bağlılık, Demokrasi, Özgürlük, Katılımcılık, Sosyal Belediyecilik, Vicdan, Eşitlik, Kaynakları etki ve verimli kullanmak ortak değerlerimiz olacaktır. Bizim belediyeciliğimizde hiç kimsenin aşıyla, işiyle oynamayacağız. Haktan ve emekten yana olacağız. Üreteceğiz. Temel belediyecilik hizmetlerimizin dışında, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi için, teknoloji geliştirme bölgesi, teknoloji geliştirme merkezi ve iş geliştirme merkezi kuracağız. İstihdam başlıca önceliğimiz olacak. Belediye istihdam birimi kuracağız.

Turizmde; kenti değişik mekanlardan görebilecek çok sosyal tesisleri de içine alan amaçlı Sehir Terasları yapacağız. ‘’Serender Köy’’ projesini hayata geçireceğiz. Kamp ve karavan turizmine uygun alanlar yaratacağız. Doğa yürüyüşü (trekking) turizmi, bisiklet turizmi, tarım ve çiftlik turizmini hayata geçireceğiz. Rüsumat-4 gemi müzesini turizm potansiyeline kazandırılması sağlanacağız. Kardeş şehirlerin sayısını çoğaltacağız.

Altınordu’nun simgesi olan ışıklı Atatürk panosu eski yerine dikeceğiz. Altınordu’yu Sanat, Kültür kenti yapacağız. Geçmişte yapılan ve bugün unutulma noktasına gelen fındık festivalini ‘’Altın Fındık Kültür ve Sanat Festivali’’ adı altında tekrar tekrar hayata geçireceğiz ve bu festivali uluslararası hale getireceğiz. Bu festival kapsamında ‘’Altın Fındık Film Festivali markası yaratacağız. Sanat evi inşa edeceğiz. Altınordu açık hava müzesi kuracağız. Kırsal mahallelerde ‘’Sinema ve Tiyatro Günleri’’ etkinliği düzenleyeceğiz.

Taşbaşı mahallesi menekşe sokağı Kültür ve Sanat Sokağı yapacağız. Sokak, Park ve diğer kamusal anlarda güneş enerjisi projesi ile enerji kullanımı projesiyle akıllı aydınlatma sistemini devreye sokacağız. Ulaşımda, bisiklet dostu bir Altınordu hayal ediyoruz. Otopark yetersizliğine mutlaka çözeceğiz. Akıllı otopark uygulamasını devreye sokacağız. 27 dalda meslek edindirme eğitimleri vereceğiz.

Nitelikli insan kazanma kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik projeleri hayata geçireceğiz. Özellikle hediyelik eşya sektörünün eğitim, üretim atölyelerini hayata geçireceğiz. Bu hediyelik eşyalar için ‘’Hediye Ürünler Marketleri’’ açacağız. Ayrıca ‘’Altınordu Emek Pazarı’’ projesini hayata geçireceğiz. Altınordu Belediye bünyesinde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kuracağız. Aile ile ilgili araştırma bulguları ve sonuçları toplumla paylaşılacağız. Yaşlı istismarı, aile içi şiddet ve aile yapıları konularında daha fazla akademik çalışma yapılacağız.

Halkın eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi için değerler eğitimi, psiko-sosyal eğitim gibi farklı eğitimler uzman akademisyenler tarafından yaptıracağız. Ailelerin sorunları önleyici ve koruyucu çözümler ile aileleri destekleyeceğiz.  Kadınlarımıza çocuk gelişimi eğitimi vereceğiz. Şehrin her mahallesinde kadınlarımıza bebek emzirme odaları inşa edeceğiz.

Altın Kadın kooperatifi kuracağız. Fındığımızı, balımızı, kivimizi ve tüm yöresel ürünlerimizi markalaştırıp kadınlarımızın ev ekonomisine katkı sağlayacağız. Ayrıca kadın ürün pazarları kuracağız.  Çocuklar için, ‘’Altın Çocuk Köyü’’ kuracağız. Çocuklara doğal köy yaşamı içinde doğa aktiviteleri ve çeşitli etkinlikler sunacağız. ‘Altınçocuk Kulübü’ kuracağız. Ayrıca çocuk oyuncak müzesi ve Altınordu ‘’Altın Çocuk Tiyatro ve Sineması’’ kuracağız. Ücretsiz yaz okullarında: Spor Branşları; Basketbol, Voleybol, Futbol, Yüzme, Atletizm ve Tenis, Sosyal Branşlar; Bale, Gitar, Piyano, Satranç, İngilizce, Ritim Ve Halk Oyunları eğitimi vereceğiz. Öğrencilerimiz için, üniversiteye hazırlık kursları ile destekleyeceğiz.

Tüm öğrencilerimize ‘’Altın öğrenci kart’’ uygulamasını devreye sokarak ulaşımda kolaylıklar sağlayacağız. ‘’Altınordu’nun Filizleri’’ Projesiyle İhtiyaç sahibi Üniversite öğrencilerini çeşitli burslar ile destekleyeceğiz. ilköğretim öğrencilerinin tamamını belirli periyotlarla Çanakkale Şehitliğine ve Anıtkabir’e götüreceğimiz kültür turları düzenleyeceğiz. Genç girişimcilere belediye olarak destek vereceğiz. ‘’Altınordu Genç Yazar ve Şairlerini keşfediyor’’ projesiyle edebiyat ve sanat dünyasına yeni isimler kazandıracağız.

Yaşlılar için evlerde bakım, sağlık merkezlerine ulaşım ve ev temizliği hizmeti vereceğiz. Engelli vatandaşlara rehabilitasyon hizmetleri, engelsiz yüzme havuzu, engelsiz oyun parkları ve fitness salonu, dans, sanat, müzik kursları, görme engellilere kütüphane ve engelsiz cafe yer alacağı Engelsiz Altınordu Yaşam Merkezi ‘’Altın Engelsiz köy’’ projesini inşa edeceğiz. Şehrin değişik noktasına engelli aracı şarj istasyonu kuracağız. Şehit ve Gazi ailelerinin kültürel ve sosyal aktivitelerini gerçekleştirmeleri için Şehit ve Gazi Aileleri Koordinasyon Merkezini açacağız.  Eğitimde; Okul Öncesi Eğitiminde Ücretsiz Mahalle Kreşleri: Altınordu’da çocuk bakımı ve erken çocukluk eğitimi hizmetlerine erişim oranlarına bakıldığında, bölgeler arası eşitsizlik çarpıcı bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sosyal Belediyecilik hedefiyle; bu hizmetlere ulaşamayan mahallelerde, toplumsal eşitliğin ve çocuk gelişimini sağlaması açısından önemlidir. Bu amaç ile ücretsiz mahalle kreşleri projesini hayata geçireceğiz. Önceliğimiz Sosyal ve ekonomik olarak dezavantajlı bölgeler olacak. Yüksek Öğrenim Öğrenci için Kız ve Erkek Öğrenci yurdu olmak üzere iki ayrı yurt inşa edeceğiz. Üniversiteye hazırlık aşamasında gençlerimize kurslar vereceğiz.

Eğitimde İlk 10’na girmiş bir Altınordu hedefliyoruz.  Sağlıkta, Hasta Yakınları için çok amaçlı Belediye konukevi inşa edeceğiz. Uyuşturucu ve madde bağımlıları için rehabilitasyon merkezi kuracağız ve tedavilerini sağlayacağız. Alzheimer hasta bakım rehabilitasyon merkezi kuracağız. Mahallelerde her 6 ayda bir düzenli sağlık kontrolleri yapacağız. Tarım ve hayvancılığa destek olacağız. Organik ve eko tarımsal faaliyetlere destek vereceğiz. Tohum çeşitliliğini artıracağız ve üreticimize üretimi teşvik etmek amaçlı bedava tohum dağıtacağız.

Sporda, Mahallelerdeki semt sahalarının çeşitliliğini artıracağız. Sahaları çok amaçlı hale getireceğiz. Mahalle spor etkinliklerini yaz turnuvalarını geri getireceğiz. Gençlerimiz bu sahalarda Futbol, basketbol, voleybol, tenis oynayabilecekler. Amatör spor kulüplerinin ihtiyaçlarına yönelik gerekli malzeme ve diğer yardımları sağlayacağız. Tarımda kooperatifçilik sistemini kuracağız.

Ballı Fındıklı Çikolata tesisi kurarak hem fındık üreticimize destek olacağız hem de istihdamı artıracağız. Besicilik faaliyetlerini destekleyeceğiz. Köy Tavukçuluğunu destekleyeceğiz. Belediye nikah salonu inşa edeceğiz. Bu salonu dar gelirli vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.

Muhtar evlerini mahalle konakları haline getireceğiz, aynı zaman da bu konaklar çok amaçlı kompleks ve çözüm merkezleri haline getireceğiz. Her muhtarımızın mutlaka bir sekreteryası olacak. Her ay düzenli muhtarlarımız ile toplantı yapacağız. Gelecek yılın planlamasını mutlaka muhtarlarımız ile birlikte yapacağız.

Camilerin alanlarının bakım ve onarımları temizliği ile birlikte cami yapacağız. Cemevinin yapımını tamamlayacağız. Mezarlıkların bakım onarım ve temizliğini yapacağız.  Ayrıca, sokaklarda sıfır kaldırım projesini hayata geçireceğiz. Bu aynı zamanda dezavantajlı vatandaşlarımızın da sorununu yarı yarıya çözmek anlamına gelecektir. Hayalimiz engelsiz bir Altınordu olacak.

Sokak aralarını asfalt malzeme ile değil, kilitli parke taş veya Arnavut kaldırımı şeklinde döşeyeceğiz. Ayrıca bazı bölgelerde konsep sokaklar inşa edeceğiz. Gıda Bankacılığında Altın Market projesini ve  Altınkart uygulamasını hayata geçireceğiz.  Bunun için Sosyal yardımlaşma merkezi kuracağız. Şehrin birçok noktasına Aş evi kuracağız. Kedi Evi ve Hayvan Barınakları Projesiyle sokak hayvanlarına sahip çıkacağız. 

Mehmet KESKİN: Son olarak ilave etmek istediğiniz bir şey var mı?
Hüseyin AKDENİZ:
Bütün bu çalışmalar için belediye bünyesinde Proje Üretim Merkezi (PÜM) kuracağız. Her alanda yerel sorunları daha çok dillendiren ve çözüm önerilerini ortaya koyan bir söylem ve eylem ortaya koyacağız. Hayalimiz Altın gibi Altınordu… Söz Veriyoruz; bizim belediyeciliğimizin 4. yılında sonunda “İnsani Gelişmişlik Endeksi” nde Altınordu ilçemiz Karadeniz’in Birinci, Türkiye’nin ise ilk On ilçe arasında yerini alacaktır.

 

Mehmet KESKİN: Sayın Akdeniz, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyor, seçim takvimi sürecinde de size başarılar diliyorum.

Hüseyin AKDENİZ: Sayın Keskin, bende şahsıma bu fırsatı sağladığınız için teşekkür ediyor, size ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız