HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Aralık 2018 Cumartesi Saat: 10:55

“MESLEK KANUNU SARAY VE YANDAŞ AKLIYLA ÇIKARILAMAZ!”

Eğitim İş Ordu Şube Başkanı Hikmet Pala; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gelecek dönemde Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılacağını ifade etmesi ile ilgili açıklamada bulundu.
“MESLEK KANUNU SARAY VE YANDAŞ AKLIYLA ÇIKARILAMAZ!”

Eğitim İş Ordu Şube Başkanı Hikmet Pala; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gelecek dönemde Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılacağını ifade etmesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Başkan Pala yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “AKP döneminde en itibarsızlaştırılan mesleklerden olan öğretmenliğe dair hükümetin bir meslek kanunu hazırlığı içinde olması büyük önem arz etmektedir. Ancak bu hazırlıkların yürütülüş biçimi, önceden bir yerlerde hazırlanmış taslaklarla hareket edilmesi, eğitimin tüm paydaşlarından doğru biçimde görüş alınmaması düşündürücüdür.

Kupon arazilerden, araçların camlarındaki filmlere kadar hiçbir konuyu başka bir devlet kurumuna bırakmayan Cumhurbaşkanı, tıpkı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi'nin önemli kısımlarını Milli Eğitim Bakanı'na bırakmayıp kendisi açıklamayı tercih ettiği gibi, öğretmen meslek kanunu için de kendi oluşturduğu kurulla Saray'ında bir toplantı düzenlemiştir.

Eğitim Öğretim politikaları için oluşturulan kurulun üyelerinin eğitimden ziyade işletme, mühendislik ve ilahiyat menşeili olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Böyle önemli bir toplantının Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılması ve bu görüşmelerin şeffaf olması gerektiğini düşündüğümüz için Eğitim-İş olarak Saray'daki toplantıya katılmadık.

Ama eğitim sisteminin atar damarı olan eğitimcilerimizin meslek kanununda olması gerekenleri maddeler halinde MEB'e defalarca iletmiş bulunmaktayız.

Saray'daki hazırlığın ardından ortaya yetersiz, ihtiyaca cevap olmayan bir kanun tasarısı çıkar ve eğitim alanındaki sendikalardan, uzmanlardan "laf olsun diye" görüş alındığı kanaati oluşursa diye, tarihe not düşmek için öğretmen meslek kanununda olması gerekenleri kamuoyuyla paylaşıyoruz.

İŞTE HAKKANİYETLİ BİR KANUN İÇİN ROTA

Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: Öğretmen meslek kanununda aşağıdaki tüm içeriklerin sağlanması elzemdir:

1- Mesleğimiz Onurumuzdur. Mesleğimizin AKP iktidarları döneminde düşürüldüğü durum ve itibar kaybının giderilmesine, öğretmenlik mesleğinin eğitimin birincil öznesi olduğunun vurgulandığı yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.

2- Yapılacak kanuni düzenlemede öğretmenliğin tanımı: “Öğretmenlik: Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılması zorunlu eğitim ve öğretim işleri ile bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir uzmanlık mesleğidir.” İçerikli olmalıdır.

3- Kamusal ve karma eğitim güçlendirilerek zorunlu kılınmalıdır.

4- İş güvencesinin daha da arttırılmalı ve grevli toplu sözleşme hakkı tanınarak öğretmenlerin örgütlenmeleri önündeki engeller kaldırılmalıdır.

5- Atamalar sözleşmeli değil kadrolu olmalıdır.

6- Tüm atama kademelerinde liyakat esas alınmalı, sözlü sınav gibi sübjektif uygulamalara son verilmelidir.

7- Ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, öğretmenlerin ataması yapılmalıdır.

8- Öğretmenlere yıpranma payı verilmesi,

9-Uzman Öğretmenlik/Başöğretmenlik kavramları kaldırılarak öğretmenlik mesleğinin uzmanlık mesleği olduğu çıkarılacak kanuna yazılmalı ve Uzman öğretmenlik/başöğretmenlik için ödenen tazminatların kıdeme bağlı olarak tüm öğretmenlere ödenmesi sağlanmalıdır.

10- Tüm öğretmenlerin maaş karşılığı ders saati 15 saat olarak belirlenmelidir.

11- Eğitim faaliyetlerinin Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde öğretmenler eliyle yapılmalı ve hiçbir şekilde dernek, vakıf ya da başkaca kuruluşlara devredilememeli, eğitim kurumları dernek ve vakıfların faaliyet alanları olmasından kurtarılmalıdır.

DAHA AZINA YA DA MAKYAJLI HAK GASPINA GEÇİT VERMEYİZ!

Ataması yapılmayan, öğretmenlerimiz de hesap edildiğinde sayısı 1,5 milyonu bulan eğitimcilerin bir meslek kanunun bulunması adeta zorunluluktur. Ancak unutulmamalıdır ki bu bir lütuf değil, Eğitim-İş ve alandaki diğer sendikaların, meslek örgütlerinin yıllar süren mücadelesi ve azminin sonucudur.

Eğitim-İş olarak duyuruyoruz!

Bu kanunun, doğalgaza önce zam sonra indirim yaparak müjde olarak yansıtılması kurnazlığına dönüşmesine, öğretmenlerin mevcut yetersiz haklarını daha da azaltacak hadsizliğe ulaşmasına karşı mücadele edeceğiz.

                                                                   


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız