HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
19 Ocak 2019 Cumartesi Saat: 10:10

AKARSU: HEDEFİMİZ FINDIKTA PAZAR ALANI OLUŞTURMAK

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, 2018-2019 yılı fındık sezonunu değerlendirdi. Gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda önemli konulara değinen Başkan Selami Akarsu, Odanın çalışma ve faaliyetleri hakkında bilgiler
AKARSU: HEDEFİMİZ FINDIKTA PAZAR ALANI OLUŞTURMAK

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, 2018-2019 yılı fındık sezonunu değerlendirdi. Gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda önemli konulara değinen Başkan Selami Akarsu, Odanın çalışma ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Akarsu, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Öncelikle nasıl bir 2018-2019 fındık sezonu geçirdik? Buradan başlamak istiyorum.

Selami AKARSU: Hoşbulduk sayın Deliçakar. 2018 yılı beklentili bir yıldı. Hasadın az olduğu bir yıldı. 400 bin tonu geçmeyecek bir mahsül oldu. Biz haklı hakkını alsın zihniyetindeyiz. Biz isterdik bu yıl daha çok rekolte neden olmadı sebebi ise tekeleşen bir piyasa olduğu bu sistemde fiyatlar ise yüksek olmayacak. Serbest piyasa adını hak ettiği gibi kullanmıyor. Alıcı çok olmayınca fiyat belirlemesi de bu oldu. Tmo bu işe geç müdahale etti erken olsaydı dengeler değişecekti. Geç kalınan bir karar oldu. Önümüzdeki yıl olarak önemli oldu tmo nun varlığı.

Şafak DELİÇAKAR: Fındığın ocak ayında yükselişe geçmesinin bir anlamı var mı?

Selami AKARSU: Bugün için sorarsanız ve bınu da yüzdeye dökerseniz bunun karşılığı 2-3-5 tir. Bu çok bir anlam ifade etmez çünkü üreticinin elinde fındık yok rekolte düşük. Şu anda üreticinin elinde hiç fındık yok.

Şafak DELİÇAKAR: TMO 2 ay içerisinde kaç ton fındık aldı?
Selami AKARSU:
TMO ne kadar fındık aldığını duyurmadı. Bu konuda bizim bir talebimiz oldu fakat TMO bilgi paylaşımı yapamacağını söyledi. Bizde konuyu kapattık. Fındığın olmaması piyasada 14 lira olması ugün çok bir anlam ifade etmeyebilir fakat 2019 hasadına çok bir zaman kalmadı.

Tarım bakanlığının fındığın fiyatının 14 artı randıman demesi resmi bir açıklamadır. Biz önümüzdeki sezon bu rakamlardan başlayarak fındığımızı satmamız lazım çünkü rakamlar dip rakamlardır.

Şafak DELİÇAKAR: Yurt dışına yönelik yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Selami AKARSU: Bu serbest piyasa oluşumunun ayaklarının bir tanesidir. Hep fındığı alıp Avrupa’ya aktarmak doğru değil çünkü artık Avrupa bu fındık işinin uzmanı olmuş. O yüzden bir pazar payımızı orta doğuya doğru açmamız gerektiğini söylemiştik. Bunun başlangıcı Lübnan’dan oldu inşallah bu Pazar payını doğu ülkelerine kaydıracağız. Lübnanlı iş adamlarımız odamızı ziyaret etti. Böyle bir iş yapmak istediklerini hem ihracat boyutunda hem yatırım boyutunda inşallah iş alanı açabilecek bir yatırım yapmak istiyorlar.

Ziraat odasının diğer illerdeki sanayicilerle bir araya gelerek fındığın tekelin elinden kurtulmsına yönelik bir çalışmanız var mı?

Böyle bir çalıştayın yapılmasını biz tabiki de istiyoruz. Önümüzdeki zamanlarda da inşallah bu süreyi uzatmadan bu toplantıyı yaparız.

Şafak DELİÇAKAR: Lisanslı depoculuk ve soğuk hava deposu ile ilgili çalışmalarınızda son durum nedir?
Selami AKARSU: lisanslı depoculuk olmazsa olmaz bakanlığın yaygınlaştırıldığı bir durum bu. Bu süreden sonra fındıkta da ihtiyaç var yapılan şikayetlerde fındığı nerede muhafaza edeceğizle ilgili şikayetler oldukça fazla bunun maliyeti yüksek fakat devlet bunu destekliyor. Tarım bakanlığı 10 yıl kiralama garantisiyle başlatıyor. Bunun şu anda kamuoyu tarafındayız. STKlarla bunu görüşüyoruz yakın zamanda sahaya inmemiz gerekiyor.

Soğuk hava deposu da ihytaç. Bal çilek ve kivi bununla iç içe olan bir konu. Şu anda Ordu’da hizmette var ama ihtyaça cevap veremiyor. Bu sene kivi olmadı. Tüketim fazla oluğu için ihracatı da karşılamıyor.

Altınordu ziraat odası yapılcak seçimlerde genel başkan Şemsi Bayraktarı destekleyecek mi?

Tabiki biz 19 ilçe olarak Genel Başkanımızın arkasındayız destekçiyiz. Çünkü genel başkanımızın tarım adına yaptıkları ortada. TMO ‘nun devreye girmesinde başkanımız vesile olmuştur.

Şafak DELİÇAKAR: Altınordu Ziraat Odasında kaç danışman var ve aski görevleri nelerdir?

Selami AKARSU: Şu anda 4 tane tarım danışmanımız var. Kendi bünyemizde tabiki mühendislerimiz de var. Asli görevleri üretici üyelerine ziyaret ederek ne yapılabilir gibi çalışmalar yapıyorlar. Üreticinin bahçesinde neler yapması gerektiğini belirliyorlar örnek bahçlerimizde bunlara örnek.

Şafak DELİÇAKAR: Altınordu Ziraat Odası hem borç hem ciro bakımından nasıl bir şekilde 2019 yılına girdi?

Selami AKARSU: Tabiki odamız büyük bir kuruluş. Üye sayısı çok. Odamızın geçmişten gelen sıkıntıları var. Biz odamızı halka açtık ve yol haritası izledik. Tamamen tasarruf tedbirleriyle iyi bir yere getirdik borcumuz var ama ödenecek miktarda. Değer biçilmeyecek oranda bir mülkümüz var. Zamanında işten alınan personelimiz oldu tazminatları da ödendi. Hiçbir personelimizinde alacapı yok. Hep beraber bir ekibiz.

Şafak DELİÇAKAR: Ziraat Odasının laboratuvar çalışmaları 2019 yılında nasıl bir fonksiyonel yol izleyecek?

Selami AKARSU: Laboratuvarımız son teknoloji olarak hizmette. Üretimin artması oranında ilk ayak toprak tahlilidir. Bu yüzden laboratuvarımız önemlidir. 2019 yılında hedefimiz desteklemeleri verirken toprak tahlilinden geçerek destekleri vermek gibi bir düşüncemiz var.

Şafak DELİÇAKAR: 2019 da ziraat odası nasıl bir hedef ortaya koyacak?

Selami AKARSU: Olmazsa olmazımız fındık. Hedefimiz fındıkta yeni bir Pazar alanı oluşturmak. Lisanslı depoculuğu yapacağız. Üretimi örnek bahçelerle artıracağız. Yine bir sloganımız var kendi gübreni kendin üret. Kimyasaldan kurtulmak devletin ekonomisine katkı sağlamak gibi çalışmalarımız da var.

2b arazileri bugüne kadar çözülemeyen bir sorundu. Yaptık olduğumuz girişimlerle sorun çözüldü. Tapular verilme aşamasına geldi. Sıfır faizle devamında tapusunu teslim alacak duruma geldi.

Şafak DELİÇAKAR: 2018 de nasıl bir verim elde edildi örnek bahçelerde?

Selami AKARSU: Yapmış olduğumuz bahçlerde artıl oldukça fazla. Şu anda 10 dönümden 1 ton fındık alıyoruz örnek bahçelerde ise bu 3-4 ton oluyor.

Şafak DELİÇAKAR: Üretici örnek bahçe konusunda biraz çekimser eğer bahçemi sökersem bir destek alamazsam ne yaparım diye düşünüyor bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Selami AKARSU: O konuda da bir örnek çalışmamız var. Örnek bahçelerde üretici bahçeyi teslim ediyor bunu engellemek içinde 5 yıla kadar bunu karşılayarak bahçe hazır hale geliyor. Dikim alanlarını yenileyen üreticilere 5 yıla kadar destekleme yapmamız gerekiyor. İnşallah bu süreç böyle devam edecek çünkü bahçelerimiz oldukça yaşlı.

Şafak DELİÇAKAR: ÇKS ödemelerinin erken yapılması için talep var. Siz ziraat odası olarak hükümete böyle bir öneriniz olacak mı?

Selami AKARSU: Üreticilerimizde maliyetler yükseldi. Bu doğru üzerinden gidersek devletimizin bunu erken vermesini istiyoruz. Bunu önümüzdeki yıllarda dönüm başına 170 liradan değilde daha yukarlara doğru alınması gerekir.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Akarsu, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Umarım hem fındık üreticileri hem de siz, Oda olarak 2019 yılında iyi bir sezon geçirirsiniz.

Selami AKARSU: Bende çok teşekkür ediyorum sayın Deliçakar. Başta şahsıma ve Odamıza bu fırsatı sağladığınız için size ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ekibine yayın hayatınızda başarılar diliyorum.



 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : AKARSU:, HEDEFİMİZ, FINDIKTA, PAZAR, ALANI, OLUŞTURMAK

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız