HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
22 Ocak 2019 Salı Saat: 09:31

“ÖNEMLİ OLAN YERİNDE AYRIŞTIRMAYI BAŞARMAK”

Ordu Çevre Derneği’nin de bileşeni olduğu Ekoloji Birliği uygulamaya başlanan ücretli poşet uygulamasının plastikten kurtulmanın projesi olmadığını belirterek, “Kanun değişikliği, şirketleri, vatandaşı atıkların geri dönüşüm
“ÖNEMLİ OLAN YERİNDE AYRIŞTIRMAYI BAŞARMAK”

 

            Ordu Çevre Derneği’nin de bileşeni olduğu Ekoloji Birliği uygulamaya başlanan ücretli poşet uygulamasının plastikten kurtulmanın projesi olmadığını belirterek, “Kanun değişikliği, şirketleri, vatandaşı atıkların geri dönüşüme zorlayıcı hiç bir hüküm içermiyor.” vurgusu yapıldı.

            Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu adına yapılan açıklamada şöyle:

 “Plastik atıklar, günümüzün en büyük çevre sorunu haline geldi. Buna çözüm bulma arayışında olan ülkeler, plastik atıkların azaltılmasına yönelik ciddi uygulamalar geliştiriyor.

            Yasa yeterli değil

Türkiye'de 2019 yılı ile birlikte yürürlüğe giren kanun değişikliği ile poşetlerin ücretli olarak satılacağı açıklandı. Gönül isterdi ki bu kanun değişikliği, plastiklerin çevresel etkilerini azaltmak için yapılan kapsamlı bir çalışmanın ürünü olsun. Ancak böyle olmadı. AKP Hükümetlerinin alışık olduğu biçimde farklı konu ve içeriklerde kanun değişikliklerinin bir arada yapıldığı, torba kanun değişikliği ile ücretli poşetler yaşamımıza girdi.

Büyük bir çevre kirliliği yaşanan ülkemizde  AKP Hükümeti, çevre kirliliğini oluşturan en büyük sorun olarak poşetleri mi görmüştü? Tabi ki öyle değildi. 10 Aralık 2018 günü yürürlüğe giren Çevre Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişikliği öngören 7153 sayılı Kanunun, poşetlerden devlete para kazandıracak biçimde tasarlandığı anlaşılıyor.

            Devlete ve şirketlere yeni kaynak buldular

Poşetleri ücretlendirerek çevreci bir uygulama gibi gösterilen Kanun Değişikliği'nde yer alan bazı maddeler, çevreye geri dönüşsüz zararlar verecek türden. İşte bunlardan bir kaç örnek;

1- Denizlerimiz yenilenebilir enerji alanı haline getirildi.

2- Kirletme bedeli, emisyon ücreti gibi adlar altında devlete yeni para kaynakları yaratıldı.

3- Amacından saptırılan Kyoto Protokolü hükümlerinden biri olan "karbon ticareti" kavramı ile üretimde yoğun karbondioksit çıkaran sanayici, sözde temiz enerji üreten sermayedar arasında gerçekte çevrenin korunmasına hiç bir katkısı olmayacak bir ticareti başlatacak mekanizmaların yaratılması için "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yetki verildi. 

            Önemli olan yerinde ayrıştırmayı başarmak

Bu kanun değişikliğinde, geri dönüştürülebilir atıkların evlerde işyerlerinde ayrıştırmaya, iş yerlerinde üretimde daha az kirletici ve daha az atık oluşmaya zorlayıcı her hangi bir madde de bulunmuyor.

Plastik atıkların büyük çoğunluğunu şüphesiz su ve içecek ambalaj atıkları oluşturmaktadır. Naylon poşeti ücretlendiren bu kanun değişikliğinde, şişelerin de dahil olduğu plastik atıklar için depozito uygulaması 2021 yılına kadar ertelendi. Biz Ekoloji Birliği olarak bu girişimi, Türkiye'de son yıllarda hep yapıldığı gibi zamanı geldiğinde bu süreyi daha ileri bir tarihe öteleyerek şirketler için dikensiz gül bahçesi yaratma çabalarının bir adımı olarak değerlendiriyoruz.

            Paramızla reklam yaptırıyorlar

Havamız, suyumuz, toprağımız kirletilirken, temiz değilken, doğal ve tarım alanlarımız yok edilirken çıkartılan bu kanun değişikliği poşetleri devlete para kazanma aracı olmaktan başka bir amaca hizmet etmeyecektir.  

Yalnızca plastik poşetlerin değil, zorlayıcı önlemler alınarak tüm plastiklerin ve petlerin  kullanımının azaltılması gerektiğine inanıyoruz.”

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız