HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
27 Ocak 2019 Pazar Saat: 13:24

“SİVİL TOPLUMUN GÜÇLENMESİ İÇİN GÜÇLÜ AKTÖRLER SAHAYA GİRMELİ”

İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye olan ülkeler ile gözlemci ülkelerin Kızılay ve Kızılhaçları insan ıstırabını dindirmek, güçlü bir ağ kurmak için İstanbul’da bir araya geliyor. 28-31 Ocak 2019 tarihleri arasında topl
“SİVİL TOPLUMUN GÜÇLENMESİ İÇİN GÜÇLÜ AKTÖRLER SAHAYA GİRMELİ”

İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye olan ülkeler ile gözlemci ülkelerin Kızılay ve Kızılhaçları insan ıstırabını dindirmek, güçlü bir ağ kurmak için İstanbul’da bir araya geliyor. 28-31 Ocak 2019 tarihleri arasında toplanacak olan ulusal dernekler insani krizlere daha etkili müdahale etmenin yöntemini geliştirecek. Tarihi buluşmanın açılışını Kızılay’ın da Onursal Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak.
 
Doğa ve insan kaynaklı krizlerle çok sık yüzleşen, dünya üzerinde savunmasız olarak tanımlanan nüfusun yüzde 71’ine (yaklaşık 89 milyon) ev sahipliği yapan İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin bu soruna kalıcı çözümler üretmesi için oluşturulacak ortak ağın dirençliliği de artırması hedefleniyor.
 
Birliğe üye ve gözlemci ülkelerden Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Bosna Hersek, Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Çad, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambia, Gine, Irak, İran, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Pakistan, Rusya, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda ve Ürdün’ün ulusal dernek başkanları ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek toplantıda dünya insani yardım sektörünün en büyük aktörleri de yer alacak.
  
Söz konusu ülkeler arasında insani yardım ağının kurulmasının önemine işaret eden Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, İslam dünyasındaki sivil toplum faaliyetlerinin etkinliğinin, derinliğinin ve yaygınlığının artması için bu iş birliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.  Sivil toplumun güçlenebilmesi için güçlü aktörlerin sahaya girmesi gerektiğinin altını çizen Kınık, “Sivil toplumların birleşmesi ve ortak savunuculuk yapması, ortak program geliştirmesi, kendi aralarındaki zayıf olan ulusal dernekleri güçlendirecek faaliyetler yürütmesi ve bu platformla sadece İslam dünyası içindeki ihtiyaç sahiplerine değil buradan elde edilebilecek bir güçle dünyanın bütün ihtiyaç sahibi coğrafyalarına daha etkili bir operasyon yürütülmesi noktasında, bu platformun ümit verici güçlü bir aktör olarak sahaya çıkacağına inanıyoruz. Bu aslında Sayın Cumhurbaşkanımızın 2016 yılında İstanbul'daki OIC İslam Zirvesi'ndeki bir çağrısıyla başlamıştır. Bu anlamda kendisi İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin ulusal derneklerinin bir araya gelmesi ve insani perspektifte bir birlik kurmasının faydasına işaret etmiştir. Bu anlamda Türk Kızılay bu aksiyon planının yürütülmesiyle alakalı olarak da burada tavsiye niteliğinde görevlendirilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
  
İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin ulusal derneklerinin kuracağı birliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla dünyaya duyurulacağını ifade eden Kınık, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Yaklaşık 50 ülkenin ulusal derneklerinin başkanları ve üst düzey yöneticileri geliyor. Çok büyük bir sivil toplum katılımı. Bu süreç zarfında bu kuruluşun çerçevesini katılımcılarla belirleyeceğiz. Bu platformun dertlerimizi ortak bir şekilde ve yüksek sesle savunabileceğimiz bir platform olması hedefleniyor. Bu çerçevede bir gönüllü birlik olacak bu. Bu gönüllü birlik, merkez olarak bizim önerdiğimiz İstanbul. İstanbul'un coğrafi, stratejik konumu, bizim yapacağımız bu networke yapacağımız katkılar nedeniyle ümit ediyorum genel kurulda teklifimizi olumlu kabul ederse İstanbul’da kurmayı düşünüyoruz. İnsani yardım sektöründe sivil toplum alanında yeni aktör olan OIC Red Network'ün kuruluşunu gerçekleştirdikten sonra ismi sık sık duyulacak. Mümkün olduğu kadar ihtiyaç sahibi insanlara ulaşıp insan acısını dindirmeye çalışacak bir platform olarak var olmasını arzu ediyoruz. Ümit ederiz başarılı olur.” 
  
4 gün sürecek olan organizasyonun üçüncü günü Uluslararası Hilâl İslâm Komitesi (UHİK) ile İİT Üyesi Ülkelerin Ulusal Dernekleri arasında 4. İstişare Toplantısı düzenlenecek. Toplantı sırasında, Tunus Kızılayı Başkanı tarafından 2013’te Tunus’ta yapılan 3. İstişare Toplantısının sunumu, insani faaliyette bulunan UHİK organlarının sunumları ve UHİK Programı ve UHİK Programı ve UHİK’in tarihi, yasal dayanağı ve değerlerinin izahı yapılacak. UHİK’in İİT coğrafyasında savunma, koruma ve yardımdaki potansiyel rolüne odaklanan çalışma grupları da düzenlenecek. Toplantının sonunda, Tasarı Komitesi tarafından hazırlanan ve çalışma gruplarının sonuçlarının vücut bulmuş hâli olan rapor görüşülecek ve kabul edilecektir. Ayrıca, II. İstanbul Deklarasyonu yayımlanacak.
 
Organizasyon kapsamında Uluslararası İnsancıl Hukuk Semineri ile UHİK Başkanı, Başkan Yardımcısı, bazı Ulusal Derneklerin Başkanları, Genel Sekreterlerinden oluşan üyeler, gözlemciler, davet edilen Ulusal Dernekler ve diğer insani yardım kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla UHİK 33. Resmi Komite Toplantısı yapılacak.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız