HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Mart 2019 Çarşamba Saat: 09:13

98 YIL OLDU, KIYAMETE KADAR SÜRECEK!..

12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma programı, düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
98 YIL OLDU, KIYAMETE KADAR SÜRECEK!..

 

 

12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma programı, düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Ordu Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ve Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen anma programına, Vali Seddar Yavuz ve eşi Selda Yavuz, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Altınordu Belediye Başkanı Celal Tezcan, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Suat Olğun, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, İl Milli Eğitim Müdürü Kutlu Tekin  Baş, daire müdürleri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma programında bir konuşma yapan Ordu Anadolu Lisesi Müdürü Birol Erdoğdu, “98 yıldır her 12 Mart’ta, istiklal ve istikbalimizin sembolü, kahramanlık destanımızın ve asil duruşumuzun temsilcisi olan en acılı ve en buhranlı günlerde dahi, umudunu hiç yitirmeden, kararlı ve vakur duruşu ile milletimizin uyanışına ve özgürlük anlayışına büyük katkıda bulunan, büyük mütefekkir Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle, minnetle yad ediyoruz. İstiklal Marşımızın kabulünü büyük bir aşk ve heyecanla kutluyoruz” dedi.

 

Erdoğdu, ”İstiklal Marşımız ‘Korkma’ seslenişi ile başlar. Bu korkma, sadece o günlere hitap değildir. Bugünleri de kapsayan ve bu aziz topraklar üzerinde yaşayacak olan herkese olan hitaptır. Bu hitap sadece dış mihraklara karşı kullanılmış bir hitap değildir. Bu, her karış toprağı şehit kanları ile sulanmış aziz vatanımıza içte ve dıştan hainlik yapan ve yapacak olan her ihanetçiye karşı büyük bir cesaret ve dik durma hitabıdır. Büyük şaire sorulur, ‘Üstat bir daha İstiklal Marşı yazılsa, nasıl yazardınız?’ ve tarihe geçen o meşhur cevap: ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diyen Akif’in duasına cevaben, bugün bu salonda ve tüm ülkemizde bu saatlerde yapılan tüm programlarda, hep bir ağızdan amin diyerek yine bu salonda bulunan Asım’ın Nesli, gür bir sesle emanetiniz, emanetimizdir, şerefimizdir, namusumuzdur diye söz vermektedir” diyerek,  konuşmasını tamamladı.

Program kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen kompozisyon, şiir, resim ve İstiklal Marşı’nı Ezbere En Güzel Okuma Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere Vali Seddar Yavuz, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş,  Altınordu Belediye Başkanı Celal Tezcan tarafından ödülleri verildi.

İstiklal Marşı’nı Ezbere En Güzel Okuma Yarışması’nda birinci olan Vilayetler Hizmet Birliği Adil Karlıbel İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Melih Mirza Gezgiç’in okuduğu İstiklal Marşı, davetliler tarafından tam not aldı.

Vali Seddar Yavuz, İstiklal Marşı’nı Ezbere En Güzel Okuma Yarışması’nda birinci olan Melih Mirza Gezgiç’i alnından öperek, tebrik etti.

 

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma programı, İstiklal Marşı’nın yazılma süreci ve Mehmet Akif Ersoy'un hayatından kesitlerin sunulduğu slayt gösterisi ve oratorya ile sona erdi.

Ordu Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “İstiklali Yazanlar” adlı oratoryo büyük bir beğeniyle izlendi ve Vali Seddar Yavuz, eşi Selda Yavuz, protokol üyeleri ve davetliler tarafından ayakta alkışlandı.

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ

İstiklal Marşı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşı. Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Akif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif'in yazdığı şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklâl Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

 

 

Anahtar Kelimeler : 98, YIL, OLDU, KIYAMETE, KADAR, SÜRECEK!..

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız