HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Mart 2019 Cumartesi Saat: 10:53

AKÇA’DAN, DON, DESTEK VE TEKELLEŞME UYARILARI!..

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, göreve geldiği günden bu yana gösterdiği performans ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Fındıkta DON, Alan Bazlı Gelir Desteği ve Tekelleşme konusunda dikkatleri üzerine çeken Başkan
AKÇA’DAN, DON, DESTEK VE TEKELLEŞME UYARILARI!..

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, göreve geldiği günden bu yana gösterdiği performans ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Fındıkta DON, Alan Bazlı Gelir Desteği ve Tekelleşme konusunda dikkatleri üzerine çeken Başkan Atakan Akça, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda yine önemli uyarı ve açıklamalarda bulundu.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Akça, haftanın röportajı sayfamıza tekrar hoş geldiniz. Bu hafta içerisinde fındık üreticileri için iki önemli uyarıda bulundunuz. Hatırlatmak anlamında üreticilerimiz, don ve alan bazlı gelir desteği konularında ne yapmalı? Nasıl bir yol izlemelidir?

Atakan AKÇA: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Evet içerisinde bulunduğumuz iklim koşullarını göz önünde bulunduracak olursak, fındıkta DON tehlikesinin sürdüğünü hatırlatmakta fayda görüyoruz. Meteoroloji yetkililerinin verdiği bilgilere dayanarak Ordu’nun orta ve yüksek kesimlerinde her an zirai don uyarısı olabileceği ihtimalini üreticilerimiz göz ardı etmemelidir.

Ordulu çiftçi ve üretici kardeşlerimin gerekli önlemleri almaları yönünde uyarıda bulunmak istiyorum. Meteorolojik veriler normale dönünceye kadar üreticilerimiz fındık bahçelerini kontrol altında tutsunlar.

ALAN BAZLI DİLEKÇE SÜRESİ UZATILDI
Alan Bazlı Gelir Desteği konusuna gelince 2018 yılı Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği dilekçesi veremeyen üreticilerin, 14 Haziran 2019 tarihine kadar dilekçelerini vermeleri gerekiyor.
Ordu genelinde Üç Bin'e yakın üreticinin dilekçelerini veremediklerini belirledik. Bununla ilgili bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunduk. Daha önce de bakanlık düzeyinde girişimlerde bulunmuştuk.

Bu çalışmalar sonucunda sürenin uzatılmasına mağduriyetin giderilmesine yönelik resmi gazetede süre uzatımına ilişkin yazı yayımlanarak yürürlüğe girdi. Mağdur olan çiftçilerimiz 14 Haziran 2019 tarihine kadar İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat ederek dilekçelerini vermeleri gerekmektedir.

 

Şafak DELİÇAKAR: Bu ay içerisinde bir çıkış, bir sert eleştiride Karadeniz’de fındık üretimi, ihracatını tekeline geçiren firmaya karşı yapmıştınız. O gün ortaya nasıl bir senaryo konulmuştu? Buna karşı ne yapılmalı? Nasıl önlem alınmalı?

Atakan AKÇA: Fındıkta yeni bir oyun mu senaryoya koyuluyor. Sakına denemeyin bu üreticinin ahıyla perişan olursunuz fındıkta İtalyan oyunu Türk fındığını en fazla alan ve ihraç eden  Ferrore firması eğer bu oyunun içinde değilse en kısa zamanda açıklama yapmalıdır. Açıklama yapmazsa bu oyunun içindedir. Eğer Fındığımız Aflotoksinli ise Karadeniz Bölgesine yerleşerek Fındık Üreticisinin kanını emen FERRORE Firması Türkiye’yi terk etmelidir.
Bundan üç yıl önce yine aynı oyun  denendi. İtalya da toplam fındık alanı 71.000 hektardır. Toplam kabuklu fındık üretimleri 100 bin tondur. Yani 50 bin ton iç fındık üretimleri vardır.
          Türkiye olarak Toplam alanımız 713.000 hektardır. Üretimimiz on yıllık ortalamaya bakıldığında 560 bin ton civarındadır. İç fındık olarak 280 bin ton üretim yapıyoruz.
          2017 yılı ihracatımız  da 280 bin ton civarında olmuştur ve gelirimiz yaklaşık 2 milyar dolar civarındadır.
           İtalya 50 bin ton kendi üretmiş olduğu fındığın haricinde 2017 Yılı rakamına göre Türkiye den 60 bin ton iç fındık almaktadır.
           Tam üç yıl önce eylül ekim aylarında aynı kumpas yine İtalyanlar tarafından oynandı.
            Türkiye fındık ihracatının yüzde sekseni AB Ülkelerine yapıldığından ve de 2 milyar dolar döviz ülkemize girdiğinden bunu önlemek için aynı oyun yine oynanmaya çalışılıyor.
         Fındık ihracında izlenen yolu şu şekilde sıralamak istiyorum:
  1-İhraç edilecek fındık çıkış yapılacağı ülkede önce Aflatoksin tahlili yapılır. Ayrıca alıcı firmada kendisi örnek alarak analiz yaptırır. Temiz çıkan fındıklar ihracat için onaylanır ve çıkış izni ile yüklenir gönderilir.
   2-Gitmiş olduğu ülke sınır kapısında bekletilerek o devlete ait makamlarca tekrar analiz yaptırılır ve sağlam çıkan fındıkları ülkelerine sokarlar. Eğer Aflatoksin varsa geldiği ülkeye geri gönderilir.
         Şimdi soruyorum o İtalya’nın kafası basmayan siyasetçisine ya sen bunları bilmiyorsun ya da kafan basmıyor. Yoksa seni siyasete sokaktan alıp mı götürdüler. Bunu söyleyen cahil siyasetçidir.
        O halde şimdi kendilerine gerekli fındığı MARSTAN alacaklar.
        Eğer Fındığımız Aflotoksinli ise Karadeniz Bölgesine yerleşerek Fındık Üreticisinin kanını emen FERRORE Firması Türkiye’yi terk etmelidir.
        2018 Yılında Fındık Rekoltesi düşük olduğundan fındık bugünlerde 18 lira civarına çıktığından ve stoklarda fındık olmadığından İtalyanlar Önümüzdeki yılda fındığın para edeceğini bildiklerinden bu oyunu oynamaktadırlar. Bu oyunun içinde Ferrore Firmasının olmadığı ne belli.
       Fındık iyi para edince Türkiye ye daha fazla döviz gireceğinden yapılan ekonomik oyunlara bu şekilde yine devam edilmektedir.
       Şimdi buradan Ferrore Firmasına çağrı yapıyorum: Eğer siz bu oyunun içinde değilseniz çıkın en kısa zaman da açıklayın Türk Fındığının Aflatoksinli olmadığını  ya da bu ülkeyi terkedin...

 

Şafak DELİÇAKAR: Geriye baktığımızda Odanızın hizmet noktasında ne eksikler gördünüz? Sizce neler düzeltilmeli?

Atakan AKÇA: Yapmak istediklerimiz var ama şu anda çok yeniyiz. Biz önce gelirimize bakmamız lazım, personel giderimiz, elektriğimiz suyumuz gibi. Daha sonra neler yapılabilir onu analiz edeceğiz demiştik. Şimdi kollarımızı sıvadık, üreticimiz adına, ilimiz adına ne gerekiyorsa elimizden gelen her şeyi yapmaya başladık.

Bizim bir avantajımız iktisadi bir işletmemiz var. Çiftçimize gübre ilaç fidan satılan bu işletmeyi daha aktif hale getirme planlarımız var. Şu anda atıl durumda bulunan toprak analiz laboratuvarımızı bir an önce çalışır hale getirmek istiyoruz.

Bunu yaparken Ordu Ziraat Fakültesi toprak bölümünde Profesör bir kardeşimiz var bu konuda ondan destek alacağız. Amacımız çiftçiye bilinçli bir şekilde tarım nasıl yapılır bunu göstermek. Çiftçimiz için buradayız.

Şafak DELİÇAKAR: Ziraat Odası olarak fındıkla ilgili neler söyleyeceksiniz. Ne olacak bu fındığın hali?

Atakan AKÇA: Fındık sadece Ordu’nun değil Türkiye’nin kanayan bir yarası. En çok gelir getiren döviz getiren ürünü. Ama yanlış politikalardan dolayı şu anda bir sıkıntı yumağı oluştu. Üreticimiz isteğini elde edemiyor. Sizin de dediğiniz gibi fındık Mayıs Haziran ayından sonra Ordu’nun gündemi haline geliyor ve hakkında bilgisi olan da olmayanda bu konuda konuşuyor.

Örneğin rekolte açıklamalarında ortaya farklı rakamlar atılıyor bunlar tamamen fındığın fiyatının üzerinde oynanan spekülasyonlar. Biz bütün bunlara elimizden geldiğince de engel olmaya çalışacağız. Biz fındığın olduğu her platformda olacağız. Savaşan değil yapıcı bir kurum olacağız.

Biz bütün STK’larla siyasi partilerle bu fındığı meclise taşımayı Cumhurbaşkanımıza taşımayı bize hangi yönetimin faydası olacaksa taşımayı düşünüyoruz. Tabi burada da çiftçimiz ziraat odalarıyla birlikte hareket etmeli. Fındığımızın daha çok para etmesi için daha çok tanıtılması daha çok tüketilmesi lazım. Bunu da birim alandan üretimi en fazla nasıl yapabiliriz bunları gerçekleştirip daha sonra bunu halkımızla paylaşacağız.

Şafak DELİÇAKAR: Fındığın değerini bulması için bu sezon ne yapmalıyız?

Atakan AKÇA:  Fındık için bir olmalıyız, tek vücut olarak bunu anlatmalıyız.

Doğru bilgilerle doğru yerlere anlatmalıyız ki değerini bulan bir ürün olsun. Bunlar sadece seçim alanlarında kullanılmamalı. İnşallah bunu başarabiliriz. 8 milyon fındık üreticisi hak ettiği değeri görmeli. Fındığı tekele bırakmayalım fındık vatandaşın olsun.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Akça, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyor, tekrar görevinizde başta şahsınıza ve yönetim kurulunuza ve tüm çalışanlarınıza başarılar diliyorum.

Atakan AKÇA: Sayın Deliçakar, bende tekrar bu fırsatı bana sağladığınız için oldukça mutluluk duydum. Bizde gerek şahsım olarak gerekse Odamız adına şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi sahip ve çalışanlarına yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

Anahtar Kelimeler : AKÇA’DAN, DON, DESTEK, VE, TEKELLEŞME, UYARILARI!..

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız