HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
6 Nisan 2019 Cumartesi Saat: 10:53

“GECİKEN BİR ADALET SORUNU VAR”

5 Nisan Avukatlar Günü, Ordu’da çeşitli program ve etkinliklerle kutlandı. Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz ve Baro Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Baroya bağlı avukatlar günün anlamına binaen dün kutlamalara Atatürk Anıt
“GECİKEN BİR ADALET SORUNU VAR”

5 Nisan Avukatlar Günü, Ordu’da çeşitli program ve etkinliklerle kutlandı. Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz ve Baro Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Baroya bağlı avukatlar günün anlamına binaen dün kutlamalara Atatürk Anıtına çelenk sunarak başladılar.

Baro Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz, çelenk sunumunun ardından burada yaptığı konuşmada; “Protokolün, siyasi partilerimizin, meslek ve sivil toplum örgütlerinin çok değerli temsilcileri, değerli meslektaşlarımız, değerli katılımcılar, hanımefendiler ve beyefendiler, basının değerli mensupları,  hepinizi şahsım ve Ordu Barosu tüm kurulları adına saygı ile selamlıyor, 5 Nisan Avukatlar Günü münasebetiyle düzenlediğimiz bu törene katılımınız için teşekkür ediyorum.

         Öncelikle demokratik hukuk devletinin olmazsa olmazı, yargı erkinin asli ve kurucu unsuru olan savunma makamını temsil eden tüm meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutluyor, kuruluşumuzdan bu yana baromuza kayıtlı olarak görev yapmış ve ebediyete intikal etmiş başta başkanlarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, eşsiz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Emekli olanlara uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum” dedi.

         Poyraz, şöyle devam etti; “Sözlerime başlamadan önce, güncel olması nedeniyle, 31 Mart yerel seçimlerinin ilimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyor, seçilen tüm yöneticilerimize başarılar diliyorum. Henüz sonuçları kesinleşmeyen şehirlerimizde hukuk kurallarının, Yüksek Seçim Kurulunun geçmiş dönemler yerleşik içtihatları da dikkate alınarak tam ve eksiksiz uygulanmasını ve sürecin uzamadan neticelendirilmesini, sandığa yansıyan seçmen iradesinin hukuken de tescilini diliyorum.

         Her sene bu kürsüden hukuk sistemimiz ve mesleğimiz ile ilgili sorunları ve görüş önerilerimizi dile getiriyoruz.

  Keşke ülkemizde yargıya ait sorunlar olmasa şiirler okusak, türküler söylesek. Ufuk açıcı toplantılar yapıyor olsak. Ama maalesef, ortada bir yargı sorunu var, savunma sorunu var, dolayısıyla geciken bir adalet sorunu var. Adalete güven endeksinde çok ciddi düşüşler var. Ulusal ve uluslararası araştırmalar, karşılaştırmalar ve istatistikler bunu açıkça ortaya koyuyor.

Hepimizin malumudur ki; “Güçlü olmakla adalet sağlanmaz; adaleti sağlamakla güçlü olunur.” Bir devlet ancak ve ancak hukuk ile adalet ile varlığını ilelebet sürdürebilir.

Adaletin varlığının göstergesi yargılama safhasının hukuk çerçevesinde olmasıyla mümkün olur. Tüm zamanlarda üç temel erk olan Yasama, Yürütme, Yargı’dan alanına en çok göz dikilen, müdahale edilmek istenen “Yargı” olmuştur” diye konuştu.

         Çok bilinen bir ifadeyle “Adalet Mülkün temelidir”. Adaleti ise devletin üç erkinden biri olan yargı erki tecelli ettirmektedir diyen Poyraz, daha sonra şunları kaydetti; “Unutulmamalıdır ki Erkler içinde “Yargı”nın, Yargı içinde “Savunma”nın güçlenmesi ve olması gerekene evrilmesi, neticede adaletin tecellisi, sadece avukatların değil toplumun tamamının inanç ve çabasıyla mümkün olacaktır.

         Avukatlık kanununun 1. maddesinde " Avukatlar yargının kurucu unsuru olup, bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder" denilmektedir.  Yine Avukatlık Kanunu'nun 76. maddesi " Hukukun üstünlüğü ve insan haklarını korumak" görevini açık bir şekilde barolara vermiş bulunmaktadır. Bu sebeple toplumdaki tüm hukuk ve insan haklan ihlallerine avukatlar ve barolar yasal olarak taraf ve müdahildir, müdahil olmak zorundadır.

         Biz, avukatlar olarak bağımsız ve adil yargının, hukukun üstünlüğünün, insan haklarına saygının, hakkın ve adaletin tarafındayız. Güçlünün değil haklının yanındayız. Anayasanın 2. Maddesinde belirtilen Atatürk ilkelerine bağlı, laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin yanındayız. Devletimizin ve rejimin yılmaz savunucularıyız.

  Yıllardır tartışılan, birçok taslağı bulunan yeni avukatlık kanununun, barolar ve akademisyenlerin de görüşleri alınarak çağdaş, özgürlükçü, demokratik kurallar içerecek şekilde meclisten geçirilerek yasalaşmasını,  yeni kanunda mutlaka staja ve mesleğe kabulde sınav sisteminin getirilmesini, hukuk fakültelerinin sayılarının azaltılıp, kalitelerinin artırılmasını, kamu hizmeti gören savunma makamının, serbest meslek olma özelliğinden kaynaklanan idari ve mali hususlar ayrık almak üzere, yargının diğer erkleri ile eşit ve eşdeğer haklarla donatılmasını, CMK ücretlerinin asgari ücret tarifesi ile eşit hale getirilmesini, adli, yardım ücreti ödemelerindeki uzun süreli gecikmelerin önüne geçilmesini kamu avukatlığı yapan meslektaşlarımızın da ek gösterge planlamasına dahil edilmesini talep ediyoruz.     

         Barolarımızın ve Barolar Birliğimizin çabaları ile uzun yıllardır dile getirilen bu sorunlar nihayet Adalet Bakanlığı ve devlet bürokrasisince de kabul görmüş, yapılan açıklamalarda yapılması planlanan “Yargı Reformu” kapsamında dikkate alınacağı ifade edilmiştir. Kendisi de bir avukat olan, meslektaşımız olan Sayın Adalet Bakanının bu sözlerinde samimi olduğuna inanıyor ve bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz.   

         Bu duygu ve düşüncelerle, tüm meslektaşlarımın Avukatlar Gününü tekrar kutluyor,  katılımınız için teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Herkes için adalet, adalet için avukat.”

Anahtar Kelimeler : “GECİKEN, BİR, ADALET, SORUNU, VAR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız