HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
18 Nisan 2019 Perşembe Saat: 09:45

KÖY ENSTİTÜLERİ 79 YAŞINDA

Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Sezgin Yılmaz köy enstitülerinin kuruluş yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı.
KÖY ENSTİTÜLERİ 79 YAŞINDA

Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Sezgin Yılmaz köy enstitülerinin kuruluş yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

Başkan Yılmaz mesajında şu ifadelere yer verdi:  17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri, eğitimin adım adım hayatın gerçeklerinden uzaklaştırıldığı, piyasalaştırıldığı ve muhafazakârlaştırıldığı günümüzde daha fazla anılmayı hak etmektedir. 17 Nisan Köy Enstitülerinin kuruluş yıldönümü dolayısıyla, Köy Enstitüleri’nin kurucuları Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve bu eğitim kurumlarına emek vermiş eğitimcileri saygıyla anıyoruz.

Köy Enstitüleri, kuruluş yasasına göre köy öğretmeni ve köyde yaşayan çeşitli meslek sahiplerini yetiştirmek amacını taşımaktaydı. Özellikle köy aydınlanması açısından önemli hizmetler vermiş olan bu okullar hem bir dönemin aydın kuşaklarının yetiştirilmesine kapı aralamış, öğretmen yetiştirme sistemi açısından bir model olmuştur.

Bugün Türkiye‘de yerleştirilen pratikten kopuk, dogmatikleşmiş eğitim anlayışının karşısında Köy Enstitüleri deneyimi bir bakıma yaşamla bilgi arasında bir köprü oluşturmuş ve yaşayarak öğrenme pratiklerinin geliştirilmesi adına önemli katkılar sunmuştur. Ayrıca aralarında Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Emin Özdemir, Adnan Binyazar… gibi çok sayıda edebiyat ve sanat insanının yetişmesini sağlamıştır. Üretimle iç içe gelişen bu öğrenme sürecinin getirdiği aydınlanmanın, kırsaldaki geleneksel egemenlik ilişkilerinin devam etmesini isteyen kesimlerde yarattığı rahatsızlıkla Köy Enstitüleri‘nin kapatılmasıyla öğretmen yetiştirme sisteminde önemli bir deneyim ve birikim kaybedilmiştir.

Köy Enstitüleri‘nden günümüze bakıldığında, gerek öğretmen yetiştirme gerekse de eğitimin içeriği açısından durumun içler acısı olduğu görülmektedir. Öğretmen yetiştirmede tam bir keşmekeş yaşanmaktadır. Önce YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki koordinasyonsuzluk, öğretmen yetiştirme ile ihtiyaçlar arasında dengesizlik yaşanmasına yol açmıştır. Ardından öğretmen atamalarında tam bir kıyım süreci başlamış, eğitim fakültelerini başarıyla tamamlayarak mezun olmaya hak kazanan öğretmenlerin atamaları yapılmamıştır. Genç öğretmenler KPSS‘ye tabi tutulmaya bu da yetmiyormuş gibi mülakatla sözleşmeli öğretmen alınmaya başlandı. Mülakatın torpil demek olduğunu, kayırmacılık demek olduğunu bu ülkede bilmeyen yoktur. Ardından istihdam politikalarındaki esnekleştirme ve güvencesizleştirme doğrultusunda, kadrolu öğretmen atamaları her geçen gün azaltılarak yerine sözleşmeli, ücretli öğretmenlik gibi daha güvencesiz ve esnek statüler oluşturuldu. Bugün gelinen aşamada, okullarda güvencesiz, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik yaygınlaştırılmaktadır. Ataması yapılmayan 450 bin öğretmen ise işsizdir. Köy Enstitüleri‘nin 79. kuruluş yıldönümünde, eğitim sistemimiz alt üst edilirken, öğretmen yetiştirme konusunda da gelinen nokta ne yazık ki içler acısıdır.

Diğer taraftan da öğretmenlik mesleğinin hiçbir itibarı kalmadığı gibi OHAL döneminde sorgusuz sualsiz ve savunma hakkı dahi verilmeden KHK’larla bir gecede öğretmenlerin işlerine son verilmiştır.

Eğitim Sen olarak Köy Enstitüleri‘nin kuruluşunun 79. yılında bu eğitim kurumlarının kuruluş amacını ve mantığını sahipleniyoruz. Aydınlanma ateşini taşıyan, demokratik öğretmen hareketinin ülkemizde gelişmesine büyük katkılar sunan tüm Köy Enstitülü eğitim emekçilerinden hayatını kaybedenleri saygıyla anar, hayatta olan Köy Enstitülü öğretmenlerimize de sağlıklı uzun ömürler dileriz.

Anahtar Kelimeler : KÖY, ENSTİTÜLERİ, 79, YAŞINDA

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız