HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Mayıs 2019 Cuma Saat: 09:41

YÜKSEK TANSİYON SESSİZ DÜŞMANDIR

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Köşüş "Yüksek tansiyonun, herhangi bir belirti vermeden, hedef organları etkileyerek uzun süre içerisinde kalıcı sakatlığa ve ölüme yol açabileceği unutulmamalıdır. "
YÜKSEK TANSİYON SESSİZ DÜŞMANDIR

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Köşüş "Yüksek tansiyonun, herhangi bir belirti vermeden, hedef organları etkileyerek uzun süre içerisinde kalıcı sakatlığa ve ölüme yol açabileceği unutulmamalıdır. "

Uzm. Dr. Adnan Köşüş, Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hipertansiyonun küresel ölçekte en sık görülen kronik hastalıklardan olduğunu belirtti. Hipertansiyonun dünyada her yıl 7,6 milyon kişinin ölümüne, 90 milyon kişinin de sakat kalmasına neden olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Adnan Köşüş, şöyle devam etti:

"Bu sorun, sadece kan basıncı yüksekliği olarak görülmemeli, insan hayatını tehdit eden sinsi bir sağlık problemi olarak kabul edilip sorunla mücadele edilmelidir. Hipertansiyon baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanaması, kalp atışlarında düzensizlik gibi bir takım yakınmalara yol açabilir. Bu belirtiler genellikle kan basıncı çok yüksek düzeye ulaşıldığında izlenir. Yüksek tansiyonun, herhangi bir belirti vermeden, hedef organları etkileyerek uzun süre içerisinde kalıcı sakatlığa ve ölüme yol açabileceği unutulmamalıdır. Tedavi edilmediğinde, kalp yetmezliği, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara yol açabilir."

Uzm. Dr. Adnan Köşüş, yapılan çalışmalara göre, 18 yaş üzeri her üç kişiden birinde, 50'li yaşlardan itibaren de her iki kişiden birinde hipertansiyon olduğunu vurgulayarak, hastaların yüzde 50'sinin durumlarından tamamen habersiz olduğunun altını çizdi, haberdar olanların bir kısmının ise herhangi bir şey yapmadığını ifade etti. şöyle devam etti:

"Yüksek tansiyon uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle 'sessiz düşman' olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gerekmektedir. Yüksek tansiyonu olan bireylerde ilaç tedavisinin uygulanması kan basıncı kontrolü için tek başına yeterli olmamakta, başarılı bir sonuç için mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirmesi gerekmektedir."

"Ülkemizde yapılan araştırmalar, sıklığın yüksek olduğunu, bununla birlikte tanı ve tedavi oranlarının yeterli olmadığını göstermektedir. Türkiye’de erişkinlerde yapılan çalışmalarda hipertansiyon sıklığı yüzde 31,8 erkeklerde yüzde 27,5 olarak belirlenmiştir. Bu çalışmalarda, kişilerin yüzde 32,2’sinin daha önce hiç kan basıncı ölçümü yaptırmadığı saptanmıştır. 2012'de yapılan çalışmada ise bu oran yüzde 21,9 olarak bulunmuştur. 2003'te hipertansiyonu olanların yüzde 40,7’si hastalığın farkında iken 2012'de bu oran yüzde 54,7 olarak saptanmıştır. İlaç tedavisi alanların oranı 2003’te yüzde 31,1 iken 2012’de yüzde 47.4’e ve kan basıncı kontrolü de yüzde 8.1’den yüzde 28.7’ye yükselmiştir. Hipertansiyon farkındalığı, ilaç kullanma sıklığı, tedavi-kontrol oranlarının artmış olması kayda değer olsa da yeteri düzeyde olmaması ve Avrupa ülkelerine göre geri kalması ve yaşlanan nüfus da dikkate alınınca kaygı verici olmaya devam etmektedir."

Yaş arttıkça hipertansiyonun görülme ihtimalinin arttığını kaydeden Uzm. Dr. Adnan Köşüş, "Genetik faktörler de hipertansiyon oluşumunda etkilidir. Bu nedenle ailesinde hipertansiyon olanların daha dikkatli olması gerekir. Bunun yanında yaşam tarzında olumsuz tutum ve davranışlar hipertansiyon gelişim riskini artırır. Yüksek kalorili, yağ ve kolesterolden zengin gıdalar ile beslenme, önerilenin üzerinde kiloya sahip olma, hareketsiz hayat sürme, egzersiz yapmama veya çok az yapma, sigara ve alkol kullanma gibi durumların düzeltilmesi hedeflenmelidir." bilgisini verdi.

Anahtar Kelimeler : YÜKSEK, TANSİYON, SESSİZ, DÜŞMANDIR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız