HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Mayıs 2019 Cuma Saat: 09:43

“ENGELLİ HAKLARI GENİŞLETİLMELİ “

Türkiye Engelliler Konfederasyonu Ordu İl Meclis Başkanı Ümit İşbakan, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolaysıyla bir mesaj yayınladı. Yapılan yazılı açılamada şu ifadelere yer verildi. “Yeni bir Engelliler Haftasının başlangıcında
“ENGELLİ HAKLARI GENİŞLETİLMELİ “

Türkiye Engelliler Konfederasyonu Ordu İl Meclis Başkanı Ümit İşbakan, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolaysıyla bir mesaj yayınladı. Yapılan yazılı açılamada şu ifadelere yer verildi. “Yeni bir Engelliler Haftasının başlangıcındayız. Haftaya başlarken bir durum değerlendirmesi yapmayı ve engelli haklarının bugün içinde bulunduğu tabloyu sizinle paylaşmayı gerekli ve yararlı buluyorum. Büyük mücadeleler sayesinde 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Yasası, aradan 11 yıl geçtikten sonra bugün rahatlıkla söyleyebiliriz ki yaşamda tam karşılığını bulamamıştır. Daha sonra çıkarılan yönetmelikler, yasada öngörülen hakları genişletmesi ve kullanılabilir hale getirmesi gerekirken tam tersine daraltmış ve uygulanma olanaklarını sınırlandırmıştır. Korunmalı işyerleri yönetmeliği işlevsiz kalınca yürürlükten kaldırılmış; 2022 sayılı yasaya göre çıkarılan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikle yasanın uygulanması sınırlandırılmıştır.

                2006 yılında çıkarılan ve pek çok engellinin hak kaybına uğramasına yol açan Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği birkaç kez Danıştay tarafından iptal edilmesine rağmen bir iki cümlesi değiştirilerek yeniden yürürlüğe konulmuştur. Bu alanda hak kayıplarına yol açmayan yeni düzenleme yapılacağı sözleri yaşama geçirilememiştir.

572 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile başlayan fiziksel çevrenin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi faaliyetinin, 19 yıl sonra bugün beklenen sonuçları vermediği,  2005 yılında 7 yıllık ek süre verilmesine,  bu sürenin 3 yıl daha uzatılmasına karşın fiziksel çevreye erişim konusuna göstermelik bazı uygulamaların dışında ciddi bir mesafenin kat edilemediği görülmektedir.

Görme engellilerin imzasının iki tanık olmadıkça geçerli olamayacağına ilişkin düzenlemelerin, büyük mücadeleler sayesinde Borçlar Kanunu, Noterlik Kanunu ve Türk Ticaret Kanunundan çıkarılmasına rağmen iki tanık isteme uygulaması bazı bankalarda ve noterliklerde hala sürmektedir.

2013 yılında 2022 ve 2828 Sayılı kanunlarda değişiklik yapılarak muhtaçlık aylığı veya evde bakım hizmeti bedellerinin ödenmesi için daha önce yürürlükte olan bireysel gelir kriteri, aile geliri şeklinde değiştirilmiş ve böylece yüzbinlerce engelli 2022 ve 2828 sayılı yasaların kapsamı dışına atılmıştı. Bu düzenlemenin yeniden aile geliri yerine söz konusu haklardan yararlanacak kişilerin bireysel gelirinin ölçü alınması yönünde değiştirilmesi için yürütülen çabalar sonucunda 22 Mart 2016 tarihinde Konfederasyonumuz heyetini kabul eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Sema Ramazanoğlu 2022 ve 2828 sayılı yasalarda yakında değişiklik yapılarak yeniden bireysel gelir kriterine dönüleceği yönünde söz vermişken yasanın beklendiği gibi çıkmaması engelliler arasında şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaratmıştır. Sayın Ramazanoğlu ve ekibi sorumluluğu Maliye Bakanlığının sırtına yükleyerek kendilerini mazur göstermeye çalışmıştır. Bu hususta Cumhurbaşkanlığı nezdinde yapılan girişimler de sonuç vermemiş; yasa engellilerin aleyhine olan şekliyle yürürlüğe girmiştir. Konfederasyonumuz söz konusu torba kanunun 1. Ve 2. Maddelerinin iptali için Ana Muhalefet Partisi üzerinden Anayasa Mahkemesine başvurulmasını sağlayacaktır. Engellilerin Siyasal Yaşama Katılma Hakkı konusunda da ciddi gerilemeler bulunmaktadır. Ülkemizde var olan 22 bin belediye meclisi üyesinden sadece 30’u, 550 milletvekilinden sadece 3’ü engellidir. Diğer temsil kurullarında da durum farklı değildir.

 

Özetlemek gerekirse 2005 yılından sonra başlayan engelli hakları alanındaki ilerleme süreci, yerini, gerileme sürecine bırakmıştır. Bunda kuşku yok ki üst üste yaşanan seçimlerin, hükümet krizlerinin ve terörle mücadelenin payı olduğu kadar engelli örgütlenmesinin dağınıklığının ve etkisizliğinin de payı bulunmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelli arkadaşlarımızı yeni mücadele sürecine hazır olmaya ve yapacağımız eylemlere etkin olarak katılmaya davet ediyoruz. “

 

Anahtar Kelimeler : “ENGELLİ, HAKLARI, GENİŞLETİLMELİ,

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız