HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
18 Mayıs 2019 Cumartesi Saat: 09:22

BAŞ: “PANZEHRİMİZ YENİ İŞ İMKÂNLARI ÜRETMEKTİR”

HAFTANIN RÖPORTAJI
BAŞ: “PANZEHRİMİZ YENİ İŞ İMKÂNLARI ÜRETMEKTİR”

Ordu Mali Müşavirler, Muhasebeciler Odası Başkanı Bahadır Baş, 23. Olagan Genel Kurul seçimlerinin ardından gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda önemli konulara değindi.

Genel Kurul da başkanlığa yeniden seçilen Baş, üyelerine teşekkür ederek bundan sonra ki çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

 

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Bahadır BAŞ 23’ncü Olağan Genel Kurulunu tamamladınız. İkinci döneme üyelerinde desteğini alarak devam kararı alındı. 23. Olağan Genel Kurulunuz nasıl geçti?

 

Bahadır BAŞ: Bizler meslek odası yöneticileriyiz. Kendi ailemizin bizi sevenlerin oluşturduğu bir dernek bir STK değiliz. Muhasebecilik mesleğine gönül vermiş, hepsi üniversite mezunu Ordu ilinde 370 üyeden oluşan bir grubun üyesiyim. Seçimlerden önce yaklaşık 214 büronun tamamını gezdim. Hepsiyle görüşerek görüşlerini aldım. Meslek mensuplarımızın temsil edilme konusunda bir sıkıntıları olmadığını, sürecin devam etmesini istediklerini belirttiler.

Hepsiyle görüşerek yeni dönem için aday oldum. Karşımızda geçen dönem grup olarak çıkan arkadaşlarımız bu listeleri desteklediklerini, beraber olduğumuzu ve herhangi bir taleplerinin olmadıklarını belirttiler. Böylelikle birlik ve beraberlik içerisinde Genel Kurulumuza başlamış olduk. Genel Kurulumuza ilgide çok fazlaydı. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yusuf Furtun, Baro Başkanı Haluk Murat Poyraz, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Erdoğan Akyürek, Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Yurttaş katıldılar.

Bütün kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin, STK temsilcilerinin yer aldığı bir genel kurulla başladık. Şehrin temsilcilerinin bu genel kurul içerisinde olması bizleri mutlu etti.

Genel Kurulumuzda gündeme dair konular görüşüldü, 2016 – 2019 döneminin faaliyetleri, kesin hesapları, bilançoları görüşülerek onaylandı. Genel Kurulda dilek temenniler bölümünde çok fazla meslektaşımız söz hakkı isteyerek görüşlerini düşüncelerini dile getirdiler.

Listelerimizi yaparken herkesin temsil edilebileceği, eşitlikçi, kimseyi dışarıda bırakmayan, mesleğe gönüllü hizmet etmeye çalışan, üretmeye talip, bu meslek için düşünen sorgulayan, elini taşın altına koyabilecek ve zaman ayırabilecek arkadaşlarımızı seçmeye özen gösterdik. Bu arkadaşlarımızla görüşerek, listelerimizi oluşturmuş olduk.

 

Şafak DELİÇAKAR: Geçen üç yıl 2016-2019 dönemini nasıl değerlendiriyorsunuz? Üç yıl nasıl geçti, neler yapabildiniz ve neler yarım kaldı? Neler söylemek istersiniz? 

 

Bahadır BAŞ: Mali müşavirler Odası 2016 dönemine başlarken altı tane yapabileceğimiz düşüncelerimizi ifade etmiştim. Başkanlık döneminden öncede dört dönem yönetimde görev almıştım. Yani işin içerisinde olan bir meslek mensubuydum. Dolayısıyla 2016 yılına hızlıca başlamış olduk.

Muhasebe müzesini bizim bir eksikliğimiz olarak görmüştüm. Belki tam istediğimiz noktaya getiremedik ama bir muhasebe müzesi kavramını oturtmaya çalıştık. Meslektaşlarımızın katkısıyla eski eserleri, bilgileri, meslektaşlarımızın anılarından, bilgilerinden oluşan nostaljik ekipmanları onların adına Odamızda sergilemeye başladık.

Bu sadece bir ilk adımdı, ileride bunu dahada geliştirmeye çalışacağız.

2016 – 2019 bizler için adeta üniversite dönemi gibi çalıştığımız bir dönem oldu. 79 tane eğitim ve seminer gerçekleştirdik. Bu eğitim ve seminerlere katılan hocaların hiçbirine ücret ödemedik. Hepsi bizlerin kendi ilişkileri, arkadaşlıklarımız ve dostluklarımızla, İstanbul Mali Müşavirler Odası’nın, TÜRMOB yöneticilerinin sahip çıkmasıyla buraya gelmiş değerli hocalardır. Gelen hocaların çoğu nitelikli, Türkiye’de söz sahibi değerli isimlerdir.

Bu eğitimlerdeki amacımız, meslek mensuplarımızın bilgilerinin sürekli güncellenmesini hedeflemektir. Muhasebeci mali müşavirler odasına düşen birinci görev meslek mensuplarının bilgilerinin güncel tutulmasıdır.  

Oda yöneticilerinin zaman kavramı çok önemlidir. Bütün iş ve işlemlerimi bırakarak arkadaşlarımız ile birlikte bu faaliyetlerimizi yapıyoruz. Mali müşavirlik muhasebecilik mesleğinin logosunu yönetim kadrosu olarak taşımaya, dışarıda onları temsil etmeye bizim anlattıklarımızın mali müşavirlerde etkisini görmeye çalıştık.

Sosyal etkinliklere çok önem verdik. Tiyatro etkinlikleri, yurt içi ve yurt dışı gezileri, sabah kahvaltıları, iftar yemekleri düzenleyerek birlikte çok önemli projelere imza attık. Birlikteliği çok önemli tutmaya çalıştık. Meslektaşlık ilişkisi sadece eğitim ve seminerlerle gelişmiyor, aynı zamanda sosyal etkinliklerle gelişiyor. Bu üç yıl boyunca eğitimler, temsil ve sosyal etkinliklerle dolu dolu bir üç yıl geçirdik diyebiliriz.

 

Şafak DELİÇAKAR: 2019-2022 dönemi için hedefleriniz planlarınız nelerdir? Dönemle ilgili neler düşünüyorsunuz?

 

Bahadır BAŞ: Üç yıl içerisinde çok isteyip yapamadığımız etkinliklerimiz vardı. Karadeniz Odaları Sempozyumu yapılması ve bunun öncülüğünün başlatılması ve her iki yılda bir bunun yapılmasını isteyen birisiydim. Bölgesel bir muhasebe sempozyumu düşünüp, ekonomik rakamlar ile yapılması düşüncem vardı. Bununla ilgili çalışmalarımızı yetiştiremedik, çalışmalarımızı bu üç yılda da devam ettirip hayata geçirmek istiyoruz.

Yine meslek mensuplarımız ile bir hatıra ormanı oluşturmak istiyorduk. Bunu bu üç yıl içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz. Yine Ordu şehir merkezinden Kurul Kalesine bir Pazar günü bütün meslektaşlarımız ile beraber bir yürüyüş düşünmüştük. Mali müşavirlerden oluşan bir tiyatro topluluğu düşünmüştük.

Bu etkinliklerin altını biraz daha önümüzdeki dönem çizeceğiz. Ama yine her zaman eğitimlere ve seminerlere yer vereceğiz. Yeni eğitimler, seminerler ve faaliyetler olacak.

Bizler mesleğin değişen yönünü anlatmak ile kendimizi mükellef hissediyoruz. Muhasebeci mali müşavirlik mesleği şekil ve uygulama değişikliğine giriyor. Önümüzdeki on yılda bugün bürolarımızda yaptığımız işin %97sini yapamayacağız. Bu yenileşmeyi, kabuk değişimi meslektaşlarımıza anlatmaya gayret edeceğiz. Dünya bu değişimi yaşıyor, bu değişime birlikte ayak uydurmak, birlikte geçiş sağlamak durumundayız. Her zaman bu değişimi meslektaşlarımız ile beraber sadece söylem ve ifade olarak değil içselleştirerek eyleme dökerek bu sürece geçeceğiz.

 

Şafak DELİÇAKAR: Mesleğin sorunlarını konuşursak önceliği hangi başlıklara verirsiniz?

 

Bahadır BAŞ: Muhasebecilik mesleğine en çok darbe vuran konu aflar konusudur. Af yasaları çıktıkça muhasebe mesleğini erozyona yaşıyor. Bu nedenle muhasebecilik mesleğine güven kalmıyor. Dolaylı vergiler ne kadar yüksekse, muhasebecilerin hazırladığı beyannamelere o kadar ihtiyaç kalmıyor. Bu ülkede dolaysız vergiler %30’larda dolaylı vergiler %70’lerde dolaysız vergilerin oranı %40lara çıkarsa muhasebecilik mesleğinin de önemi artacaktır.

Panzehrimiz yeni iş imkânları üretmektir. Değer yaratan muhasebeye geçmektir. Müşterilerine beyanname hazırlayan değil, beyannameler ile üretilen bilgileri müşterilerine faydalı bir bilgi haline getiren bir anlayışa geçmemiz lazımdır. Bilirkişilik, konkordato komiserliği, yatırım teşvik danışmanlığı, bağımsız denetim, uzlaştırmacılık gibi yeni iş alanlarına yönelerek hizmet sunumuzu genişletmeliyiz. Bunlar geleceğimiz için çok önemlidir. O yüzden benim söylediğim bir ifade var tüketen muhasebe değil, üreten muhasebeye geçiş yapmalıyız.

Bu bir kültür, bir anlayıştır. Ben belgeleri alırım kaydederim benim işim o kadar diyen bir anlayıştan ayda bir, üç ayda bir müşterisine zaman ayıran onunla kendi işini konuşan, ona yol gösteren, ona danışmanlık yapan yeni bir dil yeni bir anlayış geliyor bunu görmemiz lazım. Bunu muhasebe bürolarında hissetmemiz, hissettirmemiz lazımdır.

 

Şafak DELİÇAKAR: Son olarak ne söylemek istersiniz?

Bahadır BAŞ: Mazbatalarımızı aldık, bundan sonra artık hizmet ve çalışma zamanıdır. Kaldığımız yerden arkadaşlarımız ile birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Seçim sonuçlarının odamıza, mesleğimize ve meslektaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

İlginiz için sizlere teşekkür ediyorum.

 

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Baş, genel kurul seçimlerinin hemen ardından tekrar güven tazeleyerek ekibinizle çalışmalarınıza devam edeceksiniz. Bu süreçte de hem size hem de ekibinize başarılar diliyor, yaptığınız değerlendirmeler için teşekkür ediyorum.

 

Bahadır BAŞ: Sayın Deliçakar, başından beri sizlerde bizi yalnız bırakmadınız, Odamız faaliyetlerine ayrı bir hassasiyet göstererek kamuoyu ile paylaştınız. Bu duyarlılığınız için bende hem şahsım hem de Odamız adına teşekkür ediyor, size ve Ordu Yeni Haber ailesine yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız