HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Haziran 2016 Perşembe Saat: 11:48

FINDIK YEŞİL KOKARCASINA DİKKAT

Fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası ile mücadele zamanının geldiği belirtildi.
FINDIK YEŞİL KOKARCASINA DİKKAT

Fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası ile mücadele zamanının geldiği belirtildi. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık yetiştirilen bütün bölgelerde yaygın olarak bulunan fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcasının, fındık bahçelerinin ekonomik anlamda zarar yapma potansiyeli bulunan ana zararlılarından olduğunu açıkladı. Açıklamada; “Fındık meyvesinin önemli zararlılarından olan ve olgun meyvelerde beslenmek suretiyle şekilsiz meyveler oluşturan, halk arasında pis kokulu böcek olarak da bilinen Fındık Yeşil Kokarcası Fındık Kurdunda olduğu gibi hortumunu fındığın içine sokarak emgi yapar. Emgiler sonucu sarı karamuk ve kara karamuk oluşarak meyveler dökülür. Hemen hemen tüm bahçelerimizde gördüğümüz, ama zararını bilmediğimizden önemsiz gördüğümüz bir zararlı olan fındık yeşil kokarcası erginleri ve gençleri fındık meyvelerinde emgi yapmak suretiyle zararlı olurlar. Bunun yanında fındık ülkemize önemli döviz girdisi sağlayan ürün olması nedeniyle, meyvelerin iç doldurmaya başladığı (temmuz ayında) dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer şekilsiz iç oluşumuna neden olurlar. Dış satımda karşımıza önemli bir sorun olarak çıkan lekeli iç fındıklar ürünün kalitesini düşürdüğü gibi, fiyatının da düşmesine neden olarak ihracatımızın olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Ülkemizin hem ürün kaybına hem de döviz kaybına neden olan fındık yeşil kokarcasına karşı kültürel mücadele olarak yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir. Kimyasal mücadeleye karar vermeden önce sabahın erkenin de veya akşamın serininde yapılacak sayımda 10 ocakta 1 veya daha fazla genç (nimf) bulunması halinde ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Ancak gençlerin (nimflerin) çok az hareketli oluşu nedeniyle temmuzun ilk yarısında yapılacak ilaçlamada tam bir başarı sağlamak amacıyla bütün bahçelerin kaplama sağlayacak şekilde ilaçlanması gerekmektedir.

İlaçlamalarda Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünlerinden % 50 Methiocarb WP (ıslanabilir toz) 100 litre suya 150 g ve 150 g/l Thiocloprid+20 g/l Deltamethrin OD ( yağda dağılabilen) dekara 30 ml dozunda kullanılmalıdır.  Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmalıdır.

Mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlama esnasında arıların su içtiği kaynaklara ilaç bulaştırılmaması son derece önemlidir. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bütün vücudumuz bol sabunlu su ile yıkanmalı, boş ilaç ambalajları su kaynaklarına bulaşmayacak şekilde derin bir çukura gömülmelidir.

Ayrıca temmuz ayı içinde yabancı ot mücadelesi, dalkırana karşı yapılan ilaçlamanın etki süresi dikkate alınarak ikinci bir ilaçlama yapılabilir. Analiz için yaprak örneklerinin Temmuz ayının ikinci yarısında ve toprak örnekleri ise bu dönemden Aralık ayı sonuna kadar alınabilir.” (HABER MERKEZİ)

 

Anahtar Kelimeler : FINDIK, YEŞİL, KOKARCASINA, DİKKAT

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız