HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
20 Temmuz 2019 Cumartesi Saat: 08:07

AKÇA: ALİVRECİLERİN FİYAT OYUNUNU BOZACAĞIZ

HAFTANIN RÖPORTAJI
AKÇA: ALİVRECİLERİN FİYAT OYUNUNU BOZACAĞIZ

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, 2019-2020 fındık hasat sezonunu gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda değerlendirdi. Bugünlerde çokça konuşulan fındık rekolte, maliyet ve fiyat açıklamalarıyla ilgili sert çıkışlar yapan Başkan Akça, kayıt dışı işçilik ve çocuk işçiliği konularında da önemli uyarı ve açıklamalarda bulundu.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Akça, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Evet, 2019-2020 fındık sezonuna artık sayılı günler kaldı. Üretici birlikleri fındığın maliyet hesabını 16.18 TL olarak açıkladı. Bu rakam doğru mudur size göre maliyet nedir?

Atakan AKÇA: Hoş bulduk Sayın Deliçakar. Bu sene artan girdi maliyetleri (mazot, gübre, ilaç, işçilik)nden dolayı fındık kilogram başına maliyeti geçen yıla göre yüzde 40 artış gözlendi. Türkiye Ziraat Odaları Birliğimiz bu konuda yeni bir çalışma yapıyor, önümüzdeki günlerde zaten bunu kamuoyu ile paylaşacaktır. Her geçen gün maliyetler arttığından fiyatında artmasını bekliyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Tahmini rekolteyi açıkladınız. Bunun üzerinde ki açıklamalara ne diyorsunuz?

Atakan AKÇA: Devletin almış olduğu karar sonucunda rekolte tek elden tespit edilmektedir. Bu da tarım müdürlükleri başkanlığında oluşturulan paydaş kurumların vermiş olduğu bilgiler ile oluşturulup, bu üyeler tarafından yapılmaktadır.

Bu seneki Ordu ili rekoltesi 217 bin ton olarak açıklanmıştır. Türkiye geneli ise 650 bin ton civarındadır. Daha önce çeşitli kuruluşlar tarafından maksatlı olarak açıklanan rekolteler gerçeği yansıtmamaktadır.

Bu konu üzerinde defalarca fikir beyan etmemize rağmen bu asılsız rekolteler her defasında bu kesimler tarafından dikte edilmiştir. Dolayısıyla görülmüştür ki; gerçek rakamlar gerçek rekolte rakamları bu çevreler tarafından dikte edilen rakamlar ile yakından uzaktan alakası yoktur. Her sene bu tür oyunlar oynanmaktadır. Vatandaşlarımız bu konu ile ilgili gerçek bilgileri resmi rakamların açıklanmasından sonra öğrenmiştir.

Şafak DELİÇAKAR: İl dışından gelen fındık isçilerine karşılık kayıt dışı isçilikle mücadele konusunda ne dersiniz?

Atakan AKÇA: İlimize gelen mevsimlik işçiler mümkün olduğu derecede yetkililer tarafından denetlenmektedir. Bu konu ile ilgili valilik, kaymakamlık, emniyet güçleri çok hassasiyetli çalışma yapmaktadır. Kayıt dışı işçiliği önlemek için her mahallede denetimler tedbirler hayata geçirilmiştir. Alınan tedbirler sonucunda dolayısıyla çok fazla kaçak işçilik olmayacağı kanaatindeyiz.  

Şafak DELİÇAKAR: Çocuk isçiliği konusunda ki uyarılarınız nelerdir?

Atakan AKÇA: İlimizde çocuk işçiliği ile mücadele çok önemsenmektedir. Yapılan toplantılarda alınan kararlar ile her türlü tedbirler alınan çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda yaptırımlar uygulanacaktır. Dolayısıyla ilimizde alınan önlemlerden dolayı çocuk işçiliği yok denecek kadar azdır.

Şafak DELİÇAKAR: Üreticiye 2019 sezonu için uyarı ve tavsiyeleriniz nelerdir?

Atakan AKÇA: Üreticilerimize ilk tavsiyemiz belirlenen hasat zamanlarından önce fındık ürünlerini hasat etmemeleri. İhtiyaçları kadar ürünü pazara indirmeleri, emanete bırakmamalıdır ve piyasayı dengede tutacak çalışmalara riayet etmeleri istiyoruz. 

Şafak DELİÇAKAR: Peki gelelim son günlerde yaklaşık 18-20 liradan 12-13 liraya gerileyen fındık fiyatlarına sizin tepkiniz nedir?

Atakan AKÇA: Biraz ahlaklı, biraz edepli olun da bu üreticinin alın terini ve emeğini çalmayı bırakın artık. Sizler tekelci ağa babanızı zengin edesiniz diye bu ahlaksızlığa müsaade etmeyeceğiz.

Yazmayayım diyorum sabredeyim diyorum. Lakin fındıkta fitne odakları rahat durmuyor. Ha bire entrika peşindeler dayanamıyorum. Hasat mevsimi yaklaşıyor, piyasada 18-20 TL arasında fiyat bulan ürünümüzde son günlerde yine sinsi oyunlar devreye sokulmaya başlandı. Fiyatlar 13-14 TL’ye kadar inmiş görülüyor.

Şafak DELİÇAKAR: Son bir kaç gün içerisinde ne oldu da bu fındık fiyatları diplere doğru çekilmeye başladı? Bugünlerde ne oldu biliyor musunuz? Alivreciler yeni bir tezgah peşinde mi?

Atakan AKÇA: Fındıkta alivre yapanlar, tekelci ağa babalarına takla atmayı görev haline getirmiş. Sözüm ona sanayici ve ihracatçılar 2019 sezonu fındık fiyatlarını kendi emelleri doğrultusunda oluşturmaya çalışıyorlar.

Bu oyunlara gelmeyeceğiz var gücümüzle sonuna kadar bu ahlaksız oyunlarını bozmak için her zamanki gibi mücadelemizi sürdüreceğiz ve oyununuzu bozacağız. Allah’ın izniyle. Bu ahlaksızlığa müsaade etmeyeceğiz.

Şafak DELİÇAKAR: Son olarak buradan samimiyetle sanayici ve ihracatçılara ne söylemek istersiniz?

Atakan AKÇA: Hey sanayici ve ihracatçılar TMO 2018 fındığını 18 TL fiyat ile piyasaya sürdüğünde adeta birbirinizi yediniz ben alacağım sen almayacaksın diye. O günden bu güne bu dünyada ne değişti; çikolata tüketenler, fındık kreması tüketenler boykot mu yapmaya başladı?

Yoksa bu fındıktan üretilen ürünler sağlığa zararlı deyip bu ürünleri tüketmekten vaz mı geçtiler de bu fındık fiyatlarını son bir haftadır dip fiyatlara çektiniz. Biraz ahlaklı, biraz edepli olun da bu üreticinin alın terini ve emeğini çalmayı bırakın artık. Sizler tekelci ağa babanızı zengin edesiniz diye bu ahlaksızlığa müsaade etmeyeceğiz.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Akça, verdiğiniz bilgi ve yaptığınız değerlendirmeler için çok teşekkür ediyor, 2019-2020 fındık sezonunda ki çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Atakan AKÇA: Sayın Deliçakar, bende başta şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine, şahsım ve Odamız adına bu fırsatı sağladığınız için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

Anahtar Kelimeler : AKÇA:, ALİVRECİLERİN, FİYAT, OYUNUNU, BOZACAĞIZ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız