HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
26 Eylül 2019 Perşembe Saat: 08:33

TARIMDA YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Geçmiş sezonda oluşturduğumuz örnek bahçelerimiz ile birlikte ilimiz genelinde 2 binin üzerinde örnek bahçe sayısına ulaştık ve bu bahçelerimizde dekara verim 250-350 kg aralığında ger
TARIMDA YOL HARİTASI BELİRLENDİ

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Geçmiş sezonda oluşturduğumuz örnek bahçelerimiz ile birlikte ilimiz genelinde 2 binin üzerinde örnek bahçe sayısına ulaştık ve bu bahçelerimizde dekara verim 250-350 kg aralığında gerçekleşti. Şimdi ise önümüzde yeni bir üretim sezonu var ve yine her zaman olduğu gibi önümüzdeki sezonda da aktif olarak yer alacağız” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde geçtiğimiz sezon ve gelecek sezon için değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya İl Müdürü Kemal Yılmaz'ın yanı sıra İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri katıldı.

Toplantıda, İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından Ordu genelinde yapılan çalışmaların mevcut durumu görüşülürken, uygulanacak olan yeni projeler hakkında da yol haritaları belirlendi.

Düzenlenen toplantıda İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kemal Yılmaz; " İlimizde 125 bini aşkın üreticimiz tarafından üretimi gerçekleştirilen en önemli tarımsal ürünümüz fındıkta bir hasat sezonunu daha geride bıraktık.  Geride bıraktığımız üretim sezonunda önceki yıllarda olduğu gibi yine önceliğimiz, fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik yaptığımız çalışmalar oldu. Bu kapsamda, geçmiş sezonda oluşturduğumuz örnek bahçelerimiz ile birlikte ilimiz genelinde 2 binin üzerinde örnek bahçe sayısına ulaştık ve bu bahçelerimizde dekara verim 250-350 kg aralığında gerçekleşti. Şimdi ise önümüzde yeni bir üretim sezonu var ve yine her zaman olduğu gibi önümüzdeki sezonda da aktif olarak yer alacağız. Hiç beklemeden yeni sezona hazırlık olarak budama, toprak tahlili ve tahlil sonuçlarına göre gübreleme faaliyetlerini başlatacağız. Bu çalışmalar kapsamında Ordu Valiliğimiz himayesinde "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi"ni ilimizde hayata geçireceğiz. Proje kapsamında kurulacak olan fındık timleri vasıtasıyla ilimiz genelinde bulunan her mahallede örnek fındık bahçeleri oluşturacağız. Oluşturulan örnek bahçelerimizde, budama işleminin yanı sıra toprak numunesi alma ve numune sonuçlarına göre gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele yine timlerimiz gözetiminde yapılacak. Ayrıca, bu bahçelerimizden aldığımız toprak numuneleri ilimiz genelinde bulunan toprakların özellikleri bakımından bizlere önemli fikirler verecek ve uygulama yapılan bahçelerin koordinatları alınarak, toprak analiz raporlarına göre haritalandırma yapılacak. Buda bize bundan sonra yapacağımız çalışmalarda ışık tutacak" diye konuştu.

Üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamak amacıyla ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarında devam ettiğini vurgulayan İl Müdürü Yılmaz, "İlimizde, ürün çeşitliliğinin artırılarak üreticilerimize fındığın yanında ek gelir sağlanması amacıyla birçok çalışma yaptık. Bu kapsamda, son yıllarda üretim miktarı 15 tona kadar gerileyen çilek yetiştiriciliğinde, İl Müdürlüğümüz tarafından verilen destekler ve yapılan eğitim çalışmaları sonucunda bin ton üretim miktarının üzerine çıktık. Yine son yıllarda gelişmekte olan istiridye mantarı üretimini artırmak için de çalışmalar yaptık. Gerek Genç Çiftçi Projeleri, gerekse verdiğimiz eğitimler ve destekler sonucunda 2015 yılında 1 işletmemiz varken, şuan itibari ile işletme sayımız 29'a ulaşmış durumda. Ayrıca, kendine has aroması ve depoya dayanıklılığıyla tüketicinin gözdesi olan "Ordu Kivisi" Valiliğimiz himayesinde İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar sonucunda geçen hafta Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından resmen tescillendi. Bunların yanı sıra seracılığı geliştirmek amacıyla yine birçok başarılı proje ve çalışmaya imza attık. Önümüzdeki dönemde ise DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Ordu Büyükşehir Belediyemiz ile ortaklaşa uygulayacağımız projelerle kivi, ceviz, çilek, istiridye mantarı konularında yeni işletmeler oluşturacağız. " şeklinde konuştu.

Hayvan sağlığı ekiplerinin sahada çalışmalarına devam ediyor diyen İl Müdürü Kemal Yılmaz, “Hayvan hastalık ve zararlılarla mücadele kapsamında hayvan sağlığı ekiplerimiz şuan sahada yoğun bir şekilde şap aşısı ve küpeleme çalışmaları yürütmektedir. Burada amacımız İlimizde bulunan 152 bin büyükbaş hayvan mevcudunun tamamının aşılanması ve % 100 başarı ile bu aşılama döneminin tamamlanmasıdır. Bunların yanında gıda kontrolör ekiplerimiz de denetimlerine büyük bir özveri ile devam ediyor. Şimdi ise denetimlerin etkinliğini artırmak amacıyla ilimiz genelinde çapraz denetimler gerçekleştireceğiz. Yine su ürünleri denetim ekiplerimiz denizlerde, iç sularda, balık halinde, toptan ve perakende satış yerlerinde denetimlerini balıkçılık av sezonunun açılmasıyla birlikte sıklaştırdı.  Bu konulardaki denetimlerimiz etkin bir şekilde devam edecek" ifadelerini kullandı.

Mera alanlarında yapılan çalışmalardan da bahseden İl Müdürü Yılmaz, "Ülkemizde hayvancılığın gelişmesinde meraların çok önemli olduğunu biliyoruz. İl Müdürlüğü olarak meralarımızda otun kalitesini ve verimini artırmak amacıyla 2019 yılında 12 adet proje uyguladık ve 38 bin dekar mera alanında ıslah çalışmaları yaptık. Bu çalışmalar çerçevesinde, meralarımızda toplam 122 bin dekarlık alanda ıslah çalışmalarını tamamladık. Bunların yanında 2019 yılında yaptığımız tahsis çalışmaları ile birlikte toplam 41 bin hektar mera alanının tahsis çalışmalarını da tamamlamış olduk. Ayrıca, hayvancılığın can damarı olan meralarımızla ilgili İl ve İlçe Müdürlüklerimize gelen talepler mera komisyonumuzda görüşülerek hızlıca çözüme kavuşturulmaktadır" açıklamasında bulundu.

Üreticiler ile birlikte yol yürümenin çok önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, şunları söyledi: "Ülkemiz tarımını daha ileriye taşımanın yolu sektörün en önemli paydaşı olan üreticilerimizle birlikte olmaktan geçmektedir. Bundan dolayı üreticilerimizin bize gelmesini beklemeden bizler onların ayağına gitmeliyiz. Sorunları varsa eğer yerinde görmeliyiz ve ona göre çözüm üretmeliyiz. Bu bakımdan işletme ziyaretlerini çok önemsiyorum. Örneğin, geçtiğimiz günlerde Ordu büyükşehir Belediyemiz ile birlikte uyguladığımız Kaz Yetiştiriciliğini Geliştirme ve Bafra Tipi Koyun Yetiştiriciliğini Geliştirme projeleri kapsamında yeni işletmeler kurduk. Bu işletmeler düzenli olarak ziyaret edilmeli. Çünkü uyguladığımız projelerin takibi sürdürülebilirliğin sağlanması açısından son derece önemli. Ayrıca, bundan sonra hayata geçireceğimiz yeni projelerimizde uygulayıcıların belirlenmesi noktasında her zamanki gibi hassas davranılarak uygun isimlerin belirlenmesi projelerin başarısını artıracaktır. Burada amacımız örnek işletmeler oluşturarak üreticilerimize yol göstermektir. Tarım teşkilatı olarak bu konuda zaten üzerimize düşeni yapıyoruz ve bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz. Yaptığımız tüm çalışmalar ışığında uygulayacağımız yeni projelerimizle birlikte tarımın bu ilin ekonomisine olan katkısını artırmaya devam edeceğiz. Bu güzel çalışmaların ortaya çıkmasına vesile olan İl Müdür Yardımcılarıma, İlçe ve Şube Müdürlerim ile personellerime teşekkür ediyorum."

Anahtar Kelimeler : TARIMDA, YOL, HARİTASI, BELİRLENDİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız