HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
6 Kasım 2019 Çarşamba Saat: 08:24

BASIN İLAN KURUMUNUN ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Ordu’da günlük yayın yapan vasıflı gazetelerin imtiyaz sahipleri ve Yazı İşleri Müdürleri Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Samsun’da organize edilen Karadeniz Bölgesi Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme toplantısına
BASIN İLAN KURUMUNUN ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Ordu’da günlük yayın yapan vasıflı gazetelerin imtiyaz sahipleri ve Yazı İşleri Müdürleri Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Samsun’da organize edilen Karadeniz Bölgesi Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme toplantısına katıldılar.

 

Yerel yazılı basının dijital dönüşüm süreçlerinin tahlili ve gelecekte varlığını etkin olarak devam ettirebilmesi adına Samsun, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Sinop, Tokat ve Yozgat’tan giden gazeteciler BİK’in düzenlediği “Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme Toplantısı”nda bir araya geldi.

Toplantıya Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, BİK Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Erzen, BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris Çam, BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, İŞKUR ve KOSGEB il temsilcileri Karadeniz Bölgesinde yayın yapan yerel gazete temsilcileri katıldı.

Basın İlan Kurumuna, Samsun’dan ve çevre illerden gelen basın mensuplarını Samsun’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Samsun Valisi Osman Kaymak açılış konuşmasını yaptı.

Vali Kaymak, bu toplantıyı 19 Mayıs ve Millî Mücadele’nin 100. Yılı çerçevesinde yapılan etkinliklerden biri olarak değerlendirdiklerini vurgulayarak, kamu görevi yaparken en büyük paydaşlardan biri olan basına saygı duyduklarını, basının hür olduğunu ve sansür edilemeyeceğinin altını çizdi.

Basının, devletin varlığından, bağımsızlığından, birliğinden ödün vermeden, ayrılıkları öne çıkaran değil birliği güçlendiren habercilik yapması gerektiğini hatırlatan Vali Kaymak, Samsun’da yerel basının toplum ile Valilik arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğünü, bu anlamda teşekkürü hak ettiklerini de konuşmasına ekledi.

Vali Kaymak, sahayı iyi bilen bir Genel Müdür olan Rıdvan Duran’la birlikte, Samsun ve çevre illerden gelen gazetecilerin önemli sonuçlar çıkaracak bir toplantıya imza atacaklarına inandığını belirterek konuşmasını tamamladı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ise yaptığı konuşmada, yeni medyadan, teknolojiden en hızlı etkilenen alan olan yazılı basının, ayakta durması gerektiğine inandığını kaydetti.

Belediye başkanı olarak kentle ilgili bir vizyon çizdiklerini ve bu vizyon gereği, yazılı basın da dahil kentteki tüm paydaşlarla bir sorumluluk aldıklarını söyleyen Başkan Demir, Yerel basınla birlikte, Samsun’u geleceğe taşımak için sorumluluk ve pozitif anlayışla çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran’da yaptığı konuşmada, Samsun’da üçüncüsü düzenlenen Çevrimiçi Gazetecilik İstişare ve Değerlendirme toplantısında; artık haberin üretim, dağıtım ve tüketiminde dijital bir dönüşüm sürecine girdiğini, yeni medya düzeninde yerel yazılı basının rolü ve bu sürece uyumu için son yıllarda Kurum olarak gerekli adımları attıklarını söyledi.

RESMİ İLAN YATIRIMLARI BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Duran, konuşmasının devamında; “Türkiye’de 2019 yılı itibariyle medya harcamalarına baktığımızda; ilk yarıyılda toplam medya ve reklam yatırımları 5,4 milyar TL olmuştur. 2018 yılı ilk yarı kıyaslamalarına göre televizyon yatırımları % 7, radyo yatırımları % 5, açık hava yatırımları %1,8 oranında gerilerken, basın mecrası önceki yıla oranla % 30,9’luk bir gerileme yaşamıştır. Geleneksel mecralardaki bu kayıplara rağmen, dijital mecra % 10,8’lik bir büyüme kaydetmiştir.

Durum; yazılı basın aleyhine bir tabloyu karşımıza çıkarsa da Kurumumuz adına paylaşacağım veri, özellikle yerel basın için önem arz edecektir. Türkiye’de reklam verenlerin yazılı basına ayırdığı pay yıldan yıla düşerken, Basın İlan Kurumunun 2011 – 2018 yılları arasında resmi ilan ve reklam yatırımları sürekli artış göstermiş, 2011 yılında 252 Milyon TL olan tutar, ülke genelinde, 2018 yılı içinde 2.000’e yakın gazete ve dergiye toplam 454 milyon Türk Lirası tutarında resmi ilan ve reklam dağıtımına çıkmıştır.

Yerel basın; toplumumuzun aynası, yerelin sorunlarını, güzelliklerini, haberlerini halka ulaştıran bir vasıta, halkın isteklerini ilgili mercilere yansıtan güçlü bir sestir. Kurtuluş Savaşı’nda oynadığı büyük rol nedeniyle “Anadolu Basını” olarak anılagelen yerel basının bu bilinçle yaptığı haberciliğin değerine ve gücüne sonuna kadar inanıyoruz” diye konuştu.

Yerel basının sorunlarını bildiklerini, bu konuda BİK Mevzuatının Kuruma tanıdığı çerçeve içinde çözümler ürettiklerini, son yıllarda İŞKUR, KOSGEB ve Kalkınma Ajansı ile ortak çalışmalar yürüterek, yazılı basına hem teorik hem de pratik destekler sunduklarını ve bu destekleri artırarak devam ettireceklerini de sözlerine ekleyen Duran; “Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Tokat ve Yozgat illerimizde resmi ilan alan gazete sayısı 2019 yılı itibarıyla 114’tür. Bu gazetelerimizde çalışan fikir işçisi sayısı ise 559’dur. Bu güzide illerimizde resmi ilan alan gazetelerimize 2018 yılı itibarıyla resmi ilan bedelinin yaklaşık toplamının 13 milyon Türk Lirası olduğunu vurgulamak isterim.

Yine 2018 yılı içinde ülke genelinde 82 gazeteci derneğine 2018 yılı içinde 350 bin Türk Lirası değerinde bir destek sağladığımızı, borç para yardımlarımız ile basın işçilerini bir nebze olsun rahatlattığımızı sanıyorum.

Yazılı basınımız kamuya ve topluma ürettikleri haber içerikleri ile ciddi katkılar sunmaktadır. Bu anlamda artık “içeriğin” geleneksel ve yeni medyada belirgin olduğunun bilinciyle, daha özgün, kaliteli ve sürekli içeriğin önemini de müsaadenizle hatırlatmak gerekecektir.

Toplum adına denetim işlevi gerçekleştiren, sivil toplumun sesi olan yazılı basınımızı resmi ilanlarla, eğitimlerle, fikir işçilerine ve gazeteci derneklerine sunduğumuz yardımlarla desteklemeye devam edeceğimizi bilmenizi isterim” dedi.

BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, artık insanların cep telefonlarından habere ulaşmayı tercih ettiğini, internetin mecra olarak en hızlı ancak en güvensiz araç olma yolunda ilerlediğini aktardı.

Duran, bu anlamda internet mecrasının kontrolsüzlüğü, denetimsizliğinin sıkıntılara neden olduğunu da hatırlatarak, yazılı, görsel veya internet mecrasında yapılan her haberde haber etiğine dikkat edilmesinin de önemine ayrıca dikkat çekti.

 

 

Anahtar Kelimeler : BASIN, İLAN, KURUMUNUN, ÇALIŞTAYI, BAŞLADI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız