HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
23 Ocak 2020 Perşembe Saat: 09:57

“ÜNYE, UNESCO’YA GİRMEYİ HAK EDİYOR”

Ünye Belediyesi, “Ünye Miraslığından Dünya Miraslığına Yolculuk” projesi kapsamında Ünye Kenti Kültürel Mirası, UNESCO Dünya Mirası ve Ünye Kalesi Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın açılışında konuşan Ünye Belediye Başka
“ÜNYE, UNESCO’YA GİRMEYİ HAK EDİYOR”

Ünye Belediyesi, “Ünye Miraslığından Dünya Miraslığına Yolculuk” projesi kapsamında Ünye Kenti Kültürel Mirası, UNESCO Dünya Mirası ve Ünye Kalesi Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın açılışında konuşan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Ünye’nin değerleriyle ve Kale’siyle UNESCO Kültürel Miras listesine girme yolculuğuna çıktığını söyledi. Ünye Belediyesi, ilçenin tarihi, kültürel değerleri ve kalesiyle UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne girmesi için çalıştay düzenlendi.

Çalıştay kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Çorum Hitit Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Ünye’ye gelen akademisyenler, araştırmacılar ve uzmanlar çeşitli sunumlar gerçekleştirdiler. Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ilk gün oturumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 

-“Ünye, ilimizin en büyük turizm destinasyonu olma özelliğine sahiptir”-

 

Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, çalıştayda yaptığı konuşmada, Ünye’nin ilimizin turizm potansiyeli bakımından önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, “Ünye ilçesi 17 bin yıllık tarihi, evrensel sevginin sembolü Yunus’un ebedi ikametgahı, 72 medeniyetin konağı, kaleleri, kiliseleri, camileri, hanları, hamamları, kadıları, tarihi ahşap sivil mimari örnekleri, misafirperver halkı, özgün yemek kültürü, konaklama imkanları, marka sahili ve doğal güzellikleri bakımından ilimizin en büyük turizm destinasyonu olma özelliğine sahiptir. Bugün ilçemizde düzenlenen Ünye Kenti Kültürel Mirası, UNESCO Dünya Mirası ve Ünye Kalesi Çalıştayı bu bakımdan çok önemlidir.” dedi.

 

AK Parti Ünye ilçe Başkanı Kenan Selim Argan, Ünye’nin M.Ö. 15 bin yıla kadar uzanan çok eski bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Ünye hakikaten UNESCO’ya girmeyi hak eden bir ilçe. Çünkü M.Ö. 15 bin yıla kadar devam eden bir medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir kent. Selçuklular dönemine, Beylikler dönemine, Osmanlı dönemine ve son dönemde de Cumhuriyet dönemine atıfta bulunan, çok güzel tarihi ve kültürel varlıkları barındırıyor. Diğer taraftan Ünye bir kadılar şehri, kaptanlar şehri, Hititlerin tabiri ile güneşin denizden doğup, denizden battığı kadim şehir. En önemlisi de Yunus Emre kenti. Yunus Emre Ünye’nin bağrında yatmaktadır.” diye konuştu

 

-“Ünye’nin UNESCO listesine girebilmesi için çalıştay önemli bir adım”-

 

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, çalıştayın düzenlenmesiyle, Ünye’nin UNESCO Kültürel Miras listesine girebilmesi için önemli bir adım atıldığının altını çizerek, şunları söyledi:

 

“Ünye’mizde kentin kültürel mirasının UNESCO Dünya mirası ve Ünye Kalesi çalıştayını düzenlemek için yola çıktığımızda Ünye Kaymakamımızla ve diğer ilgililerle birlikte istişaremizi yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla da görüşme yaparak böyle bir çalışmayı organize etmenin gayreti içerisinde olduk.  Çıktığımız bu yolda bizi bilgilendirmek üzere ve Ünye Kalesi’nin de UNESCO Kültürel Miras listesine girme yolculuğunda aramızda bulunan değerli hocalarımızda, bunun hangi istikametlerde, hangi süreçlerden geçerek, bu yolculuğu nasıl izleyeceğimiz noktasında bize ufuk açmak ve yol göstermek için aramızdalar. İlçemizin turizmi açısından güzel bir organizasyon olduğu kanaatindeyim. Bu çalıştay, Ünye’nin UNESCO listesine girebilmesi için önemli bir adım.”

 

-“Ünye, derin bir tarihi ve kültürel birikime sahip”

 

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye’yi ülkemizin diğer il ve ilçelerden ayıran birçok özelliklerinin olduğunu ifade ederek, “Düzenlenen bu çalıştay, Ünye’mizin kültürel mirasının bilimsel verilerle ortaya konulması ve Ünye Kalesinin UNESCO tarih mirası içerisinde yer alabilmesinin önünü açacak. Ünye Anadolu’nun birçok noktası gibi son derece derin ve kadim bir tarihi ve kültürel birikime sahip. Ama Ünye’mizi diğer il ve ilçelerden ayıran en büyük özellik bunun yaşayan bir miras olarak kent bütünü içerisinde bu ilçenin paydaşları, bu ilçede yaşayan sakinler olarak bugüne değin sağlıklı bir şekilde taşınıp getirilebilmiş, korunuyor ve sahiplenilebiliyor olmasıdır. Bu anlamda Ünye, kent kültürünün, kent bilincinin birçok ile ve ilçeye göre üst seviyede olduğu bir ilçemizdir. Bugün gerçekleştirdiğimiz çalıştayda bunun en somut göstergelerinden bir tanesi. Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Tavlı’ya düzenlenen bu çalıştaydan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Konuşmaların ardından Ünye Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü personeli Yüksek Mimar Ayşe Ümmühan Fidan Argan, Ünye’nin tarihi derinliği ve zenginliğiyle ilgili bir sunum yaptı. Çalıştayın Ünye’de ilk olarak yapıldığına dikkat çeken Argan, ilçenin tarihi, kültürel mekanları, yapıları ve Ünye’nin tarihiyle ilgili bilgiler verdi.

 

Ayşe Ümmmühan Fidan Argan’ın sunumunun ardından sırasıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Dünya Miras Alanları Şube Müdürlüğü’nden Şehir Plancısı İpek Özbek ve Arkeolog Uğur Işık “Dünya Miras Sözleşmesi ve Dünya Miras Listesi”, İstanbul Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay “Dünya Mirası Ölçütleri ve Ünye Kalesi”, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Bergama Alan Başkanı Yaşagül Ekinci “Dünya Miras Listesi Adaylık Sürecine Genel Bakış”, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emrah Yalçınalp “Kent Toplum Hafızası-Toplumsal mutluluk ilişkisi”, Karadeniz Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünden Prof. Dr. Cengiz Acar ve Doç. Dr. Habibe Acar “Kültürel Peyzajlar ve Mirasların Korunması”, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. Emine Sökmen “Mithiridat Krallık Coğrafyasındaki Kalelerin Tanımlanması”, Samsun Röleve Anıtlar Müdürü İnşaat Yüksek Mühendisi Ali Sarıalioğlu “Geçmişten Günümüze Ünye Kalesi ve Restorasyon Çalışmaları”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Nadir Eserler Uzmanı İrfan Dağdelen “Osmanlı Belgelerinde Ünye Kalesi” ve Orman Endüstri Yüksek Mühendisi, Araştırmacı Yazar Mahmut Ufuk Mistepe “UNESCO Dünya Miras Listesinde Ünye” konularında sunumlar yaptılar.

Anahtar Kelimeler : “ÜNYE, UNESCO’YA, GİRMEYİ, HAK, EDİYOR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız