HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
3 Şubat 2020 Pazartesi Saat: 09:08

“FINDIK ÜRETİCİLERİ HEP MAĞDUR EDİLİYOR”

         Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, fındık üreticilerinin mağduriyetine neden olan tarım politikaları değişmeden çözüm üretilemeyeceğini söyledi.         
“FINDIK ÜRETİCİLERİ HEP MAĞDUR EDİLİYOR”

         Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, fındık üreticilerinin mağduriyetine neden olan tarım politikaları değişmeden çözüm üretilemeyeceğini söyledi.

         Tarım politikalarının tarım ve gıda şirketlerinin lehine geliştirildiğini iddia eden Tüm Üretici Köylü Sendikası Ordu Şubesi Başkanı Sağra, “Her yıl da aynı tartışmalar yapılıyor. Üreticinin lehine çalışma yapıyoruz deniyor ama nedense üreticilerin mağduriyeti devam ediyor. Son Tarım Şuralarında da tarımın şirketler tarafından yapılmasının altyapısı oluşturulmaya çalışıldı. Üreticilerin ve kurumların tepkisine neden olan bu girişim ülke tarımını yok etmeye yönelik bir adımdır.” dedi.

FINDIK FİYATIYLA OYNANIYOR”

         Fındık politikalarında üreticinin oyalanması temel anlayış olduğunu vurgulayan Sağra, “Her yıl aynı dönemlerde aynı oyunlar oynanıyor. Aralık-ocak aylarında fındık fiyatı yükselir çünkü üreticinin elinde fındık kalmamıştır. Haziran ayında fiyatlar birdenbire düşüşe geçer. Amaç sezon başı fiyatlarını baskılamaktır. Haziran ayındaki fiyat eylül ayının baş fiyatı olur.

Fındık çok diye bir algı yaratılır. Kasım sonuna kadar da serbest piyasa kuralı denilerek üreticinin elindeki fındığı ucuza kapma yarışı yapılır. Her yıl aynı senaryo, aynı filmle karşılaşılır. Şimdi fındık fiyatı 30TL olsa ne olacak? Üreticiye bir yararı var mı?” diyerek tepki gösterdi.

TMO DA ÜRETİCİYİ KANDIRIYOR”

         TMO’nun fındık alım fiyatı açıklamasının temel anlayışı da fiyatta baskılama yapmak olduğunu belirten Sağra, “TMO fiyat açıklıyor. Açıklanan bu fiyat tavan oluyor. Bu zamana kadar TMO’nun fındık alım süresince serbest piyasada fiyatlar hep TMO’nun alım fiyatının altında kaldı. Bu bile gerçeği anlatmaktadır. Fiyat, maliyetin üzerinde olmuyor. Şimdi de İhracatçılar TMO’nun fındık satmasını istiyor. Çünkü üreticide fındık kalmadı.

Oysa TMO üretici lehine ürün alsa fiyatı maliyetinin üzerinde açıklasa ve alım süresini kısa tutmasa yeterdi. Hepsi danışıklı dövüş. Tokadı yiyen üretici oluyor. Şimdi de ihracatçılar TMO’nun fındık satmasını istiyor. Bakalım satacak mı? Satarsa da kaç TL’den satacak? Geçmiş örneklerde gördük ki, TMO üretici için değil, ihracatçıya depoculuk görevini yapmak için fındık alıyor” diye konuştu.

RAPOR HAZIRLAMAK YETMİYOR”

         Üreticiler lehine çözüm tartışmalarının yapıldığı söyleyen Sağra, “Üretici lehine tarım politikaları geliştirmek için önce anlayış değiştirilmeli. Var olan yasalarla üreticiler lehine tarım politikası uygulanamaz. Önce şirketler lehine çıkarılmış olan yasalar değişmeli. Bunlar değerlendirilmiyor, yalnızca fiyat üzerinden tartışılıyor. Oysa tarım polşitikası bir bütündür. Üretimden pazarlamaya, bakımdan bahçelerin yenilenmesine, sözleşmeli tarımdan kooperatifleşmeye, üreticilerin örgütlenmesinden tarımın dışa bağımlılığına, üreticiye tarım desteğinden devlet müdahalesine  kadar tüm konular birlikte ele alınmalı. Bu konuda Tüm Köy Sen olarak hazırladığımız raporu Meclis’te partilere, milletvekillerine teslim ettik” şeklinde konuştu.

YENİ YÖNTEM, YENİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TARTIŞALIM”

         Üreticilerin beklenti yaratılmasından bıktığını vurgulayan Sağra, “Her yıl aynı tartışmalar, aynı kişiler tarafından yapılıyor. Hiçbir çözüm üretilemedi. Artık değişim gerekir. Üretici tartışmalı, rapor vermesi yetmez, sesini yükseltmeli. Şirketler, ihracatçılar örgütlü ama üretici örgütsüz. Üretici kendi çıkarı için örgütlenmeden tarım-fındık politikalarının değişmesini beklememeli. Üreticileri, sesinin duyulması; emeğinin, ürününün hakkını alabilmeleri için Tüm Köy Sen’de örgütlenmeye çağırıyoruz.” dedi.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız