HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Şubat 2020 Pazartesi Saat: 08:01

“SORUNLAR ORTAK MÜCADELE DE ORTAK OLMALI”

“TARIM VE ÇEVRE KURULTAYI” DÜZENLENDİ:
“SORUNLAR ORTAK MÜCADELE DE ORTAK OLMALI”

Amasya’nın Merzifon ilçesinde Tüm Köy Sen ve MERÇEP’in birlikte düzenlediği kurultayda ekoloji ve tarım mücadelesinin iç içe geçtiği vurgulandı.

            Merzifon’da Tüm Köy Sen ve Merzifon Çevre Platformu tarafından düzenlenen  “Tarım ve Çevre Kurultayı” Akif Gülle Kültür Merkezi’nde yapıldı. Merzifon Çevre Platformu Sözcüsü Lale Comba Kilit tarafından yönetilen kurultayda Tüm Köy Sen Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak konuşmacı olarak katıldı.

            Kurultaya Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra ve yönetim kurulu üyeleri, Merzifon Belediye Başkan Yardımcısı Tuncer Basmacı, CHP İlçe Başkanı Hasan Koparan, EMEP İlçe Başkanı Erdal Alkan, TEMA Temsilcisi Kadir Acar ve köy muhtarları ve yaklaşık 200 üretici köylü katıldı.

            Birlikte hareket edeceğiz

            Toplantıyı yöneten Merzifon Çevre Platformu Sözcüsü Lale Comba Kilit, “Toprağımızın, yer altı sularımızın, soluduğumuz havamızın kirlenmesine ve canlıların yok olmasına neden olması çiftçilerimizi de bizleri de olumsuz etkilemektedir. Platform olarak çiftçilerimizin yanında olacağız, bundan sonra birlikte hareket edeceğiz” diyerek toplantıyı başlattı.

            Engelleri aştık

            Kurultay açılış konuşmasını yapan Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık Turan, üretici köylülerin örgütlenme çalışmalarını hızlandığını belirterek, “Sendikalaşma sürecimiz mücadele ile geçti. Açılan kapatma davası süreci bitti. Kapatma davası lehimize sonuçlandı ve mahkeme kararı ile üretici köylülerin sendika kurmasının önündeki engeller kalktı. Arttık yeni bir süreci başlattık. Kurultaylarla örgütlenmemizi büyüteceğiz.” dedi.

 

            Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, Ekoloji Birliği’nin kuruluş süreci hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında, “ Ekoloji mücadelesinin üretici köylünün mücadelesine, üretici köylünün de ekoloji mücadelesine gereksinim var. Şöyle çevremize bakalım. Bir maden işletmesi ormanları, tarım arazilerini yok ediyor. Dereleri, kaynak sularını zehirliyor.

Burada hem tarım ve orman alanlar yok ediyor hem de ekolojik denge olumsuz etkileniyor. Bu sorunu yaşayan köydeki mücadeleye ekoloji mücadelesi de dense, üreticiler tarım arazilerine sahip çıkıyor da dense mücadele aynı demektir. Ekoloji dernek ve platformlarının verdiği mücadele üretici köylüler için verilen mücadele olmaktadır. Yani Ekoloji Birliği ile Tüm Köy Sen kardeş kuruluşlardır.” dedi.

            Bu toplantı örnek olacak

Tarım arazilerinin küçüldüğünü, tarımda dışa bağımlılığın arttığına da değinen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak Tüm Köy Sen ve Merzifon Çevre Platformu’nun ortak kurultay düzenlemesinin önemine dikkat çekerek, “Bu toplantıdan sonra Tüm Köy Sen’in şube olmayı gerçekleştirip Merzifon Çevre Platformunun bileşeni olarak mücadeleyi ortaklaştırır. Buradaki önemli çalışmanız ülkenin dört bir tarafına ilham kaynağı olacağına inanıyorum. Ekoloji Birliği, Tüm Köy Sen dayanışması, ortak mücadelesinin büyütülmesi dileğiyle başarılar diliyorum.” dedi.

Tarımda destek küçülüyor

 Tüm Köy Sen Örgütlenme Uzmanı Sedat Başkavak da, “Kanunlar köylülük ve tarımın aleyhine çıkarıldığına dikkat çekerek, “Gelinen noktada ülke tarımının içinde bulunduğu durumu birkaç maddede özetleyecek olursak; İlaç, Gübre, Mazot gibi artan girdi maliyetleri üretimi olumsuz etkiliyor. Destekler yetersiz hatta çoğu alınamaz durumda ya da alırken azalıyor. İthalat baskısı ürün fiyatlarını düşürüyor.

Aracılar, tüccarlar kazanırken köylü ucuza satıyor, halk pahalı tüketiyor. Şirketler tarıma el attılar. Kredi, hibe, vergi indirimi vb olanaklardan faydalanıyorlar. Tarımsal üretim, dağıtım ve pazarlamada rol alan tüm kurumlar ya satıldı ya da kapatıldı. En çok kim etkilendi demeye gerek yok en çok geçimlik tarım yapan üretici köylüler etkilendi.  Ülke tarımı “ya köylüler şirketleşecek ya da şirketler tarıma el atacak” anlayışı ile şekillendiriliyor. Kasım ayında yapılan 3. Tarım Şurası da bunun en belirgin örneğidir. Tartışmalar ve alınan kararlar ülke tarımı ve üretici köylüsü için değil tarımda şirketleşmenin nasıl olacağını ilişkin kararlar öne çıktı.

Üretici sendikasında örgütlenmeli

IMF, DB, DTÖ ve AB bu şirketlerin çıkarını gözetiyorlar. Hükümetler emperyalist dayatmaların iş birlikçi uygulayıcıları oluyor. Üretim insanların ihtiyaçlarına göre ve doğayla uyumlu değil. Yerel çeşitliliği koruyamazsak çeşit azalırken, fiyat artacaktır. Tohumda, ilaçta, gübrede bağımlılık tarım ve gıda da bağımlılık demektir. O da ülkenin bağımlılığı demektir. Varlığını doğanın yağmalanması ve insanın sömürülmesi üzerine kuran bu sistemin değişmesi için mücadele şart. Bir araya gelip, örgütlenmek şart. Bize bir mücadele örgütü şart. İşte bu nedenle sendi diyoruz. Tüm Köy Sen diyoruz.” dedi.

Geçici yönetim belirlendi

Konuşmalardan sonra üreticiler söz alarak sendikanın bir an önce kurulmasını istediler. 15 kişilik geçici kurucu yönetim belirlenerek toplantı sonlandırıldı.

 

 

Anahtar Kelimeler : “SORUNLAR, ORTAK, MÜCADELE, DE, OLMALI”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız