HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
6 Nisan 2020 Pazartesi Saat: 08:35

BAŞ; “FATSAMIZIN, KİRLENMEMESİNİ İSTİYORUZ”

Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş; Fatsa, Ünye ve Çamaş İçin Genişleyen “Siyanürlü Altın Arama Maden ve Enerji İhaleleri” ile ilgili basın açıklaması yaptı. Fatsa’nın son beş yıldır dünyada “vahşi madencili
BAŞ; “FATSAMIZIN, KİRLENMEMESİNİ İSTİYORUZ”

Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş; Fatsa, Ünye ve Çamaş İçin Genişleyen “Siyanürlü Altın Arama Maden ve Enerji İhaleleri” ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Fatsa’nın son beş yıldır dünyada “vahşi madencilik” olarak adlandırılan bir çevre felaketiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Bahadır Baş’ın, yazılı açıklaması şu şekilde kaydedildi; “Bu şehirde yaşayan bir insan olarak ürünümüzün çürümesini, suyumuzun zehirlenmesini istemiyoruz. Ordu-Fatsa-Ünye havzasında yaşayan vatandaşlar son beş yıldır dünyada “vahşi madencilik” olarak adlandırılan bir çevre felaketiyle karşı karşıyadır. Fatsa halkı bugün Avrupa Birliği ülkelerinde ve dünyada birçok ülkede yasak olan siyanürlü altın arama uygulamasıyla karşı karşıyadır.

Siyanürle üretim yapılan maden için meşhur Ordu kestane balının ana kaynağı olan kestane ormanları talan edilmekte, fındık bahçeleri yok edilmekte, toprağın adeta derisi yüzülmekte, su kaynakları zehirlenmekte ve yok edilmektedir.

Siyanür yöntemiyle yapılan bu madencilikte milyonlarca ton toprak düz bir zemine serilip üzerine binlerce ton siyanür püskürtülmekte, içindeki kum şeklindeki altın çekilip alınmaktadır. Geriye kalan zehirlenmiş haldeki milyonlarca ton atık topraksa gelişi güzel bir yere yığılmakta ve çevrede yaşayan canlıların hayatları için büyük tehlike yaratmaktadır. Ayrıca maden bölgesinin alt kısımlarında bulunun köyler için ciddi bir heyelan riski mevcuttur.

Özellikle yaz aylarında siyanürün sera gaz etkisiyle bölgedeki insanlar, hayvanlar ve bitki örtüsü zarar görmekte, madenin ortaya çıkardığı ağır metaller zehir saçmaktadır. Yani siyanür sadece topraktaki altını çözüp ortaya çıkarmamakta bunun yanında kurşun, arsenik ve kadmiyum gibi zehirli metalleri de açığa çıkarmaktadır.

Bu ağır metaller önce madenin çevresindeki yaşam alanlarını zehirlemekte, ardından dereler, ırmaklar ve deniz yoluyla da geniş bir alandaki canlı yaşamına zarar vermektedir.

Başta Fatsa olmak üzere Ünye ve Ordu ilinin geleceği tehlikeye atılmakta, mevcut madenin iki katına çıkarılması ve sadece Fatsa ve çevresinde 53 bin dönümlük alanda siyanürlü madencilik yapılması planlanmaktadır. Fatsa'da şuan 100 bin kişi yaşıyor, 20 yıl sonra 20 binlere ineceği söyleniyor. Kaz Dağları'na nasıl hassasiyet gösterildiyse, Fatsa dağlarının da aynı şekilde sahiplenilmesini istiyoruz. Anayasanın 56. maddesi diyor ki; "Herkes sağlıklı bir çevrede yaşamak zorundadır. Devlet ve vatandaşlar da bunu korumakla görevlidir.  

Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı olarak 12 Ekim’de gerçekleşen TÜRMOB Genel Kurulunda konuyu gündeme taşıdım. Ayrıca 2 Kasım’da maden sahasında basın açıklamasında bulunduk. Bu konuya hassasiyetimizi her ortamda ifade etmeye çalışıyoruz. Dile getiriyoruz. Şimdi bir kez daha ifade etmek istiyoruz.  Fatsa, Ünye ve Çamaş İçin Genişleyen SİYANÜRLÜ ALTIN ARAMA MADEN VE ENERJİ İHALELERİ İptal Edilsin...

Ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneğinin başlatmış olduğu change imza kampanyasına destek veriyoruz ve bütün kamuoyunu bu kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz.”


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız