HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
7 Mayıs 2020 Perşembe Saat: 13:06

ŞAHİN; DEVLET, TÜCCAR MANTIĞI İLE HAREKET ETMESİN!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu İl Başkanı Av. Atilla Şahin, partisinin fındık ve turizm ile alakalı meclise sunduğu soru önergelerine, hükümetin, ticari sır söylemleri ile yanıt verilmemesine tepki gösterdi. Şahin, parti binası topla
ŞAHİN; DEVLET, TÜCCAR MANTIĞI İLE HAREKET ETMESİN!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu İl Başkanı Av. Atilla Şahin, partisinin fındık ve turizm ile alakalı meclise sunduğu soru önergelerine, hükümetin, ticari sır söylemleri ile yanıt verilmemesine tepki gösterdi.

Şahin, parti binası toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’in, TMO ve Rekabet Kurulları ile ilgi işleyiş hakkında ki soru önergesinin ve turizmin geleceği ile alakalı ilgili Bakanlığa sunmuş olduğu soru önergesinin cevaplarının yanıtsız kaldığına dikkat çekti.

Şahin, her iki konu ile alakalı yaptığı açıklamada; “Bugünkü basın açıklamama bir hukuki tanımla ile başlamak istiyorum; Türk Ticaret Kanunu'nda "Ticari Sır": Faaliyet alanlarıyla ilgili olarak, bu firmalarda çalışanları ve  ilişkili oldukları gerçek ve tüzel kişilerin, rakiplerinin bu bilgiye ulaşması halinde zarara uğrama riski bulunan, gerek kamuya gerekse ilgisi olmayan şahıslara açıklanmaması gereken her türlü bilgi ve belgeyi ifade etmektedir.

Yani Ticari Sır; bir şirketin kendi içerisindeki gizli belgeleridir ancak ticaret kanununda tanımlanan bu hüküm, kamu kurum ve kuruluşları için geçerli olmamasına rağmen günümüzde şöyle bir alışkanlık peydah oldu. Özellikle devleti yönetenler ticari sır kapsamında diyerek bazı açıklamalardan kaçınmaktadırlar. Bu doğru bir şey değildir.

Geçtiğimiz günlerde Sayın milletvekilimiz Mustafa Adıgüzel, Rekabet Kurulu ile ilgili olarak fındıkta tekel oluşturmak isteyen yabancı bir firma ile onun Türkiye'deki işbirlikçilerinin yaptığı işlemlere ilişkin sorduğu sorulara ticari sır kapsamında olduğundan bahisle yanıt vermekten kaçındı. Hala daha buna ilişkin bir açıklamaları maalesef yok.

Yine keza turizm bakanı, kendisine yöneltilen  turizmin geleceğiyle ilgili sorulara; bu bilgiler ticari sır kapsamında diyerek cevap vermekten kaçındı. Böyle bir alışkanlık başladı. Anlaşılan o ki bugünkü hükümet, devleti bir tüccar mantığı ile yönetmektedir” dedi.

Şahin, CHP’nin sosyal medyada hedef alındığına da tepki göstererek sözlerini şöyle sürdürdü; “Milletvekilimiz Mustafa Adıgüzel’in, fındık ve Toprak Mahsülleri Ofisi(TMO) ile ilgili açıklamalarından herhalde birileri rahatsız olmuş olacak ki bu kişiler kendi sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda partimizi fındık ile ilgili hiçbir şey yapmamakla itham ediyorlar.

Biraz hafızalarımızı harekete geçirelim, özellikle sayın basın mensupları bunu çok yakından takip ettiler. Geçtiğimiz yıllarda Ordu’da fındık sorunlarıyla ilgili bir fındık Çalıştayı yaptık bu fındık Çalıştayı’nın sonunda fındık bileşenlerinin  tümünün sorunlarını kapsayan ve onların çözümlerini içeren bir fındık kanunu meclise önerdik ancak bugünkü cumhur ittifakı adıyla toplanan partilerin oylarıyla bu fındık kanunu reddedildi.

Bir şey daha söyleyeyim TMO fındık alımı yapmıyordu Cumhuriyet halk partisinin önderliğinde bütün fındık bileşenleri ordudan Giresun’a fındık için adalet yürüyüşü gerçekleştirdi. Hemen onun peşinden TMO fındık alımını yapmaya karar verdi ve o zamanki tarım bakanı açıklamalarda bulundu fındık fiyatı verdi bu eylemler karşısında alım yapmak zorunda kalan Toprak Mahsülleri Ofisi( TMO) o günden bugüne kadar da alım yapmaya devam etmektedir” diye konuştu.

"DEVLET TÜCCAR MANTIĞIYLA HAREKET ETMESİN!" 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz daima Fiskobirlik ve Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) arz fazlası fındığı alması ve destekleme yapması gerektiğini hep söyledik. Devlet ve onun kurumları tüccar mantığıyla hareket etmesin dedik. Kamu kurumları bir tacir gibi davranamazlar diyen Şahin, şöyle devam etti; "Bugün, fındık fiyatlarının sezon öncesinde 25 lira civarında seyretmesinde en önemli etkisi olan siyasal kurumlardan bir tanesi de biziz.

 Toprak Mahsülleri Ofisi üreticiden aldığı fındığı farklı bir fiyata satıyorsa ki bu bizim de isteğimizdir çünkü biz fındık fiyatlarının, sezon öncesinde en az 20 lira olması gerektiğini parti olarak savunduk. Bugün, fındık fiyatlarının sezon öncesinde 25 lira civarında seyretmesinde en önemli etkisi olan siyasal kurumlardan bir tanesi de biziz ama eğer aldığınız fiyatla sattığınız fiyat farklı ise bu fiyat farkını üreticiye yansıtmak zorundasınız. Neden? Çünkü kamu kurum ve kuruluşları kar eden ticari kuruluşlar değildir. Onlar devletin kurumlarıdır ve üreticinin lehine olmak üzere bir takım destekleme alımları yaparlar. 

Eskiden hatırlarsanız Fiskobirlik, fındık alımlarını yaptıktan sonra fındık taban fiyatının çok üzerinde bir fiyat çıkarsa bir kar paylaşımı adı altında bunu dağıtıyordu. Toprak Mahsülleri Ofisi'nin de esasen benzer bir mantıkla çalışması gerekmektedir. Sayın Milletvekilimizin söylediği şey de budur.

"Birkaç gün içerisinde yapılacak ihalede de kimlere ne kadar fındık satıldığı toprak mahsülleri ofisi tarafından da açıklanmalıdır"

Burada bir konuya daha değinmek istiyorum; Bunca zamandır ısrarla, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin satım ihalelerinde kime ne kadar fındık verildiğini sormamıza rağmen, hala daha cevap verilmediği gibi kamuoyunu aydınlatan bir beyanat da verilmemiştir. Birkaç gün içerisinde yapılacak ihalede de kimlere ne kadar fındık satıldığı Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından da açıklanmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşları şeffaf açık ve denetlenebilir olmalıdır. Demokrasi ile yönetilen bütün ülkelerde durum budur” şeklinde konuştu. (Haber: Özge CEBBAR)

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız