HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
27 Mayıs 2020 Çarşamba Saat: 11:39

“ÖNCELİĞİMİZ ÜRETİCİ”

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal; “Üretici, tüketici olmak üzere herkes için en güzelini ve en iyisini düşünüyoruz. Önceliğimiz üretici” dedi.
“ÖNCELİĞİMİZ ÜRETİCİ”

Fındık fiyatını açıklamak için daha çok erken olduğunu belirten Güldal,  insanların sabırlı ve dirayetli olması gerektiğini söyledi.

“HERKES İÇİN EN GÜZELİNİ VE EN İYİSİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

TMO olarak üreticilerin taleplerini hassasiyetle takip ettiklerini ifade eden Güldal,  “Önceliğimiz üreticidir. Sürekli kendileriyle temas halindeyiz. Başta üreticilerimiz olmak üzere herkes emin olsun, gerektiği anda piyasada olacağız. TMO olarak görev alanımızdaki ürünlerin taban fiyatını açıklayıp alımını yapıyoruz. Hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem TMO olarak bize düşen görevi en güzel şekilde yapmak için gayret ediyoruz. Fındık fiyatını açıklamamız için daha çok erken. İnsanların sabırlı ve dirayetli olması gerekiyor. Hep birlikte bunları aşacağız. Üretici, tüketici olmak üzere herkes için en güzelini ve en iyisini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

“YETKİLERİMİZİ KULLANIYORUZ”

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olarak fındık ile ilgili bir yol haritası olduğunu söyleyen TMO Genel Müdürü Güldal, “Bu süreç 2 yıldır sağlıklı bir şekilde çalışıyor. 2019 yılının Nisan ayında Ordu ilinde Ulusal fındık çalıştayı yaptık. Fındığın tüm taraflarını bir araya getirdik. Üretici temsilcilerini, kamu kurumlarını, TMO, Bakanlığımız, Hazine Bakanlığı,  ihracatçı temsilcileri, fındıkçılarımız, örgütlerimiz fındıkla ilgili tüm tarafları bir araya geldi. Fındığın ne durumda olduğu, mevcut durumu, geleceği ile ilgili değerlendirmeler yapıldı. Bir yol haritası belirledi ve Sayın bakanımız Pakdemir ile sonuç raporları açıklamıştık. Tabi biz Toprak Mahsuller Ofisi olarak bize düşen görevler madde madde harfiyen iki yıldır gereğini yapıyoruz. Hasattan önce değerlendirme yapmak ve hasattan önce alım yapmak,  fiyat açıklaması olmak üzere, hasattan önce alınan tüm kararların açıklaması yapıldı.

 

Hasat dönemi ile beraber Toprak Mahsulleri Ofisi yaklaşık 65 civarında ki alım noktasında fındık alınmalar gelişti. En önemlisi fındıkta referans fiyat, alım fiyatı açıklandı. İyi fiyat açıklandı. 2019 da özellikle fındık maliyetine göre, piyasa arayışlarına göre seyrine göre gayet üreticiyi memnun ve mutlu ederek fiyatlandırma yapıldı. Ve kalite kriterlerimiz baz alınarak % 50 oranına göre alımı yaptık. Aralık ayı sonuna kadar fındık alımı yapıldı. Alımdan sonra piyasa fiyatı, bizim alım fiyatlarımızdan yukarı çıktı. Görev alanımızdaki ürünlerle ilgili piyasa düzeni ve regülasyon görevini, bize verilen yetkiler çerçevesinde sonuna kadar kullanıyoruz ve kullanmaktan çekinmiyoruz. Bunun da sonuçlarını hububatta, bakliyatta, fındıkta, üzümde, incirde, hepsinde görüyoruz. Önceliğimiz üreticidir ve üretimi artıracak mesajlar vermek, bunu fiili olarak uygulamaktır. Sonuç olarak, tüketicilerin gıda güvenliğinin sağlanması noktasında bize düşen vazifeyi yerine getirmek. Şu ana kadar TMO, bunu başarılı bir şekilde yapmıştır ve sürdürmeye devam edecektir” diye konuştu.

“BİZ EMEKÇİNİN, İŞÇİNİN YANINDAYIZ”

Üreticiden ucuz fiyata fındık alındığı yönündeki eleştirilere de cevap veren TMO Genel Müdürü Güldal, “Eleştirmenin bir anlamı yok. Biz 25 TL’ye son yirmi bin tonu sattık. Biz 17 liradan aldığımız 19 liraya mal ettiğimiz ve finans maliyetlerinin üzerine koyduktan sonra biz kredi kullanarak alıyoruz fındığı. Ve bunun finans maliyeti var. Bütün depoları kiralıyoruz. Boşalan depoların güvenlik görevlileri işten çıkarılmadı. İşe devam etti. Bütün depoları kiralıyoruz. Bunun işletim finans maliyetleri var. Bunların üzerine koyduğumuz zaman biz 21 liraya sattık 3/2 sini.  Fındık fiyatını eleştiren insanların dönüp bakmaları lazım, mantık süzgecinden geçirmeleri lazım. Piyasayı biz 25 e çıkarmadık. 21 liradan fındık sattık. 1 ay içinde fındık 25/26 liraya çıktı. Fiyatın 21 TL olduğu piyasada,  fındığın 25 liraya alım satım gösterdik.  Hem dış hem de iç piyasa koşullarına bakmaları lazım. Fındığı al/satçılara satmadık. Fındığı ihracatını yapan, ülke ekonomisine katkı sunan firmalara sattık. Amacımız fındığın değerini korumaktır. Ve bu işi 40 civarında sektörlerde yapıyor. Aktif, pasif olmalarına baktık. Kapasite raporlarını istedik. Elini taşın altına koyan, ülke menfaatlerini ön planda tutan firmalar bu işi yapsın istedik. Satıştan gelen paralar Toprak Mahsülleri Ofisinin hazinesine bütçesin girdi. 700 bin ton rekolte açıklandı, biz onun onda birini aldık.  Piyasayı reğüle ettik.  Büyük resme bakmak gerek. Biz emekçinin, işçinin yanındayız. Bunu hassasiyetle yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“CORONA FINDIĞI ETKİLEMEYECEK”

Güldal, “Ülkenin menfaatini düşünüyoruz. Korona virüsü fındığı olumsuz yönde etkileyeceğini sanmıyorum. Fındık bu dünyanın uhdesinde. Her daim hazırız. Türkiye’de hiçbir şekilde negatif durum olmadı. Büyük portreye bakmak için hasat dönemini ve Tarım bakanlığındaki rekolte çalışmalarının çalışması gerekiyor. Rekolte programının çalışması demek maliyetinin ortaya çıkması demektir. Dolasıyla, bunu sağlıklı olması için daha çok erken. Sabırla beklememiz gerekiyor. Bahar yüzünü gösterecek, emin olun bundan” şeklinde de konuştu. (ÖZEL HABER/UFUK ERSOY)

Anahtar Kelimeler : “ÖNCELİĞİMİZ, ÜRETİCİ”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız