HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
3 Haziran 2020 Çarşamba Saat: 10:40

”EKONOMİ DAHA KIRILGAN HALE GELDİ”

Saadet Partisi Ordu İl Başkanı Av. Erkan Temiz, Türkiye’de geçtiğimiz yıllar itibariyle etkileri görülen ekonomik krizden henüz çıkılamamışken, Korona virüs salgınının ortaya çıkması, ekonomiyi daha kırılgan hale getirdiğini sö
”EKONOMİ DAHA KIRILGAN HALE GELDİ”

Saadet Partisi Ordu İl Başkanı Av. Erkan Temiz, Türkiye’de geçtiğimiz yıllar itibariyle etkileri görülen ekonomik krizden henüz çıkılamamışken, Korona virüs salgınının ortaya çıkması, ekonomiyi daha kırılgan hale getirdiğini söyledi.

Temiz yaptığı açıklamada, “Uluslararası Para Fonu (IMF) ve kuruluşların tahminlerine göre, çok sayıda ülke, Korona virüs salgınının ekonomiye verdiği olumsuz etkiyi ancak 2022’de telafi edebilecektir. Türkiye’nin 2020 senesinde, %5 daralmayla küçülme sıralamasında 77’nci olacağı öngörülmektedir. Gelişen pazarlar içinde Türkiye ile aynı potadaki ülkelerden Meksika %6,6, Arjantin %5,7, Rusya %5,5, Brezilya %5,3 ile Türkiye’den daha fazla küçülecekleri öngörülmektedir. Ülkemizde salgının etkisiyle ortaya çıkacak krizden en çok etkilenenler düşük sermayeli KOBİ’ler olacaktır. Türkiye’de üretim sektöründeki istihdamın %69’unu KOBİ’ler sağlıyor, buna karşılık KOBİ’lerin oluşturduğu katma değer %34’e tekabül ediyor. Türkiye’de hali hazırda yükselen işsizliğin COVID-19 salgını ile daha büyük bir krize dönüşmesini önlemek açısından istihdam temelli yardımlar KOBİ’lere odaklanmalıdır. Alt yüklenici KOBİ’lerin iflası sonucunda oluşacak bir tedarik krizinin önlenmesi amacıyla bu kapsamdaki şirketlere kredi desteği ve destekler genişletilmelidir” dedi.

Açıklanan yardım paketinin, bu haliyle yetersiz olduğunu kaydeden Temiz, Dünya ülkelerindeki örnekler ve Türkiye’nin mevcut durumu göz önüne alınarak aşağıda belirli önlemler şöyle sıralandı:

“Türkiye’de halihazırda yükselen işsizliğin COVID-19 salgını ile daha büyük bir krize

dönüşmesini önlemek açısından istihdam temelli yardımların KOBİ’lere odaklanması.

Alt yüklenici KOBİ’lerin iflası sonucunda oluşacak bir tedarik krizinin önlenmesi.

amacıyla bu kapsamdaki şirketlere finansal desteğinin genişletilmesi.

İstihdamın korunması sözü karşılığında, isçi maaşı ödemelerindeki SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması, Üretim sektöründe ithal edilen makina, makina ekipmanı ve yedek parçaların Türkiye’de üretilmesi için teşvik, hibe ve kredi fonu oluşturulması.

Gıda sektöründe hammadde arzında oluşabilecek problemler karsısında, hammadde

ithalatını kolaylaştırarak gıda üretiminde devamlılığın sağlanması.

Otomotiv sektöründe vergi oranlarının düşürülmesi ile daralan iç pazarın

genişletilmeye çalışılması. Beyaz eşya ve elektronik sektöründeki şirketlerin sağlık ekipmanları üretmek için başlatacağı AR-GE çalışmalarına devlet desteğinin arttırılması.

Tedarik zincirinin korunması için Ticaret Bakanlığı bünyesinde meseleye dair

özellikle KOBİ’lere destek olacak bir kurul oluşturulması. Avrupa pazarında Çin’den kaynaklı olarak boşalacak alanlarda Türk üreticisinin payının arttırılması için Avrupa Birliği ülkeleri ile yakın işbirliği kurulması. Temel tüketim maddelerindeki KDV ve ÖTV yükünün azaltılması ile piyasadaki daralmanın yavaşlatılması. Üreticilerin enerji girdilerinden KDV gibi dolaylı vergilerin azaltılması ve dönemsel muafiyet sağlanması. Evden çalışma olanaklarının güçlendirilmesi amacıyla Türkiye’nin internet altyapısını geliştirmek için yapılan harcamaların arttırılması. Üreticilerin salgın süresince oluşan; su, elektrik, doğalgaz, internet gibi temel

altyapı kalemlerindeki faturalarının, 1 sene süreyle ötelenmesi. Üreticilerin salgın süresince oluşan vergi yükümlülüklerinin 1 sene süreyle

ötelenmesi.

                                                                          

 

Anahtar Kelimeler : ”EKONOMİ, DAHA, KIRILGAN, HALE, GELDİ”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız