HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
6 Haziran 2020 Cumartesi Saat: 09:42

AKÇA: ART NİYETLİ AÇIKLAMALARDAN UZAK DURUN!

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, olumsuz geçen hava şartlarını göz önünde bulundurarak özellikle Mayıs ayının son haftası ve Haziran ayının başlarında yağan yağışların fındığı bölgesel olarak olumsuz etkilediğini
AKÇA: ART NİYETLİ AÇIKLAMALARDAN UZAK DURUN!

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, olumsuz geçen hava şartlarını göz önünde bulundurarak özellikle Mayıs ayının son haftası ve Haziran ayının başlarında yağan yağışların fındığı bölgesel olarak olumsuz etkilediğini bu yüzden de erken yapılan rekolte açıklamalarından kaçınılması gerektiğini söyledi.

Art niyetli açıklamalardan uzak durun diyen Başkan Akça, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2020 yılı fındık rekoltesini 600 bin ton olarak açıklamasına da ayrıca sert tepki gösterdi.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Akça, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Henüz çok erken ama bugünlerde yine fındıkta fiyat ve rekolte açıklamaları havalarda uçuşmaya başladı. Son olarak ta TÜİK, rekolte açıklamasında bulundu. Bu hususta neler söylemek istersiniz?

Atakan AKÇA: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Evet TÜİK maalesef talihsiz bir açıklama yapmıştır. Bir kere sormak lazım TÜİK’e, fındık rekoltesini açıklama yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine verilmişken siz hangi yetki ve hangi sıfatla bu açıklamayı yapıyorsunuz? TÜİK’in fındıkta olduğu gibi hiç bir tarım ürününde de rekolte açıklama gibi bir görevinin olmadığını da çok net biliyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Peki buradan TÜİK yetkililerine seslenmek isterseniz, neler dersiniz?

Atakan AKÇA: Bu rekolteyi açıklarken hangi uzman ekiple, hangi sahada, hangi kriterleri göz önüne alarak belirlediniz. Daha fındık toplama sezonunun başlamasına yaklaşık 2-2,5 ay gibi bir süre varken Allah göstermesin ama fındık mahsulünün başına gelmesi muhtemel birçok doğal felaket oluşması ihtimali varken hangi verilere dayanarak bu rekolteyi açıklama cüretini kendinizde buluyorsunuz?

Bu kurum 2019 sezonunda da 785 bin ton fındık rekoltesi açıklamıştı. Geçen senede rekolte açıklaması yaptıklarında, biz yapılan rekolte açıklamalarına tepki göstermiştik, bugünde aynı tepkimizi gösteriyoruz. Geçen seneki oluşan rekolte TÜİK’in açıklamış olduğu rekolteden 60-70 bin ton az oluşmuştur.

Şu bilgiyi de kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Fındık rekoltesinin 15-31 Temmuz tarihleri arasında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde kurulan ziraat odalarının, ihracatçı birliklerinin, ticaret borsalarının ve diğer fındık sektörü temsilcilerinin oluşturduğu komisyon tarafından belirlenir.

Belirlenen rekolte Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerince kamuoyuna açıklanır. Bu rekolte tespiti konunun uzmanları tarafından sahada bire bir yapılan çalışmalar sonucunda gerçekleşir.

Bunun dışında hiç bir kurum ve kuruluşun önceden rekolte tespiti yapmak gibi yüksek veya düşük bir görevinin olmadığı aşikardır. Aksine yapılan açıklamaları da art niyetli yapılan açıklamalar diye değerlendiriyoruz.

Kendilerine durumdan vazife çıkararak yapılacak yanlış ve gereksiz açıklamalar bazı kesimleri töhmet altında bırakacak ve bazı kesimlere de manipülasyon fırsatı verebilecektir. Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin temsilcileri Ziraat Odaları olarak bu asılsız, tutarsız ve gerçeği yansıtmayan bu tür açıklamaları kabul etmiyor, herkesi kendi işini yapmaya davet ediyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Yakın bir tarihte TMO üzerine bölgemizde yayın yapan bir gazetenin haberine de tepki göstermiştiniz. Bazı siyasilerinde TMO’ya atıfta bulundukları iddialara tepkiniz ne olmuştu?

Atakan AKÇA: Son bir aydır gerek birçok satılmış kalem, gerekse hiç bir şey yapmadan kendine paye çıkarmaya çalışan siyasi partinin mensupları TMO’ya yüklenerek üreticinin yanında dim dik duran bu kurumu işlevsiz hale getirmek için adeta yarış içerisine girmişler. Nedir bu TMO düşmanlıkları anlamış değiliz.
O gün de söylemiştim. Bölgemizde yayın yapan bir gazetenin 08/05/2020 tarihli baskısında bir köşe yazarı şahıs aklınca kişileri ve kurumları aşağılar şekilde yazdığı bir kaç lümpence kelimelerle kendine bir değer katmaya çalışmış.
Onun köşe yazısından anlaşıldığı üzere kimin çanağından yallandığı açıkça ortada, bunu buradan söylemeye isim bile vermeye icap duyarım.
Hayrola amacınız üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi? Nedir bu TMO düşmanlığınız nedir? Bu köşe yazarı şahıs birde TMO’yu eleştirirken “Ferrero ağa babası”na da methiyeler düzmeyi unutmamış. Aldığımın da hakkını veriyorum diye inceden de bir gönderme yapmış” ağa babasına”
Ayrıca bir hadsizlik yaparak da üreticinin aldığı alan bazlı desteğin de hak edilmeden yatarak alındığını, hiç bir iş yapmadan gelir elde ettiğini yazmış. Bire gafil bu destek özellikle Giresun ve Ordu’nun yüksek bölgelerinde verimi düşük ama başka bir ürünün yetişmediği üreticilerimize verilen bir destektir.

Bu bölge üreticisinin cebine giren bu destek parası niye zoruna gidiyor. Bu destek sayesinde birçok üreticimiz tüccar kapılarında uşaklık yapmaktan kurtuldu. Bu mu zorunuza gitti? Sen ve senin gibilerin kime uşaklık ettiklerini biz çok iyi biliriz. Siz işinize bakın kimin çanağından yal yiyorsanız yemeğe devam edin ama sakına üreticinin menfaatlerine dokunacak eylemler içinde olmayın. Unutmayın bu üretici sizin gibileri tükmüğüyle boğar.

Şafak DELİÇAKAR: Fındık fiyatı şu an TMO’da 22-24 TL bandında. Bu konuda da çok söylemler var. Bu konu hakkında neler dersiniz?

Atakan AKÇA: Evet, TMO aldığı fındığı 22-24 tl ortalama fiyatla satışa çıkardı ve tarihinde olmadığı kadarıyla bir taleple karşılaştı. Hakikaten hatırı sayılır bir para kazandı. Bu parayı devletimiz yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti kazandı. Tekelci ağa babaları değil.
Şimdi bir eleştiri yapıp üreticinin elinde fındık mı kaldı diyebilirler; doğrudur
Lakin bu fiyatlarda satılan fındık 2020 sezonundaki fındık taban fiyatının belirlenmesinde önemli bir kriter olarak önümüzde duracaktır. Ayrıca kasasında para olan TMO’da üreticimizin yanında daha dik bir duruş sergileyecek ve üreticimizi bu tekelci zihniyete ezdirmeyecektir.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Akça, verdiğiniz bilgiler teşekkür ediyor, hayırlı bir sezon dileyerek çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Atakan AKÇA: Sayın Deliçakar, bende şahsıma ve kurumum adına bu fırsatı sağladığınız için şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 

 

Anahtar Kelimeler : AKÇA:, ART, NİYETLİ, AÇIKLAMALARDAN, UZAK, DURUN!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız