HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
10 Ağustos 2020 Pazartesi Saat: 10:23

ÖRNEK BAHÇEDE FINDIK HASADI BAŞLATILDI

  Trabzon’da 2020 ürünü fındık hasadına, tek gövdeli ağaç şekliyle dikilen örnek bahçedeki etkinlik ile başlandı.  
ÖRNEK BAHÇEDE FINDIK HASADI BAŞLATILDI

 

Trabzon’da 2020 ürünü fındık hasadına, tek gövdeli ağaç şekliyle dikilen örnek bahçedeki etkinlik ile başlandı.

 

Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında geleneksel ocak yöntemini terk edilerek tek gövdeli ağaç şekliyle 2014 yılında dikilen Yomra ilçesine bağlı İkisu mahallesindeki bahçede hasat etkinliği gerçekleştirildi.

 

Etkinliğin açışında konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, yaklaşık 20 yıl önce başlatılan ve 2014’de de örnek bahçelerin oluşturulması ile fındık üretimine farklı bir boyut kazandıran proje ile Trabzon’da mevcut 65 bin hektar alandan her yıl 40-50 bin ton değil, en az 130 bin ton fındık almayı hedeflediklerini söyledi.

 

Projenin pandemi süreci ile kısmını organize eden Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Sırrı Eren’de, mikrobun yayılmaması için “Fındıksız da olmaz, tedbirsiz de” sloganı ile çalışma yaparak hasatta çalışacak işçilere yönelik tedbirlerin alınması için uyarıcı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk de, proje ile dönümde 500 kilogram fındık almayı hedeflediklerini belirterek, “Daha çok çalışıp, daha çok üreterek fındıkta 2 milyar dolar civarında olan ihracat gelirimizi 5 milyar dolara çıkarmanın çabası içinde olacağız” dedi.

 

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, fındık fiyatından çok artık verim ile kalitenin konuşulması gerektiğini söyleyerek, daha dar alandan daha çok verim alınması için projelerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

 

CHP Milletvekili Ahmet Kaya’da, kendinin de fındık üreticisi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

 

“İlk defa böyle bir özel ve güzel, dolu dolu bahçe görüyorum. Bu çalışmaya emek veren, katkı veren herkese teşekkür etmek lazım. Bütün Trabzon’a ve Karadeniz’e yayılır umudunu taşıyorum. Fındık üreticisinin, sanayicisinin, ihracatçısının haklarını korumak için birlikte çalışacağız. Fındık üreticisi önceki yıllarda sahipsiz kalmıştı. Fındık üreticisini sahipsiz bırakmamak adına TMO’nun alımlarına ve yaşanabilecek sorunlara hep birlikte sahip çıkmalıyız. Fındık üretişinin mağdur olmasına izin vermeyelim.”

 

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu’da, fındığın stratejik bir ürün olduğunu ve buna göre adımlar atıldığını ifade ederek; “bölge ekonomisi için önemli olan fındığın daha fazla verimli ve kaliteli olmasının önemsiyorum. Bu alanda yapılan çalışmalara her türlü desteği vereceğiz. Bu bahçe tam bunun örneği. Profesyonel çiftçilere artık ihtiyacımız var. Daha fazla üretip, daha fazla kanabiliriz” dedi.

 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’da, bu yılki Türkiye rekoltesinin 700 bin, bunda da Trabzon’un payının 40 bin ton olacağını hatırlatarak şunları söyledi:

 

“Belirlenen fiyat 2 bakımdan çok kıymetli. Birinci sezondan önce açıklanması, ikincisi de 22 ile 22.5 TL olarak açıklanmasıdır. Bu fiyat desteklerle 24, 24.5 TL’yi buluyor. Trabzon’un verimi yetersiz. Bizim dekar başına verimimiz 80-90 kilo. Bu kabul edilebilir değil. Bunu daha yukarı çıkarmamız lazım. Doğru dikim yapıldığın, doğru adım atıldığında bunu yapabiliriz. Bütün kuruluşların el birliği ile bizde büyükşehir belediyesi olarak elimizi taşın altına koyarak çalışma yapacağız.”

 

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, fındığın alın terinin toprakla birleştiği çok iyi bir mahsul olduğunu vurgulayarak, “Yüzde yüz yerli ve milli olan bu stratejik ürünle dünya üretiminin yüzde 70-75’ine sahibiz. İhracatta da çok önemli stratejik ürün. Fındık Karadenizli için bir yaşam şekli olmuştur. Trabzon üretimde değilse bile fındık ihracatında öncü bir ildir. Üretimdeki problemleri giderip, istenilen düzeyde verim ve kaliteyi yakaladığımız zaman bahçede de öncü olacağız. Dekarda üretimi 200 kilonun üzerine çıkarma hedefimize ulaşacağız” dedi.

 

Hasat etkinliğine AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, TMO Fındık Dairesi Başkanı Enver Şimşek, Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit Gülbay da katıldı.

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : ÖRNEK, BAHÇEDE, FINDIK, HASADI, BAŞLATILDI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız