HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
24 Kasım 2020 Salı Saat: 10:05

EĞİTİM İŞ, ÖĞRETMENLERİN HALİNİ ORTAYA KOYDU

  EĞİTİM İŞ Sendikası hemen her sene 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde yaptığı araştırma da, bu yıl her zamankinden daha acı sonuçlar verdiğini ortaya çıkardı. 5.514 öğretmenle çevrimiçi görüşmeler yapılarak, anahtar so
EĞİTİM İŞ, ÖĞRETMENLERİN HALİNİ ORTAYA KOYDU

 

EĞİTİM İŞ Sendikası hemen her sene 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde yaptığı araştırma da, bu yıl her zamankinden daha acı sonuçlar verdiğini ortaya çıkardı. 5.514 öğretmenle çevrimiçi görüşmeler yapılarak, anahtar sorular sorularak yapılan araştırmada ortaya çıkan çarpıcı verileri Şube Başkanı Neşet Sayman, özetle şöyle sıraladı:

Araştırmaya katılan öğretmenlerin %83’ü maaşının düşük olması nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünüyor. Diğer tüm sebeplerle birlikte öğretmenlerin %93’ü öğretmenliğin saygın bir meslek olma özelliğini kaybettiği konusunda hemfikir. 

Araştırmaya dahil olan öğretmenlerden ebeveyn olanların %63’ü çocuklarının gıda ihtiyaçlarını, %73’ü çocuklarının kılık kıyafet ihtiyaçlarını, %47’si çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamıyor.

Hal böyle olunca araştırmaya katılan öğretmenlerin %86’sı çocuğunun öğretmen olmasını istemiyor.

 

Öğretmenlerin %43’ü daha çok para kazanacağı bir iş bulması halinde mesleği bırakacağını ifade ediyor. Öğretmenlerin %96’sı son bir yılda yaşanan fiyat artışlarının bütçesini daha fazla etkilediğini söylüyor ve %61’i gelirlerinin yetersizliği nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını ifade ediyor.

Araştırmada ekonomik sorunlar açık ara öne çıkıyor. Buna göre; Öğretmenlerin %44’ü ev kredisi, 23. %30’u araç kredisi, %25’i ise çocuklarının eğitimi için çektiği kredileri ödüyor. Borç batağındaki öğretmenlerin %26’sı ek iş yapıyor, yüzde 29'u esnafa olan borcunu %35’i şahıslara olan nakit borcunu ödemeye çalışıyor. Öğretmenlerin %37’si kredi kartlarının sadece asgari ödemesini yapabiliyor. Araştırmaya katılan öğretmenlerimizin %3’ünün maaşında icra var, %8 'inin maaşına en az bir kez icra gelmiş ve  %46’sı annesi, babası ya da arkadaşlarından yardım alarak ancak geçinebiliyor. Her ay borç alan öğretmenlerin oranı ise %22.

 

Öğretmenlik, kültürel anlamda sürekli beslenmeyi gerektiren bir meslek olmasına rağmen, araştırmaya göre; öğretmenlerin yaşadığı geçim sıkıntısı, sosyal ve kültürel hayatlarını da bitirmiş durumda. Öğretmenlerin %84’ü son bir yılda hiç tiyatroya, %73’ü ise son bir yılda hiç sinemaya gidememiş. %92’si her gün bir gazete, %62’si her ay bir kitap bile alamıyor. Senenin yorgunluğunu atmak, dinlenmek de öğretmene lüks sayılanlardan. Öğretmenlerin %89’u otellerde tatil yapamıyor. Tatili evinde ya da köyünde geçiren öğretmenlerin oranı ise  %86.

 

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 60'I GELECEKTEN ÜMİTSİZ!

 

Öğretmenlerin %46’sı görevden alınma korkusu yaşadığını söylüyor. 

Okul yöneticilerinin yandaşlığa göre seçilmesi de öğretmenleri umutsuzluğa iten nedenlerden. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %83’ü yönetici olmak için mutlaka torpile ihtiyaç olduğuna emin. Öğretmenlerin %48’i yöneticiler tarafından öğretmenlere siyasi baskı yapıldığını ifade etmiştir. Bu soruya %22’nin "kararsızım" cevabı vermesi de manidar verilerden. 

Öğretmenlerin %59’u gelecekten ümitli olmadığını ifade ediyor. Öğretmenlerin %26’sı kararsız olduğunu, sadece %15’i ise gelecekten ümitli olduğunu belirtiyor.

Öğretmenlerin %70’i’ öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemediğini söylüyor.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin %83’ü devlet okullarında eğitimin niteliğinin gün geçtikçe düştüğünü söylüyor; %83’ü devlet okullarında niteliğin düşmesi nedeniyle özel okullara talebin arttığı tespitini yapıyor. Bu tespite rağmen çocuğunu özel okula yollayabilen öğretmen oranı  %15.

 

Araştırmaya katılan öğretmenlerin %39’u Milli Eğitim Bakanı'nın eğitimin sorunlarını çözemeyeceğini, %16’sı kararsız olduğunu, %45’i ise çözebileceğini düşünüyor.

Korona kapsamında eğitim kurumları bir kapanıp bir açılır ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tüm önlemlerini aldığını söylerken, öğretmenler aksi görüşte birleşiyor. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %80’i Covid salgını sürecinde Milli Eğitim Bakanlığını başarılı bulmuyor.

Tüm aksaklıklara, uyarılara rağmen bir türlü geliştirilmeyen, tökezleyen uzaktan eğitim de öğretmenlerin başarısız buluğu MEB icraatlarından. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %80’i uzaktan öğretimin başarılı olmadığını ifade ediyor.

 

NOT: Araştırmaya katılan öğretmenlerin %47’si erkek, %53’ü ise kadındır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %12’si herhangi bir sendikaya üye değilken, %88’inin herhangi bir sendikaya üye olduğu, tespit edilmiştir. Araştırmamızdaki ebeveynlikle ilgili sorular, 5.514 öğretmenden sadece ebeveyn olanlara yöneltilmiştir.

 

Anahtar Kelimeler : EĞİTİM, İŞ, ÖĞRETMENLERİN, HALİNİ, ORTAYA, KOYDU

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız