HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
5 Ocak 2021 Salı Saat: 08:22

ÖRNEK BAHÇEDE İLK ETAP TAMAM

Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim Mahsulü Sizin Olsun Projesi kapsamında 19 ilçede toplam 40 adet örnek fındık bahçesinin budama çalışmaları tamamlandı. Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, proje kapsamında oluşturulan Fatsa ilçes
ÖRNEK BAHÇEDE İLK ETAP TAMAM

"Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim Mahsulü Sizin Olsun Projesi" kapsamında 19 ilçede toplam 40 adet örnek fındık bahçesinin budama çalışmaları tamamlandı. Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, proje kapsamında oluşturulan Fatsa ilçesinde Yaşar Varan'a ait örnek bahçeyi ziyaret ederek yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Yılmaz, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada; "Tarım alanlarımızın % 87'sinde yetiştiriciliğini yaptığımız ana ürünümüz fındıkta, verim ve kaliteyi artırmaya yönelik önemli projeler uyguluyoruz. Bu projelerden bir tanesi de Karadeniz İhracatçılar Birliği tarafından desteklenen "Fındık Bahçenizin Bakımı Bizim Mahsulü Sizin Olsun Projesi"dir.

Bu projemiz iki kısımdan oluşmaktadır. Projenin 1. kısmında bu bahçelerimizde toprak tahlilinin alınması, bu tahlil sonuçlarına göre gübreleme programının oluşturulması ve budama çalışmaları yer almaktaydı. Biz şu an projenin birinci kısmını tamamlamış durumdayız. Projenin 1. kısmında örnek olarak belirlediğimiz 40 bahçeden toprak numunelerini aldık ve numune sonuçlarına göre de bu bahçelere uygun gübreleme programı oluşturduk. Bu gübreleme programına göre gübreleme çalışmaları bahçelerimizde şu an itibariyle başlatıldı" dedi.

Proje kapsamında oluşturulan 40 örnek bahçede budama çalışmalarının tamamlandığı bilgisini de veren Yılmaz, "Bahçelerimizde projede görev alan fındık uzmanlarımız tarafından tekniğine uygun şekilde budama çalışmaları gerçekleştirildi. Bundan sonraki aşamada ise yani projemizin 2. kısmında zirai mücadele çalışmaları ve oluşturduğumuz gübreleme programlarına göre çalışmalar devam edecek. Hatta şuan içinde bulunduğumuz örnek bahçemizde ekiplerimiz tarafından elle toplamak suretiyle fındık kozalak akarına karşı kültürel mücadele çalışmaları yapılıyor.

Bundan sonraki süreçte de dönemi geldiğinde küllemeye karşı, fındık kurduna karşı ve fındıkta önemli zararlara neden olan yeşil kokarcaya karşı da mücadele çalışmalarımız devam edecek. Tabi yaptığımız bütün çalışmalar ilimizde fındık verimini ve kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar. Oluşturduğumuz örnek bahçeler çevresindeki diğer üreticilere de örnek teşkil edecek ve bahçelerinde bu çalışmaları yapmaları sağlanacak. Böylece ilimiz genelinde örnek bahçelerin sayısı arttıkça, bu örnek uygulamaları bahçelerinde gerçekleştiren üreticilerimizin sayısı da her geçen gün artmış olacak. Bu çalışmalar sonucunda fındıkta verim ve kaliteyi artıracağız" açıklamasında bulundu.

Ordu'nun örnek alan değil örnek olan il olacağının altını çizen Yılmaz,; "Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar sonucunda oluşturduğumuz örnek bahçelerde dekara 250-300 kilogram hatta sulama olan bahçelerimizde 400 kilogram verime ulaşmış durumdayız. Tabi ben her konuşmamda ifade ediyordum. Dünyada üretilen dört fındıktan bir tanesi ilimiz tarafından üretiliyor.  O zaman bizler Ordu olarak yaptığımız çalışmalarla Dünya'ya örnek olmamız lazım.

İlimiz şuan fındıkta verim ve kalitenin artırılması noktasında emin adımlarla ilerliyor. Bu alanda projelerimiz devam edecek. Bu projemize destek veren Karadeniz ihracatçılar Birliği'nin çok değerli yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonraki süreçte gerek Karadeniz ihracatçılar Birliği gerek Ziraat Odalarımız ile birlikte yeni projeler uygulamaya devam edeceğiz. Yine Bakanlığımızın ve Valiliğimizin destekleriyle yeni projeleri hayata geçirmek suretiyle ilimizde fındıkta arzu ettiğimiz verim ve kaliteye kısa zamanda ulaşacağımızı düşünüyorum. Şuan İl-İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan ekiplerimiz de oldukça motive olmuş durumda ve sahada yoğun bir şekilde örnek uygulamalar gerçekleştiriyorlar. Ben inanıyorum ki dünya ülkeleri fındık üreticileri gelip Ordu'yu ziyaret edecek ve burada yapılan çalışmaları gözlemleyip kendi ülkelerinde anlatacaklar. Bugünleri de inşallah hep birlikte göreceğiz" diye de konuştu.

 

 

Anahtar Kelimeler : ÖRNEK, BAHÇEDE, İLK, ETAP, TAMAM

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız