HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
22 Ocak 2021 Cuma Saat: 12:17

AKSOY: SERMAYE GÜVEN İSTER!

HAFTANIN RÖPORTAJI
AKSOY: SERMAYE GÜVEN İSTER!

İş dünyasının önemli isimlerinden Ordulu Güray Aksoy, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda, pandemi sürecinde önemli sektörlerin yaşadığı olumsuz etkileri değerlendirdi.

Yatırım ve hizmetler noktasında sermayenin güven istediğine dikkat çeken Aksoy, ayrıca Ordulu işadamlarının yatırım noktasında ki kaygı ve endişelerinin yanı sıra Ordu’da yapılan ve yapımı devam eden yatırımlar konusunda da görüşlerini ortaya koyarak önemli açıklamalarda bulundu.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Aksoy, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Ordu ekonomisine önemli katkı ve istihdam sağlayan bir isim olarak bazı konularda ki görüşlerinize yer vermek istedim. Kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Öncelikle sizi tanıyarak başlamak istiyorum. Kısaca Güray Aksoy kimdir?

Güray AKSOY: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Davetiniz için bende teşekkür ediyorum. 1965 Ordu doğumluyum. İlköğrenimimi Orduda, ortaöğrenimimi İstanbul’da tamamladım. Daha sonra üniversite eğitimimi açık öğretimden bankacılık ve sigortacılık okuyarak iş hayatıma başladım. 

Şafak DELİÇAKAR: İçinde bulunduğunuz sektörler içerisinde Pandemi sürecinde ne gibi olumsuzluklar yaşadınız? 

Güray AKSOY: Bu süreç genel anlamda herkesi olumsuz etkiledi. Cafe restaurant bilişim sektörü biri de mobilya sektörü. Aslında Mobilya sektöründe bir kayıp yaşanmadı. Sadece yasakların ilk başladığı ayda biraz yaşandı. Sonra faizlerin düşmesiyle konut satışlarının artmasıyla birlikte de mobilya sektörü hedefi tamamladı. Bilişim sektöründe ise 2020 yılında kısıtlamalarla birlikte güçlü çıkan sektör oldu. internet daha fazla kullanıldı. Telekominikasyon sektörüne de talep pandemi zamanında daha çok arttı. Uzaktan eğitim, uzaktan çalışma yöntemleri hayata girdi ve mobil internet alışverişi de, cep telefonu satışlarını artırdı.  

Şafak DELİÇAKAR: Süreçte GSM operatörlerinin rekabetinde bazı dönemlerde verimin düştüğü iddia edildi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Güray AKSOY: Türkiye’de ki 3 operatörden en yüksek bedeli ihalede ödeyen en üst bant 4.5G yi satın alıyor. Diğerleri 4G üzerinden yayın yaparken kesinti ve kopmalar daha da azalıyor. Bu tüketicinin kullandığı operatörüyle alakalıdır. Ama bu şu anlama gelmiyor en iyi olan operatör her yerde çekmiyor.

Bunun olması için hem operatör hem de yerel yönetimlerle birlikte çalışma yapılması gerekiyor. Yerel yönetimlerin de bu anlamda sektöre vereceği destek çok önemli. Birlikte hareket edildiğinde bu sorunda aşılabilir diye düşünüyorum.

Şafak DELİÇAKAR: Yatırımlar noktasında Ordu’daki iş adamlarının kaygıları ve endişeleri nelerdir?

Güray AKSOY: Ciddi anlamda değerlendirirsek 3 tane iş adamları derneği var. Şimdi önce güven lazım. Güven varsa sermaye oraya akar. Bu Ordu’nun da sorunu değil. Kamu kurum ve kuruluşları yatırımcıların önünü açmalı. Ama bürokratik engeller koyarsanız bu iş olmaz. Bunlar ortadan kalkmalı, yatırımcının önü açılmalı. Kamu ve özel sektör birlikte el ele çalışmalı. Çünkü sermaye güven ister. 

Şafak DELİÇAKAR: Mobilyacılar organize sanayide (OSB) kendilerine ait bir alan istiyorlar. Bununla ilgili bir gelişme var mı? Lokanta, cafe ve içkili alanlarda yine ayrıca OSB’de ki istimlak konularında bununla ilgili kafanızda bir proje var mı? 

Güray AKSOY: OSB de vatandaşın hakkı verilmeli ama vatandaşta hakkını alınca direnç göstermemeli. Gösterirse de devlet istimlak eder ve iş mahkemeye taşınır. Bu işler böyle yürür. Mobilyacılar bir arada olmalı birçok ilde durum böyle. Ordu’da da böyle olmalı. Alkollü mekanların ayrı olması lazım ama bu OSB’de olmaz.

Bu ülkede herkesin fikirleri, düşünceleri ayrıdır. Bunun içinde eğlence yerlerine saygı duyulmalı. Ama şehir merkezinde değil ayrı bir yerde olmalı. Birçok ülkede durum böyledir. Planlama uygun yapılmalı, bizde planlama eksikliği var. 

Şafak DELİÇAKAR: Fındık sektöründeki sanayicinin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Güray AKSOY: Ülkenin tarım politikasına bakmak lazım. Türkiye’nin 2021 yılında tarım bakanlığına ayrılan bütçesi 32 milyar TL ama geçen yıl ki ayrılan bütçe de aynı. Tarım politikası elden geçirilmeli çiftçilerin borcu var. Çiftçinin 60 kuruşa aldığı patates örneğin markette 3-4 lira. Biz fındığı mamül haline dönüştürmeliyiz. Eğer bunu yaparsak elde ettiğimiz gelir kat kat artacaktır. Asıl önemli olan şey markalaşmak. Onun için fındık sektöründe ki yerli sanayicilerimiz de her hususta mutlaka desteklenmelidir. 

Şafak DELİÇAKAR: Ordu’da başlayan kentsel dönüşüm projesi hakkında neler düşünüyorsunuz?

Güray AKSOY: Şu an eski sanayi bölgesi gerçekten Ordu’ya yakışmıyor. Binalar yaşam ömrünü tamamlamış. Oradaki esnafı mağdur etmeden başka bir yere taşınmasında bir sakınca görmüyorum. Kentsel dönüşüme destek olmamız gerektiğini düşünüyorum. Ordunun gelişmesi bu tip projelerle mümkün olur. 

Şafak DELİÇAKAR: Turizm hamleleri konusunda ki fikirleriniz nelerdir? 

Güray AKSOY: Özellikle belediye başkanımızın ordu için hazırladığı projlere teşekkür ediyorum. Sadece yol ve alt yapı ile uğraşmıyor geleceğin ordusunu inşa ediyor. Projeler hayata geçince 20-30 yıl ileriye gideriz diye düşünüyorum. Turizmde önemli olan şey ulaşım yollarımız gayet güzel. Diğeri havaalanı oda mevcut bizde yayla yolu çalışmaları devam ediyor. Ordu karadenizin başkenti olacak dere yolu tamamlandığında. Vosvos şenliğini çok önemli olduğunu buluyorum Ordu’ya çok değer kattı.  

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Aksoy, verdiğiniz bilgiler ve yaptığınız değerlendirmeler için çok teşekkür ediyor, bundan sonra ki süreçte de çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Güray AKSOY: Sayın Deliçakar, bende şahsıma bu olanağı sağladınız için size ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : AKSOY:, SERMAYE, GÜVEN, İSTER!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız