HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
19 Şubat 2021 Cuma Saat: 10:38

ÖZ: ORDU, EMİN ADIMLARLA HEDEFLERİNE ULAŞIYOR

RÖPORTAJ
ÖZ: ORDU, EMİN ADIMLARLA HEDEFLERİNE ULAŞIYOR

Ordu Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda çok farklı yönleri ve özellikleri ile ortaya çıktı. Uzun yıllardır Ordu Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevinde bulunan Öz, Ordu’nun emin adımlarla hedeflerine ulaştığına dikkat çekerek spor ağırlıklı yeteneklerini ve Ordu Turizmine bakış açısını da bu röportajda değerlendirdi.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Öz, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza başlamak istiyorum. Evet, Vedat Öz kimdir?

Vedat ÖZ: Hoşbulduk sayın Deliçakar. 1967 yılında Ordu’da doğdum. İlkokulu Atatürk ilkokulunda, orta okulu Hamdullah suphi orta okulunda, liseyi de Ordu lisesinde okudum. Lise yıllarında futbola olan ilgim daha da arttı. Gençliğimiz Akyazı mahallesinde sokak aralarında geçti daha sonra Ordusporun alt yapı seçmelerine katıldım ve seçildim. Bir müddet Ordusporun alt yapısında oynadım. 2 sezonda Pirazizspor da futbol oynadım. 1987 yılında yeni ilçeler kurulmaya başladı. Piraziz ilçe oldu kaymakam atandı ve ilçeye memur alımı yapılacaktı. Memurluk sınavına girdim yedekten seçildim ve çalışmaya başladım daha sonra Giresun valiliğinde görev yapmaya başladım. 1989 yılında hakemlik kursuna katıldım kazandım. Yardımcı hakemlik yapmaya başladım. 1991 yılından bu yana da Ordu Valiliğinde görev yapıyorum.

Şafak DELİÇAKAR: Ordu’nun sosyal ve kültürel yapısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Vedat ÖZ: Kişisel bir değerlendirme yapayım. Bu şehirde doğdum. 54 senesini bu şehirde geçiren biri olarak Ordu gerçekten Türkiye’de hatta dünyada yaşanabilecek en güzel en huzurlu şehirlerden birisi. Ordu’nun emin adımlarla hedeflerine ulaşması ziyadesiyle bizi de memnun ediyor. Avantajlarımız çok. En büyük avantajımızda doğal güzelliklerimiz. Doğal güzellikler buraya gelen insanları büyülüyor. Biz içerisinde yaşadığımız için çok fazla bunları idrak edemiyoruz ama dışarıdan gelen insanlar cennette yaşıyorsunuz kıymetini bilin diyorlar. Deniziyle yeşiliyle doğasıyla insanı büyüleyen bir coğrafyamız var.

Kültürün sanatın en yoğun şekilde yürütüldüğü bir şehir. Halk oyunları var ünlü ses sanatçıları çıkmış tiyatro desen 1964 yılından bu zamana kadar perdelerini kapatmamış. Ordu kültür ve sanatla yoğrulmuş iç içe olmuş bir şehir aynı zamanda. Sinema filmlerinin ya da TV’lerdeki çekilen dizilerin yerini insanlar hep merak eder.

Bir dizi ya da film çekilirken sadece oyuncuları görmüyorsunuz o çevreyi de görüyorsunuz. Hem sinema filminin hem dizi filminin ilin tanıtımına da katkısı oluyor. Tabi sadece bunlar yeterli değil yöresel yemek çeşitlinizin olması lazım tarihi turistik mekânlarınız olması lazım. Son dönemlerde spor ve turizm diyoruz. Ulusal ve uluslararası şampiyonların düzenlenmesi çok önemli. Çünkü dışarıdan gelen insanlar bu şehri geziyor görüyor onlarda bir izlenim oluşuyor ve ülkelerine döndüklerinde bunları paylaşıyor.

Şafak DELİÇAKAR: Ordu turizmini kalkındırmak için size göre neler yapılmalı?

Vedat ÖZ: Ordu eşsiz doğasıyla dereleri gölleri ile muhteşem bir yapıya sahip. Ama çevremizdeki diğer illere de baktığımızda hak ettiği payı yeni yeni almaya başlıyoruz. Aslında turizm bacasız bir sanayi. Ordu’ya yurt dışından bir turist geldiğinde konaklamadan tutunda yeme içme eğlence mekânları buradan herkes faydalanacak.

Ordu’da öncelikle Allah vergisi bir doğa var. İnsanları cezbeden bir doğa. Mesela eko turizmden hoşlanıyorsanız Ordu size bunu sunabiliyor. Bunun haricinde doğa sporlarına düşkün olanlar için Ordu çok güzel imkânlar sunuyor. Dünyanın en güzel paraşüt parkuru Ordu’da.

Aynı zamanda inanç turizmine yönelik dağa sporu bisiklet sporu için çok güzel alanlar var. Denizimiz muhteşem 4 tane mavi bayrak almış plajımız var. Yayla turizmi uygun çok güzel yerler var doğal güzellikleri nedeniyle.  Tesisleşme anlamında da ilerleme var. Hak ettiği değeri almak için çaba sarf ediliyor. Ordu valiliğimizin ve Kültür Turizm Müdürlüğümüzün bu konuda çok ciddi çalışmaları var. Geçmiş yıllarda 300-400 bin civarında olan ziyaretçi sayısı son yıllarda yani geçen yıl milyonun üzerinde kişi Ordu’yu ziyaret etti. Bizim 1 milyon hedefimiz vardı. Bu hedefimize ulaşabildik.

Şafak DELİÇAKAR: Gelelim bizim kendi sektörümüze. Size göre Ordu’da basının ne gibi bir farkı var?

Vedat ÖZ: Valillerimiz orduya atandıklarında medya anlamında çok dinamik bir basın camiası görüyor. Bunda bazen şaşırma olabiliyor çünkü Ordu gibi bir ölçekte bu kadar yayın kurumu olması Trabzon ve samsun’dan geri kalmayan kaliteli bir basın yapımız var. Bunun tarihi bir süreci de var. Biz Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Ordu’da gerçekten basın ve medya olarak köklü bir geçmişimiz var. Bu anlamda emeği geçen tüm basın çalışanı arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Şafak DELİÇAKAR: Spora olan yatkınlığınız nasıl başladı?

Vedat ÖZ: 54 yıllık hayatımın yaklaşık 48 yılı sporla geçti diyebilirim. Çok küçük yaşlardan itibaren futbol oynadım. Bir futbolcu geçmişim var. Daha sonra memuriyete başladığım yıllarda Giresun da bir hakemlik kursun katıldım. 1989 yılından 2005 yılına kadar aktif olarak hakemlik yaptım. Daha sonra bir 7 yıl kadar da hakem gözlemciliğim oldu. Gençliğimde Orduspor’un alt yapısında oynadım. Daha sonra iki sezon Pirazizspor’da amatör takımda oynadım.

Şafak DELİÇAKAR: Hakemlik döneminize ait bahsedebileceğiniz bir anınız var mı?

Vedat ÖZ: Hakemlik yapan hemen hemen herkesin çok değişik anıları vardır. Hakemliği bıraktığım son sezonda ocak ayında Iğdır Nevşehir müsabakasını yönetmek için gitmiştik. Orada müsabakayı yönetirken müsabakanın 36. Dakikasında pozisyon gelişti yardımcı hakem ofsayt bayrağı çekmişti. O esnada da top kaleye girdi gol oldu biz golü verdik. Bu duruma yoğun itirazlar başladı.

İtirazların ardından müsabakayı tekrar başlattık. Top taca çıktı o anda saatime baktım aslında 36 dakika oynanırken ben 46. Dakika olarak gördüm. Düdüğü çaldık ilk yarıyı tamamladık. Daha sonra bir baktık ki itirazlar var. Daha bitmedi gibi söylentiler oldu. Tekrar oyuncuları geri çağırdık ve kalan 10 dakikayı da oynattık.

Bir tanesi de Trabzon’da Telekom’la Of arasında bir müsabakaydı müsabaka da 4 penaltı 3 kırmızı kart vardı. Çok ilginç bir müsabakaydı hakemliğime katkı sağlayan bir müsabaka idi. Birde ikinci ligde iken Hakkari ve Hatay maçı vardı maçın bir an hiç tamamlanmayacağını düşündüğüm bir maçtı. Tehdit aldığımız bir maçtı tekme tokatlar havalarda uçuşuyordu. Bu maçı da hakemlik kariyerim de hiç unutamam. 16 yıllık hakemlik kariyerimde aklıma gelen şimdilik bunlar var.

 

Mehmet TOPKARAOĞLU: Ordu’da sporla ilgili alt yapı çalışmalarına nasıl bakıyorsunuz?

Vedat ÖZ: Ordu’nun geçmişten bugüne kadar gelen bir spor alt yapısı mevcut. Sadece futbola bağlı değil ama futbol burada ana branş. Bizim Ordu genelinde 100 ün üzerinde spor kulübü var. Bu pek bilinmiyor. Bu spor kulüplerinin içinde aklınıza hangi branş geliyorsa mevcut. Olimpik yüzme havuzu, sporcu eğitim merkezi, kamp eğitim merkezi hepsi bulunuyor. Gençlik merkezlerinde satrançtan tutunda zeka gelişimine yönelik çok mekanlarımız var.

Hata ve hatta okullarda bile spor kulüpleri var. Özel okullarda da var devlet okullarında da var. Özellikle beden eğitimi öğretmenleri bu işle ilgileniyorlar. Daha da hem tesisi anlamında hem de öğrencileri spora teşvik anlamında daha da fazla olmalı tabi. Çünkü spor bedensel gelişim zihinsel gelişim aynı zaman da da bir arkadaş çevresinde belli bir grubun içerisinde olma ve orada çocuğun topluma ait olmasını sağlar. Spor hem bedeni disipline edebilirsiniz. Aynı zamanda sizi spor kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor buda hepsinde daha da önemli.

Şafak DELİÇAKAR: Peki bu konuda ailelere nasıl bir görev düşüyor?

Vedat ÖZ: Geçmiş yıllara göre baktığımızda ailelerde de bu konuda bilinçlenmeler artmaya başladı. Kaliteli yaşam dediğimizde iki üç unsur öne çıkıyor. Dengeli beslenme fiziksel aktivite. Burada da aileler artık çocuklarını küçük yaşlardan itibaren spora yönlendirmeye başladı. Bu geleceğimiz açısından da oldukça önemli.

Şafak DELİÇAKAR: İnsanlar daha fazla spora nasıl yönlendirilebilir?

Vedat ÖZ: Bundan 10-15 sene önce sahilde yürüyen insan sayısı oldukça azdı ama şimdi bakıldığında akşamları hafta sonları insanlar sahilde yürüyüş yapıyor ya da uygun mekânlara gidiyor.  Şimdi yaya yolları ayrı bisiklet yolları ayrı bilinçte oluştu. Yerel yöneticiler bunları da artık düşünerek şehir yapılaşmasını bunlara göre yapıyor. İnsanlar birbirinde gördükçe daha da teşvik oluyor. Bunda sosyal medyanında etkisi var. Hareketsiz yaşam sağlık sorunlarını ortaya çıkarır. Uzun yıllar sağlıklı olmak için spor vazgeçilmez bir unsurdur.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Öz, konuğumuz olduğunuz için tekrar çok teşekkür ediyor, bundan sonraki meslek hayatınız ve kariyerinizde başarılarınızın devamını diliyorum.

Vedat ÖZ: Bende çok teşekkür ediyorum. Sayın Deliçakar. Başta şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine bana bu fırsatı sağladığınız için şükranlarımı sunuyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : ÖZ:, ORDU, EMİN, ADIMLARLA, HEDEFLERİNE, ULAŞIYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız