HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
16 Haziran 2021 Çarşamba Saat: 10:04

“BALIKÇILARIN SORUNLARI DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTI”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, “Balıkçıların sorunları dayanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Yıllardır biriken sorunlara topyekûn çözümler beklenirken hep günübirlik çözümler üretiliyor” de
“BALIKÇILARIN SORUNLARI DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞTI”

Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Ordu’nun Perşembe ilçesinde bulunan Medreseönü Balıkçı Barınağında balıkçılarla bir araya gelerek onları sorunların dinledi.

BALIKÇILARDA DESTEKLEME BEKLİYOR

         Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde Denizcilik Bakanlığı’nın dahi olmadığını belirten Adıgüzel, “Döviz artışı ile girdi fiyatları maliyetleri katlanmış durumda. Bu sezon başında 2,80’e alınan mazot balık sezonu sonunda 5,80’e çıkmış şu anda da 6,80 TL. Buna nasıl dayanılabilir? ÖTV'siz mazot desteği sağlanmalıdır.  Köpük kasalar geçen sene 2,80 TL iken bu sene 6 TL, sezon başında iki ay sonra muhtemelen 10 TL civarında olması bekleniyor. Balıkçılara uygun kredi kolaylıkları talebi var. Diğer tarımsal Kooperatiflere olduğu gibi su ürünleri kooperatiflerine de ilgili bakanlıklar düzeyinde destekleme bekleniyor. Kooperatiflere menşei yetkisinin geri verilmesini istiyorlar. Balık kıyıya geliyor menşei tespiti için saatlerce yetkili bekleniyor. Misina ağ yasak ama şu anda piyasada yün ağ da bulunamıyor” diye konuştu.

BALIK TÜRLERİNE ÖZEL FARKLI DÜZENLEMELER GEREKİYOR

Balıkçılıkla ilgili sorunlar sadece ekonomik değil ekolojik boyutta olduğunu kaydeden Adıgüzel, şunları söyledi: “Sürdürülebilir balıkçılık için teknik olarak yapılması gereken pek çok şey var. Av yasağı için bölgesel düzenlemeler ile denetimin sıklaştırılması bazı balık türleri için hem tarih sınırlaması hem bölgesel olarak balık türlerine özel farklı düzenlemeler gerekiyor.

Müsilaj sorunu da bunlardan bağımsız değil. Denizlerdeki balık çeşitliliği düştükçe sorun gittikçe büyüyor. Balıkların yediği türler yem yapılmak için tutulduğundan balıklar besin bulamıyor, yunuslar dahi kıyılara gelip ağlara saldırıyor. Sadece Terme'de 150 civarında kaçak trol avcısı var. Balıkların nehir ağızlarındaki yuvalarının ve denizdeki doğal hayatın canına okuyorlar.  Kısacası denizlerle ve balıkçılıkla ilgili sorunlarımız günübirlik geçici çözümlerle halledilemeyecek boyutlara gelmiş durumda. Hükümetin derhal konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yürütmesi gerekirken ne bir hazırlık görüyoruz ne de bir ses işitiyoruz. Bu konuyla ilgili Meclis bünyesinde üzerimize düşeni en kısa zamanda yapacağımızın bilinmesini istiyorum.”

 

...


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız