HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
1 Ekim 2021 Cuma Saat: 09:51

“FİLİZ GÜVESİ MÜCADELESİNİ İHMAL ETMEYİN”

Ordu Tarım İl Müdürlüğü üreticileri fındıkta filiz güvesi konusunda uyardı. Konuyla ilgili Ordu Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Fındık Filiz Güvesi önemli fındık zararlılarından biri olup
“FİLİZ GÜVESİ MÜCADELESİNİ İHMAL ETMEYİN”

Ordu Tarım İl Müdürlüğü üreticileri fındıkta filiz güvesi konusunda uyardı. Konuyla ilgili Ordu Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Fındık Filiz Güvesi önemli fındık zararlılarından biri olup, fındığa özel bir zararlıdır. Daha çok ilkbaharda gelişen 2,5-3 cm'lik taze sürgünlerin içine girip beslenmek suretiyle zarar yapmaktadır. Bulaşmaya bağlı olarak verim kaybı meydana getirdiği için uç kurumalarına neden olmaktadır. Zararlının en belirgin özelliği; zarar gören sürgünler yere düşmeyip bir ağ ile dala yapışmış olarak durmasıdır.

Sonbaharda erkek organ veya kozalak akarlarının meydana getirdiği kozalaklara geçmeye başlar ve kışı burada geçirir. Larva ertesi yıl Mart ayı başlarından itibaren göz ve sürgünlerin özüne girerek galeri açar. Larvaların ilk zararı temmuz ayında yapraklarda görülür. Larvalar, ( kurtçuklar ) yaprak alt yüzünde orta damarla yan damarların birleştiği yerde beslenerek üçgen şeklinde kahverengi lekeler meydana getirirler. Bu lekeler, larvanın ördüğü ağ ve beslenme artıklarından meydana gelir. Yaprağın üst kısmı daima sağlam kalır.

Zararlı ile mücadelede kültürel mücadele olarak; larvaların ördükleri ağlar ile kuruyan sürgünler kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

Bu zararlıya karşı ilaçlamaya karar vermeden önce bulaşık olan bahçelerde bir ön sayım yapılarak mücadeleye gerek olup olmadığına karar vermek için 1-10 da olan bahçelerde 10 Ocak, 11-30 da olan bahçelerde 20 ocak ve 30 da'dan büyük bahçelerde 30 ocak işaretlenir. Her işaretli ocaktan alt, orta ve üst kısımlarından 10'ar olmak üzere toplam 30 yaprak alınıp, zarar belirtisi olanlar sayılır. Zarar görmüş yaprak sayısı % 15 olduğunda kimyasal mücadele yapılır. Larvaların erkek organlara veya kozalaklara göç ettiği yaprak döküm başlangıcına Eylül sonlarına kadar ilaçlama yapılmalıdır.

Fındık filiz güvesine karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat ederek teknik tavsiyelere uygun olarak ilaçlama yapmaları, mücadeledeki başarıyı artıracaktır.”

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız