HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
20 Mart 2022 Pazar Saat: 14:52

YOĞUN HAVA KİRLİLİĞİNE DİKKAT!

Günümüzde hava kirliliği astımlı hastaların sağlığını etkileyen en önemli sorunların başında geliyor. Hava kirliliğinin astım sıklığını ve astım nedenli acil başvurularını artırdığının altını çizen Türkiye Ulusal Alerji
YOĞUN HAVA KİRLİLİĞİNE DİKKAT!

Günümüzde hava kirliliği astımlı hastaların sağlığını etkileyen en önemli sorunların başında geliyor. Hava kirliliğinin astım sıklığını ve astım nedenli acil başvurularını artırdığının altını çizen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özge Soyer, “Havanın kirli oluşu solunum yollarının geçirgenliğini artırır ve hasarlanmasına neden olur. Hava kirliliğini azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve trafiğin azaltılması en önemli adımlardan biri olacaktır” dedi.

Günümüzde hava kirliliği astımlı hastaların sağlığını etkileyen en önemli sorunların başını çekiyor. Hava kirliliğine neden olan başlıca unsurlar arasında, çoğunlukla insan kaynaklı olan trafik, sanayi, ısıtma, enerji üretimi, hayvancılıktan kaynaklanan organik atıklar ile amonyak ve metan gibi gazlar bulunuyor.  

Hava kirliliğinin astım sıklığını ve astım nedenli acil başvurularını arttırdığını belirten Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özge Soyer, “Günümüzde küresel enerjinin büyük kısmı fosil yakıtlardan elde ediliyor. Bu yakıtların yanması ile karbondioksit, metan gazı, siyah karbon, nitrojen oksitler ve sülfatlar açığa çıkıyor. Bu tarz hava kirleticileri solunum yollarının geçirgenliğini artırır ve hasarlanmasına neden olur. Sonuç olarak akciğerlerde hassasiyete, balgam oluşumuna ve astım atağına yol açar” diye konuştu.

TRAFİK ÇOCUKLUK ASTIMINA NEDEN!

Trafik kaynaklı hava kirliliğinin çocukluk çağı astımının önemli bir nedeni olduğunu vurgulayan Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özge Soyer trafik kaynaklı hava kirliliğini şöyle açıkladı:

“Azot dioksit trafik kaynaklı hava kirliliğinde en çok maruz kalınan maddedir ve yılda 4 milyona yakın (%64’ü şehirde yaşayan) çocuğun astım tanısı almasına neden olmaktadır. Trafik kaynaklı hava kirliliğine maruz kalan çocuklarda astımın yarattığı mikropsuz iltihaplanma daha fazladır. Maalesef doğum öncesi ve erken çocukluk döneminde trafik kaynaklı hava kirliliğine yoğun temasın, solunum yollarının alerjik hale gelmesine yol açan genetik değişikliklere neden olduğu çalışmalar ile gösterilmiştir. Trafiğe yakın bölgede oturmak alerjik rinit/ nezle gelişme riskini de artırır.”

HAVANIN KİRLİ OLDUĞU DÖNEMLERDE DIŞARI ÇIKMAKTAN KAÇINMALI

Astım hastalarının mümkün olduğunca iç ve dış ortam hava kirliliğinden uzak durması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özge Soyer, astım hastalarının çok soğuk havalarda veya hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmalarını, pencereleri kapalı tutmalarını ve gerekmediği sürece dışarıya çıkmamalarını önerdi.  

“Eğer kirli havalarda dışarıya çıkmaları gerekli ise maske takıp çıkmayı tercih etmeli, her zaman ilaçlarını düzenli kullanmalı ve nefes açıcılarını yanlarından ayırmamalıdırlar” diyen Prof.Dr. Soyer şöyle devam etti: “Hava ve çevre kirliliğini azaltmak için en iyi yöntem mevcut politikaların değiştirilmesidir.  Fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve sanayide kömür kullanımının durdurulması hem dünyamız hem de çocuklarımızın geleceği için atılması gereken en önemli adımlardan biri olacaktır.” 

 

Anahtar Kelimeler : YOĞUN, HAVA, KİRLİLİĞİNE, DİKKAT!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız