HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
18 Ağustos 2022 Perşembe Saat: 13:14

SAĞRA; “BEDAVA ALSALARDA DOYMAYACAKLAR”

TÜM KÖY SEN, Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, “Üreticiler tarım tekellerinin marabası değil” diyerek, KİB Başkanı Hasan Osman Sabır’ın, ‘devlet desteği artırmalı, biz fındığı ucuza alalım’ sözlerine sert tepki gösterdi.
SAĞRA; “BEDAVA ALSALARDA DOYMAYACAKLAR”

 

TÜM KÖY SEN, Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, “Üreticiler tarım tekellerinin marabası değil” diyerek, KİB Başkanı Hasan Osman Sabır’ın, ‘devlet desteği artırmalı, biz fındığı ucuza alalım’ sözlerine sert tepki gösterdi.

 

Sağra, yaptığı açıklamada; “O zaman devlet üreticiye değil tarım ve gıda şirketlerini desteklemiş olmuyor mu? Tarım ve gıda şirketleri fındığımızı bedava alsalar da doymayacaklar” dedi.

           

Tüm Üretici Köylüler Sendikası Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, KİB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman Sabır’ın fındığı ucuza alma talebinin kabul edilemeyeceğini söyleyerek, “İhracatçılar, üretici köylüye verilen devlet desteğini kendisi için kullanmak istiyor.” diyerek tepki gösterdi.

           

Sağra, Ordu’da yapılan ve basına yansıyan Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabır’ın açıklamalarının üretici köylünün ürününü ucuza kapatmak için bir çaba olduğunu vurgulayarak, “Sendikamızın kuruluşundan bugüne dillendirdiğimiz gerçeği, KİB Başkanı açıktan itiraf etti.

 

Fındığın maliyeti belli olmadan alivre satışlarla fındık üreticilerini yoksulluğa teslim etmek istiyorlar. Sezon başlamadan önce uluslararası tarım ve gıda tekelleriyle satışları gerçekleştiriyorlar. Üreticinin mağdur olması onlar için önemli değil. Varsa da yoksa da kazançlarını artırmak istiyorlar.” diyerek teki gösterdi.

           

500 firma içindeler ağlıyorlar

             Türkiye'nin İlk 500 firması içinde 10 fındık şirketinin yer aldığına dikkat çeken Sağra, “38.sırada  Oltan Gıda Maddeleri, 80.sırada Oltan Fındık San ve Tic A.Ş.,119.sırada Progıda Tarım Ürünleri San.ve Tic. A.Ş, 155.sırada Durak Fındık San ve Tic A.Ş., 172.sırada Balsu Gıda San ve Tic A.Ş, 292.sırada Özgün Gıda San ve Tic.Ltd Şti.,323.sırada Arslantürk  Tarım Ürünleri San İhr.ve İth.A.Ş., 364.sırada Yavuz Gıda San ve Tic Ltd.Şti., 421.sırada  Özyılmaz Fındık Tic.ve Sn.Ltd.Şti.,475.sırada Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda ve Tic.A.Ş. yer aldı. Kazandıkça kazanmak istiyorlar. Hala zor durumda olduklarını iddia ederek ağlıyorlar ve mağdur olduklarından söz ediyorlar. Asıl mağdur olan üretici köylüler” dedi.

           

Üretiyoruz mağdur oluyoruz

            Sağra, üretici olarak üretiyoruz ancak cefası bize, sefası tarım ve gıda şirketlerine düşüyor, diyerek şunları söyledi, “Üretici köylü olarak gübre, ilaçlara yapılan yüzde 300-400 zamlara, aşırı enflasyona rağmen üretiyoruz. Üretiyoruz ama hakkımızı göz ardı ederek ihracatçılar karlarına kar ekliyorlar. Bizlere karın tokluğunu ve örtünmeyi yeterli görürlerken kendileri ve çocukları keyiflerini sürdürmekteler. Emeğimizi, ürünümüzü sömürerek palazlanan tarım ve gıda şirketlerine karşı hakkımızı korumak için mücadele edeceğiz.”

           

Devlet desteğine de göz diktiler

            Şu an uygulamadaki devlet desteği politikalarını beğenmediklerini vurgulayan Sağra, “Sendika olarak dönüme değil, ürüne destek olması gerektiğini vurguluyoruz. Bu üretimi teşvik edecektir. Hatta hakkımız olan GSMH hakkımız tama ödenmiyor, ödenmeli. Ancak görüyoruz ki, tarım ve gıda tekelleri devlet desteği hakkımıza da göz dikmişler. KİB Başkanı Sabır, devlet desteği artırmalı, biz fındığı ucuza alalım diyor. O zaman devlet üreticiye değil tarım ve gıda şirketlerine desteklemiş olmuyor mu? Tarım ve gıda şirketleri fındığımızı bedava alsalar da doymayacaklar” şeklinde konuştu.

           

Örgütlenme ve mücadele şart

            Maliyet hesabına göre fındığın en az 80TL olması gerektiğini belirten Sağra, “Fındık fiyatı maliyete göre hesaplanır. Tarım ve gıda tekelleri daha fazla kar etme üzerine hesap yapıyorlar. Burada kimin ne çıkarı olduğu belli oluyor. İktidar üretici köylünün yanında değil. 52 TL de bizi memnun etmiyor. Ayrıca her yıl TMO’nun aldığı fındığa baktığımızda sekizde biri geçmiyor.

Demek ki, üretici köylü kendi gücüne, birliğine güvenecek. O nedenle üretici köylüyü sendikamızda örgütlenmeye ve ortak mücadeleye çağırıyoruz. Üretici köylü ihracatçıların açıklamalarından rahatsız. Böyle giderse sokaklar, meydanlar ısınacak. Emeğimiz ve ürünümüz ürende yalnızca bizler söz sahibiyiz.” dedi.

Anahtar Kelimeler : SAĞRA;, “BEDAVA, ALSALARDA, DOYMAYACAKLAR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız