HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Mart 2023 Perşembe Saat: 13:23

AZ UYUYAN KADINLARDA ZATÜRRE RİSKİ ARTIYOR

Bağışıklık sisteminin başta enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra, kanser, kronik ve yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı da korunmak için hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr
AZ UYUYAN KADINLARDA ZATÜRRE RİSKİ ARTIYOR

Bağışıklık sisteminin başta enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra, kanser, kronik ve yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı da korunmak için hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çoğu yetişkinlerde en uygun uyku miktarı, her gece 7 ila 8 saattir. 7 saatten az uyuyan insanların neredeyse 3 kat daha fazla Rhinovirüs (soğuk algınlığı) enfeksiyonuna yakalandığı, gecede 5 saatten az uyuyan kadınların ise neredeyse yüzde 70 daha fazla zatürre (pnömoni) geçirme riskine sahip olduğu görülmektedir” dedi.

 

Ülkemizin büyük bir kesimini etkileyen deprem felaketi sonrasında çok sayıda insanın gerek deprem korkusu gerekse deprem sonrası kaygı ve üzüntüye bağlı ciddi uyku problemi yaşadığını belirten Medical Park Ordu Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Kutlu, değişen dinamik modern yaşam koşulları, televizyon, elektronik aletler, akıllı telefonlar gibi sürekli doğal olmayan ışık kaynaklarına yoğun maruziyet nedeniyle kronik uyku problemlerinin çağımızda çok yaygın görülmesinin de uyku bozukluklarına neden olduğunu söyledi.

 SAĞLIKLI UYKU BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ OLUMLU ETKİLİYOR

Uykunun, yaşamımızın üçte birini kaplayan, fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlık ve yenilenmiş bir şekilde güne başlayabilmek için temel rol oynayan son derece aktif bir fizyolojik süreç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Kutlu, “Özellikle yaşanan Covid-19 salgınında uykunun bağışıklık sistemimiz için de önemi daha iyi anlaşıldı. Bağışıklık sistemi enfeksiyonlara, kanser dâhil kronik ve yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı korunmak için hayati öneme sahiptir. Uyku sırasında gün içindeki aktivasyonlar için harcadığımız enerjinin bir kısmı bağışıklık sisteminin faaliyetlerine aktarılır ve bağışıklık için gerekli faktörlerin üretimi teşvik edilip, vücudun bu faktörlere karşı duyarlılığı artmaktadır” diye konuştu.

 

GECE UYKUSU ENFEKSİYONLARLA MÜCADELEDE ÇOK ÖNEMLİ!

Uykuda bağışıklık sisteminin adeta enfeksiyonlarla mücadele için silah depoladığını ifade eden Prof. Dr. Ali Kutlu, “Bu işlemin gündüz yapılması durumunda ruh ve beden sağlığımız için olumsuz etkileri olabilirdi. Bağışıklık sisteminin kullandığı sitokin denilen aynı zamanda hücrelerin birbirleriyle iletişimini sağlayan ve mikroplarla mücadeleyi yönlendiren bu protein yapıda silahların olumsuz etkilerini sınırlandırmak için uykuda melatonin salınımı pik yapar” şeklinde konuştu.

 

UYKU BAĞIŞIKLIK HAFIZASINI GÜÇLENDİRİYOR

 

Uykunun beynin öğrenme ve hafıza pekiştirmesine yardımcı olduğu gibi bağışıklık hafızasını da güçlendirdiğini dile getiren Prof. Dr. Kutlu, “Uyku sırasında bağışıklık sistemi bileşenlerinin etkileşimi, tehlikeli antijenleri nasıl tanıyacağını ve bunlara nasıl tepki vereceğini hatırlama yeteneği güçlenir. Yeterince uyumadığınız dönemlerde enfeksiyonla savaşan antikorlar ve savunma hücreleri azalır. Deneysel çalışmalarda yetersiz uykunun; aşı sonrası antikor oluşumunu yüzde 50 oranında azalttığı ve viral enfeksiyonlara yatkınlık oluşturduğu gözlenmiştir” ifadelerini kullandı.

 

 AZ UYUYAN İNSAN DAHA ÇABUK HASTALANIYOR

 

Az uyuyan hastaların daha çok hastalandığına dikkat çeken Prof. Dr. Kutlu, ““7 saatten az uyuyan insanların neredeyse 3 kat daha fazla Rhinovirüs (soğuk algınlığı) enfeksiyonuna yakalanırken, gecede 5 saat veya daha az uyuyan kadınların ise neredeyse yüzde 70 daha fazla zatürre (pnömoni) geçirme riskine sahip olduğu görülmektedir” açıklamasında bulundu.

 

KANSERLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

 

Bağışıklık sisteminin bir görevinin de kanserle mücadele olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kutlu, şu bilgileri paylaştı:

 

“Tam uyku kısıtlaması yapılan kişilerde kanserle mücadelede çok önemli rolü olan doğal öldürücü hücrelerin (NK hücreler) sayısında belirgin azalma gözlenmesi ve toparlayıcı uyku sonrası bu hücrelerin normal seviyeye geri dönmesi, uykunun bedenin kanserle mücadelesindeki önemini şiddetle vurgulamaktadır. Epidemiyolojik çalışmalarda bazı kanser tiplerinin (kalın bağırsak prostat meme) 6 saat ve altında uyuyan insanlarda daha sık görüldüğü bulunmuştur. Bu ilişki öyle güçlüdür ki dünya sağlık örgütü uyku düzensizliğini muhtemel kanserojen olarak kabul etmektedir.”

 

EN AZ 7 SAAT UYKU ŞART

 

Prof. Dr. Kutlu, bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne kadar uykuya ihtiyaç olduğu sorusunu şöyle yanıtladı:

 

“Çoğu yetişkin için en uygun uyku miktarı, her gece 7 ila 8 saattir. Gençlerin 9 ila 10 saat uykuya ihtiyacı vardır. Okul çağındaki çocukların daha fazla uykuya ihtiyacı olabilir. Uyku ve bağışıklık sistemi ilişkisi birçok soru bilinmezle birlikte son derece karmaşık ve çift yönlü etkileşime sahiptir. Yaşanan süreçte ciddi anksiyete ve uyku sorunları yaşayanların mutlaka psikiyatrik destek almaları, sağlıklı bir bağışıklık için de gereklidir. Hafif derede kaygı bozukluğuna bağlı uyku sorunu yaşayanlar gerginlik ve kaygıyı azaltıcı, uykuya dalmayı kolaylaştıran melatonin ve L-Theanin (yeşil çayda bulunan bir aminoasit) gibi son derece güvenli doğal destek ürünlerini tek başına veya birlikte yatmadan 30 dakika önce kullanabilirler.”

 

 

Anahtar Kelimeler : AZ, UYUYAN, KADINLARDA, ZATÜRRE, RİSKİ, ARTIYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız