HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
22 Mart 2017 Çarşamba Saat: 10:45

“DEMOKRASİYİ İSTİYORSANIZ “HAYIR” DİYECEKSİNİZ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu’da referandum süreciyle ilgili düşüncelerini muhtarlarla paylaştı. OTSO Başkanı Servet Şahin ve OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu ve beraberinde ki heyeti
“DEMOKRASİYİ İSTİYORSANIZ “HAYIR” DİYECEKSİNİZ”

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu’da referandum süreciyle ilgili düşüncelerini muhtarlarla paylaştı. OTSO Başkanı Servet Şahin ve OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu ve beraberinde ki heyeti burada Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz nezdinde muhtarlarla bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasına başlamadan önce kendisinin bir siyasi parti propagandası yapmayacağını belirterek; “A partisi, B partisi söylemeyeceğim. Çünkü bir anayasa değişikliği yapıldı, bir referandum var. Bunun doğrusu nedir, eğrisi nedir o konuda size ayrıntıları vereceğim ve siz oturup kendi vicdanınızla ölçeceksiniz, tartacaksınız, biçeceksiniz “Evet”i, “Hayır”ı nasıl kullanırsanız başımın üstüne. Çünkü 16 Nisan’da bir seçim yapmıyoruz, bir partiyi iktidara getirip bir partiyi iktidardan götürmüyoruz, bir Cumhurbaşkanını seçip bir başka Cumhurbaşkanını getirmiyoruz. Dolayısıyla bir anayasa değişikliği var. Bu anayasa değişikliğine “Evet” mi diyeceğiz, “Hayır” mı diyeceğiz? “Evet” dersek ne olur, “Hayır” dersek ne olur? Niçin “Evet” diyelim, neden “Hayır” diyelim bu ayrıntıları size sunmaya çalışacağım. Samimi olarak bütün ayrıntıları size sunmaya çalışacağım” dedi.

“DEMOKRASİYİ İSTİYORSANIZ “HAYIR” DİYECEKSİNİZ”

Demokrasiyi istiyorsanız hayır diyeceksiniz diyen Kılıçdaroğlu; “Başka, Başkana yetki veriyoruz. Ne yetkisi veriyoruz? Devletin yönetim ve işleyişiyle ilgili bütün kararları Başkana veriyoruz bu anayasa değişikliğine göre, yönetim ve işleyişiyle ilgili olarak. Yönetimden bir örnek vereyim size, bir Başkan geldi dedi ki, Trabzon, Giresun, Ordu ve Zonguldak’ı birleştiriyorum, tek vilayet olacak. Bir tane de bölge valisi tayin ediyorum. Bu yetkiyi vereceğiz. Bu yetkiyi vermeye razıysanız gidip “Evet” oyu kullanacaksınız, bunun partilerle ilgisi yok. Hayır, bu yetki verilmez derseniz “Hayır” oyu kullanacaksınız. Bunun A partisi, B partisi, C partisiyle ilgisi yok. Bölgeler kurulsun diyorsanız ve bunda tek bir kişi yetkili olsun, Başkan yetkili olsun diyorsanız “Evet” oyunu kullanacaksınız, sorumluluk size ait, vatandaşa ait. Amasya Tamiminde ne diyordu Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları? “Milletin istiklalini milletin azim ve kararı kurtaracaktır”, bu karardan önce millet kavramı var mıydı Türkiye’de? Yoktu. Osmanlı’da millet var mıydı? Yoktu öyle bir kavram. Cumhuriyetle beraber millet kavramı geldi. Ne diyoruz? Türk milleti diyoruz. Türk milletinin kaderini de milletin kendisi belirleyecek. Biz anayasa mahkemesine bunun için gitmedik. Millet varsa, kendi kaderini belirleyecekse buyursun belirlesin. Ya demokrasi ya tek adam rejimi bu kadar basit. Demokrasiyi istiyorsanız “Hayır” diyeceksiniz. Hayır demokrasiye gerek yok tek adam rejimini istiyoruz diyorsanız gidip “Evet” oyunu kullanacaksınız. Bunun için böyle uzun uzun düşünmeye, uzun uzun tartışmaya gerek yok. Bu kadar açık, bu kadar net” diye konuştu.

“SORU SORULAMAYACAK, HESAP VERİLMEYECEK”

“Evet” demeyi bir türlü anlatamıyorlar diyen Kılıçdaroğlu; “Anlatamazlar zaten nesini anlatacaksınız siz bunun? Anlatamıyorlar, ne yapıyorlar? Efendim buna PKK’da “Hayır” diyor o nedenle bizde “Hayır” diyoruz. Bilmem kim de “Hayır” diyor, biz de “Hayır” diyoruz. Allah inandırsın. Eğer Türkiye’yi ve Türk milletini başka bir mecraya çekmek isterseniz bu anayasa değişikliği çıkar, asıl felaket o zaman olur. Büyük Ortadoğu Projesini unutmayın. Eş başkanı da unutmayın. Büyük Ortadoğu Projesinin Irak’ın başına ne açtığını biliyorsunuz değil mi? Tek adam vardı. Irak parçalandı. Suriye vardı, Suriye parçalandı. Libya vardı, Libya parçalandı. Tek adamın olduğu yerler parçalanır. 1 Mart Tezkeresini unutmayın. 1 Mart Tezkeresinde hükümeti ikna etmişlerdi, Amerikan askerleri İskenderun Limanından geçeceklerdi ve Iraktan, Türkiye üzerinden Irak’a geçeceklerdi. TBMM’ye geldi, TBMM’de ortak akıl egemen oldu, Suriye Tezkeresi reddedildi.

Meclisten ne istiyorsunuz? Bu soruyu sormak zorundasınız arkadaşlarım, meclisten ne istiyorlar? Hiçbir bakan milletvekili olmayacak. Kurulacak hükümet meclisten güvenoyu istemeyecek, sözlü soru bile verilmeyecek. Sözlü soru nedir biliyor musunuz, sözlü soru önergesi şudur, siz mesela Ordu’da bir hastane de sorun çıkmıştır. Ordu milletvekili çıkar Sağlık Bakanına soru sorar, Ordu hastanesinde böyle bir olay olmuştur bana bunun nedenini açıkla? Bakan çıkar kürsüye nedenini açıklar. Şimdi bu yok, bunu da kaldırıyorlar. Soru sorulamayacak, hesap verilmeyecek” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, konuşmasının devamında ise şunları söyledi:

“80 MİLYONU FRENİ BİR OLMAYAN BİR KAMYONA BİNDİRİYORUZ”

“Genelde annelere sorduğum bir soru var diyorum ki, siz freni olmayan bir otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz? Freni bir olmayan bir kamyona biner misiniz? Kimse binmez. Ama biz 80 milyonu bindiriyoruz. Nereye gittiği belli değil, kimin hesap verdiği, hesap verilmiyor bir sefer, kimse hesap vermiyor. Şimdi bu anayasa değişikliğini böyle düşünmek lazım ve böyle değerlendirmek lazım, bu çerçeve de ele alıp değerlendirmemiz lazım, oturup konuşuruz. Bu işin sağı solu yoktur, bu işin partisi yoktur. Bu iş memleket meselesidir.

“BU SADECE CHP’NİN SORUNU DEĞİL, HEPİMİZİN SORUNU”

Hakim tayin etsin demiştim. Hakim tayin etmek sıradan bir olay değildir. Nedir biliyor musunuz? Diyelim ki Ordu’da bir mahalleyi kamulaştırdınız, Başkan karar verdi dedi ki, Ordu’nun X mahallesini kamulaştırıyorum. Değer? Değer 1 lira değer biçtim. Alın 1 liralarınızı banka hesabına yatırdım burayı kamulaştırdım. Ne yapacaksınız? Mahkemeye başvuracaksınız değil mi? Buranın değeri 1 lira değil, 100 liradır diyeceksiniz. Mahkemeye başvurup adalet isteyeceksiniz.

Peki o mahkemeye hakimi kim tayin ediyor? Başkan. Başkanın tayin ettiği hakim sizin lehinize mi karar verecek, Başkanın lehine mi karar verecek? Bunların hepsi olabilecek olaylardır. O nedenle düşünmemiz lazım, eğriyi doğruyu oturup konuşmamız lazım, eğer bunları oturur değerlendirirsek sağlıklı bir şekilde, oturur konuşursak, kahvede konuşabiliriz, evde konuşabiliriz, akrabalar bir araya gelir konuşabiliriz, muhtarın bürosunda konuşabiliriz, birlikte konuşabiliriz. Bunun partilerle ilgisi yok arkadaşlar. Bunun sağla solla ilgisi yok. Bu bir anayasa değişikliği.

Bize diyorlar ki, neden diyorlar siz bayrağı kullanmıyorsunuz? CHP’nin altı okunu, bu sadece CHP’nin sorunu değil ki, hepimizin sorunu. Muhtarın sorunu, çiftçinin sorunu, sanayicinin sorunu, Belediye Başkanının sorunu, bakanların sorunu, hepsinin sorunu, her vatandaşın sorunu, esnafın, sanatkarın sorunu. Anayasa hepimizi ilgilendirecek. O zaman oturup hep birlikte karar vereceğiz.

“KADERİMİZİ KENDİMİZ BELİRLEYECEĞİZ”

Bir şeyi unutmayın, Çanakkale’den söz edildi. Çanakkale 1915’de yedi düvele karşı mücadele edildi. Çanakkale geçilmez destanı yazıldı, hepsi oradaydı ama Çanakkale’de şehit olanları rahmetle analım, hepsi her metrekaresinde şehit kanı vardır, geçemediler orayı. Sonra ne oldu? Mondros Mütarekesini bir kişi imzaladı, hiç kimse tek kurşun atmadan Çanakkale’yi geçti, geldi Marmara’da demirledi. Bir kişiyi ele geçirdiniz mi oraya gelip demirleyebiliyorsunuz. Tarihe bakacağız, kendi tarihimize bakacağız, yakın tarihimize bakacağız. Olay budur.

Biliyorum hepiniz düşünüyorsunuz bunlar olabilir mi diye? Olup olmaması bu milletin elinde arkadaşlar. Kaderimizi kendimiz belirleyeceğiz. Ya demokrasimizi güçlendireceğiz ya tek adama yol vereceğiz sonu belli olmayan bir maceranın içine Türkiye sürüklenecek. Tek adam her zaman ülkelere felaket getirmiştir. Her zaman her dönemde. Demokrasilerde o nedenle denge ve fren modelleri oluşturulmuştur. Birisi bir şey yaptığı zaman davayı nerede arıyorsunuz? Hakimde  arıyorsunuz. Hakimin bağımsız olması lazım, siyasi otoritenin elinde olmaması lazım. Siyasi otoritenin elinde her şeyi bir kişiye bağlarsanız sonuç elde edemezsiniz, hak arayamazsınız. Hakkınızı arayacak yer bulamazsınız. Demokrasi için ne mücadeleler verdi bu ülke?  O mücadelelerin arkasında hepimizin durması lazım.” (Haber Şafak DELİÇAKAR)


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız