HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
14 Temmuz 2017 Cuma Saat: 09:41

KAYMAK’TAN, YABANCI UYRUKLU İŞÇİ UYARISI!

KİŞİ BAŞINA 6 BİN LİRA PARA CEZASI KESİLECEK
KAYMAK’TAN, YABANCI UYRUKLU İŞÇİ UYARISI!

ÖZEL HABER

Ordu İŞ KUR İl Müdürü İsa Kaymak, yaklaşan fındık sezonu için fındık üreticilerine yabancı uyruklu işçi çalıştırma kural ve şekillerine göre önemli uyarılarda bulundu.

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kaymak, Suriye ve Irak’lı işçilerin geçici koruma altında olduklarını ve özellikle Gürcistan’lı işçilerinde kaymakamlıklardan alabilecekleri 90 günlük çalışma izni ile fındık bahçelerinde çalışabileceklerini belirterek, izne tabi olmayan işçilerin çalıştırılması halinde ise her işçi başına 6.000 TL para cezası kesileceğini söyledi.

Bugün fındık ücretleri tespit komisyonunun toplanacağına dikkat çeken Kaymak; “Bu konuda yarın fındık ücretleri tespit komisyonu toplanacak, yoğun bir mesai harcayacağız orada. Hem fındığın toplanabilmesi için yevmiyecilere verilecek ücret, çocuk işçiliği, hasta ve yaşlıların bu konuyla ilgili çalıştırılmaması gerektiği konularının üzerinde durulacak ve buna ilişkin bir bildiri yayınlanacak, işçi ücretleri ile ilgilide fiyatlar kamuoyuna duyurulacak” dedi.

Yabancı uyruklu fındık işçilerinin çalışma şartlarını da değerlendiren Kaymak; “Tabi bu yıl iki yıl önce yaptığımız bir çalışmanın meyvesini de aldık, sonucunu da aldık. Gürcü işçi çalıştırmayla ilişkili yeni bir sistem öngörüldü. Bu olması gerekiyordu. Bunun için biz raporlar gönderdik. Bu yıl İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınladı, Çalışma Bakanlığı’nın görüşü alınarak, Çalışma Bakanlığı da aynı genelge ile beraber bu konuyu duyurmaya başladı.

Şimdi Gürcü işçi çalıştırmak isteyen bahçe sahiplerinin yapması gereken şudur. Biliyorsunuz Türkiye de yabancı işçilerin yani Türk uyruklu olmayan kişilerin çalışabilmeleri için çalışma izni almaları gerekiyor. Sadece Gürcü işçilere yönelik ve geçici koruma altındaki Suriyeli ve Iraklı işçiler var. Geçici koruma altındakilerin İşkur Müdürlüklerine müracaat ettikleri taktirde alacakları belge ile tarım işlerinde çalışabiliyorlar.

Gürcüler ise YUMİ sistemi dediğimiz yabancı işçilerin çalışmalarına yönelik bir sistem oluşturdu İçişleri Bakanlığı Çalışma Bakanlığı’na bağlı bir sistem. Bu sistem üzerinden Gürcü işciler burada çalışmak istedikleri fındık işinde çalışma istediklerine ilişkin başvurularını yapıyorlar. Oradan kendileri bilgisayardan bir çıktı alıyorlar. O çıktı ile beraber Kaymakamlıklara müracaat ediyorlar.

Kaymakamlıklardan yılda doksan gün süre ile sadece fındık işlerinde çalışmak üzere belge alıyorlar. İşverenlerden ricamız bu fındık işçisinde doksan gün süre ile çalışabilir belgesi olmayan Gürcü işçileri bahçelerine almasınlar. Yabancı işçi muamelesi görüp her işçi başına Altı milyar para cezası öngörülecektir. Bu yapılacak işlemin hiçbir maddi yanı yoktur tamamen ücretsizdir” diye konuştu. (Haber ŞAFAK DELİÇAKAR)

Anahtar Kelimeler : KAYMAK’TAN, YABANCI, UYRUKLU, İŞÇİ, UYARISI!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız