HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
12 Ağustos 2017 Cumartesi Saat: 08:51

ŞAHİN; “FINDIK SADECE FINDIK DEĞİLDİR”

HAFTANIN RÖPORTAJI
ŞAHİN; “FINDIK SADECE FINDIK DEĞİLDİR”

Karadeniz bölgesinde huzurun teminatı olan fındık için eski Ziraat Odası Başkanlarından ve Ulusal Fındık Konseyi Başkan Yardımcılığı da yapan Onur Şahin, 2017 fındık hasat sezonunda fındıkla ilgili akıllarda kalan sorulara cevap verdi.

Gazetemiz editörü Şafak Deliçakar’ın fındıkla ilgili sorularını yanıtlayan Şahin, fındığın sadece fındık olmadığına da ayrıca dikkat çekti.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Şahin, haftanın röportajı sayfamıza öncelikle hoş geldiniz. Evet malum 2017 fındık hasat toplama işlemi bugünlerde hala sürüyor. Hal böyle iken fındık kısmen de olsa pazara indi ama hükümet meydanda yok. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Onur ŞAHİN: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Hükümetin fındığa karşı en ilgisiz olduğu dönemi yaşıyoruz.. Bakanlık fındık rekoltesini yaptı, üretici sahil ve orta kesimde nerede ise fındık toplamasını bitirdi ve  patoza verdi hala rekolte açıklanmadı..TMO 2016 ürününün son aylarında laf olsun diye piyasaya girdi, 2017 ürünüyle ilgili ne yapacağı, kaç liradan alacağı ve hangi depolarda alacağı belli değil.

Milletvekilleri ise sus pus. Ara sıra gazetelere olacak, yapacakla biten boş cümleler kurmaktan öte yaptıkları bir şey yok.Hepsinden vahimi Ak parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Fındığın başkenti olduğunu iddia eden Giresun’a geliyor , bir akıllı demiyor ki “ fındık pazara indi, sayın Cumhurbaşkanım bu fındığın hali ne olacak.. “ Ve fındığın “F” si dahi gündeme gelmedi….

Şafak DELİÇAKAR: Bu konuda ne gibi uyarılarda bulunmak istersiniz?

Onur ŞAHİN: Sektörün kalbinden gelen birisi olarak uyarıyorum ! Şayet bugün ilk pazara inen fındık piyasa da 8-9 lira bandında işlem görüyorsa bu tavan fiyattır. Ve kurban bayramı sonrası yoğun olarak fındığın pazara indiği dönemde bu fiyatların dramatik şekilde aşağıya doğru indiğine şahit oluruz.Bunu herkes bir kenara yazsın

Fiyatlar aşağıya doğru düşme eğilimine girdikten sonra yapılacak müdahale araba devrildikten sonra yol tarifine benzer ki,  bunun kimseye faydası olmaz.

Şafak DELİÇAKAR: Size göre izlenilmesi gereken yol haritası nasıl olmalı?

Onur ŞAHİN: Tabi birincisi TMO 12,5 TL fiyat açıklayacak.. Fındığı hemen alamasa bile bu açıklama serbest piyasa da fındığın 11 TL ‘nin altına düşmesini engeller.

2-   TMO alımını 250.000.ton limite göre ayarlayacak ve dönüm başına üretici teslimatını bu alım kotasına uygun olarak belirleyecek. TMO üreticinin elindeki fındığın 1/3 üne talip olacak.

3-   Üretici mutlaka TMO’ ya kotası miktarınca ürünü teslim edecek. Alım miktarını küçümsemeyecek.TMO alım bedellerini 1 hafta içinde ödeyecek

4-   Serbest piyasa , TMO nun kararlılığı karşısında ihtiyacını karşılayabilmek için TMO fiyatının çok altında bir fiyatla ürün alamayacak.11-11,5 TL bandında piyasaya girecek.

5-   Sektörde stok olmadığı ve son 9 yıl dikkate alındığında meteorolojik şartların fındıkda üst üste 2 dönem normal bir ürün hasatına müsaade etmediği dikkate alındığında TMO aldığı ürünü hiçbir zaman yağlığa ayıramayacak ve gelecek sezonlarda zarar etmeden piyasaya sürebilecektir.

6-   TMO ürünün tamamına talip olmasa da bu hamlesiyle ürünün tamamının en az 2-3  lira daha iyi bir fiyattan satılmasını sağlayacaktır  ki , bu 650.000 tonluk bir üretimde üretici ve ülke ekonomisine 1.300.000.000 – 1.950.000.000.TL fazla bir kaynağın kazanılması anlamına gelecektir.Bu miktar devletin hazinesinden ödenen Alan bazlı gelir desteğinin 2 katına denk bir miktardır.

Şafak DELİÇAKAR: Bölge bakan ve milletvekilleri bu durum karşısında nasıl hareket etmelidirler?

Onur ŞAHİN: Bölge Bakan ve milletvekilleri başta tarım bakanı olmak üzere tüm hazine yönetimine bu konuyu iyi izah etmek zorundadırlar. Zira fındığın sadece bir tarım ürünü olmadığı, dağınık yapısıyla Karadenizin o sarp yamaçlarında her biri gönüllü huzur karakolu gibi duran insanları bu bölgede fındık ürününün tuttuğunu  hatırlatmalıdırlar.

Şayet fındık ürünü desteklenmez ve üretici emeğinin karşılığını alamaz durumuna düşerse, o sarp yamaçlarda kurulu evlerin boşalması anlamına gelir ki her boşalan ev kapanan ve yenisi kurulamayan sınır karakollarına benzer ki bu durumun faturasını emniyet zafiyeti ve terör faaliyetlerinin fazlalaşmasıyla öderiz ki bu olumsuzluğun faturasını hazinenin fındığa ayıracağı kaynakla kapatılamaz. Bedeli ağır olur.

Karadeniz Dağlarının gönüllü huzur karakollarının kapanmasına müsaade etmeyelim. Fındık sadece fındık değildir.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Şahin, verdiğiniz bu önemli açıklamalardan eminiz ki, fındıkla alakalı olan herkes kendine bir pay çıkaracaktır. Kamuoyu ve gazetem adına tekrar bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz.

Onur ŞAHİN: Bende çok teşekkür ediyorum sayın Deliçakar. Bu vesile ile şahsım olarak da başta sizin ve gazeteniz Ordu Yeni Haber’in bu konuya gösterdiği duyarlılık ve hassasiyetten ötürü şükranlarımı sunuyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

Anahtar Kelimeler : ŞAHİN;, “FINDIK, SADECE, FINDIK, DEĞİLDİR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız