HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
20 Eylül 2017 Çarşamba Saat: 09:24

BİYOKAÇAKÇILARA GEÇİT YOK

Türkiyede son 10 yılda 21 ilde tespit edilen 68 vakada 129 biyokaçakçıya 3 milyon 700 bin lira idari para cezası uygulandı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerin vatandaşlarının karıştığı biyokaçakçılık vakaları
BİYOKAÇAKÇILARA GEÇİT YOK

Türkiye'de son 10 yılda 21 ilde tespit edilen 68 vakada 129 biyokaçakçıya 3 milyon 700 bin lira idari para cezası uygulandı.

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerin vatandaşlarının karıştığı biyokaçakçılık vakaları özellikle Doğu Karadeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu ile Akdeniz bölgelerinde yoğunlaştı. Son beş yılda başta orkide (salep) türleri olmak üzere yumrulu ve soğanlı bitki türleri, yabani buğday, kelebekler ve diğer böcek türleri, engerek türleri ve semender türlerinin biyokaçakçılık vakalarına konu olduğu gözlendi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2007, 2008 ve 2009'da 2'şer, 2010'da 9, 2011'de 21, 2012'de 11, 2013'te 2, 2014'te 5, 2015'te 8, 2016'da 3, 2017 Eylül ayı itibarıyla da 3 biyokaçakçılık vakası tespit edildi.

Çevre Kanunu kapsamında, 21 farklı ildeki 68 vakada 20 farklı ülkeden 129 biyokaçakçıya 3 milyon 700 bin lira idari para cezası uygulandı.

Bu Yıl Tespit Edilen Vakalar 

Biyokaçakçılık denetimleri kapsamında bu yıl 21 Şubat'ta Hatay Belen'de İngiliz uyruklu 2 kişi, yeşil ve köklü 6 bitkiyle yakalandı. Edirne Kapıkule Yolcu Salonu Gümrük Sahasında 23 Mayıs'ta yurt dışına çıkmak üzere olan Romanya uyruklu kişinin sürücülüğünü yaptığı araçta yapılan aramada muhafaza kutusu ile 36 kelebek ele geçirildi.

Gümüşhane otogarında, 13 Temmuz'da polis ekiplerince İsveçli şahsın çantasında Van, Aşkale, Kars ve Tuz Gölü'nde topladığını belirttiği bitki örnekleri ve tüpler içerisinde ölü böcekler olduğu tespit edildi.

Bu 3 vakaya karışan 4 kişiye, Çevre Kanununun 9'uncu maddesine muhalefetten kişi başı 42 bin 479 lira olmak üzere 169 bin 916 lira idari para cezası uygulandı.

"Yırtıcı Kuşları Kaçırmak İsteyen Suriye Uyruklu Şahıslara Da Rastlanıyor"

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde biyokaçakçılığa daha çok maruz kalındığını belirtti. 

Prof. Dr. Eroğlu, "En çok vakaya Artvin, Antalya, Adana ve Hatay'da rastlıyoruz. Biyokaçakçılık yapanların ise genel olarak genetik kaynakları elde etme maksadı taşıyan ve özellikle biyoteknoloji alanında çalışan akademisyenlerden olduğu göze çarpıyor. Ayrıca şahin, doğan gibi yırtıcı kuşları kaçırmak isteyen Suriye uyruklu şahıslara da sıkça rastlanıyor." bilgisini verdi.

Biyokaçakçılığa toplum olarak duyarlı olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, "Sahip olduğumuz bu zenginliği korumak ve yabancılar tarafından izinsiz olarak tabiattan toplanmasını engellemek hepimizin görevi. Arazide yabancıların tabiattan canlı örnekler topladıklarını gören vatandaşlarımız hiç vakit kaybetmeden 156 Jandarma İmdat hattına ihbarda bulunmalı." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler : BİYOKAÇAKÇILARA, GEÇİT, YOK

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız