HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
19 Ekim 2017 Perşembe Saat: 07:52

“MODERN BİR KALKINMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ”

Vali Yavuz, ‘Ekonomi ve Kalkınma Toplantısı’nda net konuştu:
“MODERN BİR KALKINMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ”

Ordu Valisi Seddar Yavuz tarafından, Ordu ilinin vizyonu, ekonomik durumu, sanayisi, kalkınması, istihdamın ve yatırımın artırılması, işsizliğin önlenmesi ile işadamlarının karşılaştığı sorunları değerlendirmek amacıyla “Ekonomi ve Kalkınma Toplantısı” düzenlendi.

 “Tarım ve Turizm Bu Şehir İçin Yetmez”

 “Ekonomi ve Kalkınma Toplantısı”nın açılışında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “Hepimizin önceliği olan sanayileşme, kalkınma, daha müreffeh bir Türkiye’de yaşama arzusu ve hedefine ulaşmak için, başta devlet kurumları olmak üzere önceliğimizin mutlaka sanayileşme ve kalkınma konuları olması gerektiğini düşünüyor ve değerlendiriyorum” dedi.

 Konuşmasında, Ordu üzerine genel bir ekonomik değerlendirmede bulunan Vali Yavuz, “Ordu şehrinin vizyonuna baktığımızda, bazı konuları ele almamız, tartışmamız gerekiyor. Ordu ekonomisinin, fındık ve tarıma dayalı sanayi olduğunu görüyoruz. Sadece fındık üretimi üzerinden bu şehri kurgulamak ve kalkındırmak düşüncesi, tamamen gerçek dışıdır.

Tarımın yanında turizmi önemli bir alan olarak görüyor, bu alanı genişleteceğimizi söylüyorum. Ancak, tarım ve turizm bu şehir için yetmez. Bu şehre sınıf atlatacak üçüncü alan, çevre ile uyumlu sanayidir. Yeni organize sanayi bölgeleri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Ordu ve Fatsa OSB’de kamulaştırma işlemlerinde büyük oranda uzlaşma sağlanırken, Ünye’de ise şuana kadar herhangi bir uzlaşma sağlanamadı. Kültür ve Turizm Bakanımız Prof.Dr. Sayın Numan Kurtulmuş’un gücünden de istifade ederek bu kamulaştırma bedellerinin ilimize en kısa zamanda tahsisi konusunda kendisiyle sürekli istişare halindeyiz. 1- 1,5 yıl içinde kamulaştırma işlemlerimizi tamamlayıp, burada altyapı çalışmalarını bitirerek, sanayicilerimize yer göstermek zorundayız” diye konuştu.

 “İşadamlarımızın Yanında Olacak ve Onları Her Fırsatta Destekleyeceğiz”

 Günümüzde şehirlerin yarıştığını, Ordu’nun da bu yarışta geri kalmaması gerektiğini belirten Vali Yavuz, ”Valilik olarak, sorunları suretle çözmemiz gerekiyor. Bunun için hiç merak etmeyin gece gündüz gayret gösteriyoruz. Görüşülmesi gereken herkesle görüşüyoruz. İrtibatlarımızı sürekli sağlıklı ve zinde tutuyoruz. Elbette kamu hizmetlerinde standartları yükseltecek, vatandaş memnuniyetini sağlayacağız. Ama en önemli yapacağımız şey, işadamlarımızın yanında olmak ve onları her fırsatta desteklemeye devam etmek” şeklinde konuştu.

 “5 Yıl Sonra Ordu’yu Kimse Tanıyamayacak”

 Ordu’nun geleceğinin parlak olduğunu dile getiren Vali Yavuz, “5 yıl sonra Ordu’yu hiç kimse tanıyamaz. Burada gayrimenkul almak,  iş yapmak, bir hayli zor hale gelecek. Çünkü Ordu, Karadeniz’in incisi olmayı hak edecek bir geleceği bize vadediyor. Bizler sorun üreten değil, sorun çözen, kavga eden değil, sulh eden, proje ve vizyon üreten bir yaklaşımla bir araya geldiğimizde, bu şehrin başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Ordu’da gidilen her yerin ayrı bir potansiyeli ve ayrı bir güzelliği var” diyerek, birlikte hareket etme kapasitesini artırılması gerektiğini ifade etti.

 “On Yıllık Şehir Vizyonunu Ortaya Koymamız Gerekiyor”

 Vali Yavuz, ”Herkes saygındır, değerli ve kıymetlidir. Biz, herkesin fikrine açık ve net olmalıyız. Biz, konuşan bir Ordu, herkesin huzursuz olmadan konuştuğu Ordu istiyoruz. Bu şehirde biz, görev yaptığımız sürece sizlerle her daim istişare içinde olacağız. 2023 vizyonuna girerken Ordu’nun, sanayileşme hedefine uygun bir modern ve bir kalkınma planı oluşturması gerekir. Sizlerden beklentim, bu şehirde geliştirilmesi gereken sektörler neler olmalı? Biz hangi sektörleri desteklersek, sanayi ve kalkınma planını düşünürsek, o yatırımları buraya çekersek, nerede oluruz? OSB’leri mutlaka bitireceğiz. İşimiz, gücümüz Ankara olacak ve bu kamulaşma paralarını bulacağız. Bizlerin on yıllık bir şehir vizyonunu ortaya koymamız gerekiyor” dedi.

 “Ordu, Yapısal Dönüşüme İhtiyaç Duyulan İller Arasında Bulunuyor”

 Ordu’nun gelişmişlik düzeyi ile ilgilide bilgiler veren Vali Seddar Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

”Ordu, orta gelişmişlik düzeye sahip, ekonomisi henüz tek sektöre bağımlı yapıdan kurtarıp çeşitlenememiş, tarım ve doğal kaynaklara dayalı ekonominin hakim olduğu bir şehir konumundadır.  Ordu, turizm alanındaki potansiyelini açığa çıkarması beklenen, sanayi konusunda belli bir altyapıya sahip, ancak bu potansiyeli daha ileri bir düzeye taşıyabilmek için yapısal bir dönüşüme ihtiyaç duyan iller arasında bulunuyor.

Kalkınma Bakanlığı verilerine göre iller altı gelişmişlik düzeyine ayrılıyor. 2011 yılı içerisinde  81 il arasında 61. sırada ve 5. derece gelişmişlik düzeyindeki iller arasında bulunuyor ve 2015 yılı illerin yaşam endeksi sıralamasında da 55. sıradayız. 2014 yılında cari fiyatlarda 10 milyar 608 milyon 680 bin TL gayri safi yurt içi hasılaya sahip olan bir il'iz.  Kişi başına gelirin artırılması konusuna baktığımız zaman, Ordu ilinin kişi başına geliri her yönüyle Türkiye ortalamasının oldukça altında kalmaktadır”

  “Özel Kalkınma Planı Hazırlanacak”

 Vali Seddar Yavuz, toplantının sonunda Ordu ile ilgili kısa, orta, uzun vadeli oluşturulacak özel bir kalkınma planı hazırlanacağını, bu görevinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Ordu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörlüğü tarafından yerine getirileceğini belirterek, “Yatırımcılar ilimize geldiğinde anında yardım edilecek. Ayrıca, ilimizde oluşturacağımız heyetle birlikte ilgili Bakanlıklara giderek desteklenmesi ve peşinden koşulması gereken yol haritamız noktasında taleplerimizi ileteceğiz” dedi.

 Toplantıda söz alan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin yaptığı konuşmada,  Ordu’nun gelir kaynağının fındığa dayalı olduğunu ve ilde bulunan fındık tesislerinin büyümesi için de krediye ihtiyaç duyulduğunu belirterek,  Ordu bölgesinin mobilya sektöründe de çok güçlü olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

 Şahin, Yazılım ve bilişim sektörüne destek verilmesini istiyorum. Bize kullanacağımız 10-15 dönüm arazi gerekiyor. Ordu Üniversitesi ile beraber yaptığımız anlaşma ile bir Teknokent kuracağız” diye konuştu.

 Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş ise, ”Bu ülke, bu il kalkınacaksa üreterek, istihdam alanı oluşturarak, büyüme sağlayacaktır. Bu yüzden bizim gibi iş adamlarının sesine kulak vermek, sorunlarına çare bulmak önemli. Sanayici, işadamı ve esnafın yanında bir duruş sergileyen çok değerli Valimize başta kurumum olmak üzere tüm iş adamları adına teşekkür ederim. Onlarca, yüzlerce insanı istihdam etmek, onları iş sahibi yapmak hepimizin onurudur ancak, aynı hassasiyeti bu noktada bürokratlarımızdan bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 Vali Yavuz, İşadamlarının Görüş, Öneri ve Sorunlarını Dinleyerek Tek Tek Not Aldı

 Konuşmaların ardından Vali Seddar Yavuz, toplantıya katılan işadamlarının görüş, öneri, düşünce ve beklentilerini dinledi. Vali Yavuz, her yatırımcının dile getirdiği sorunları da tek tek not aldı. Toplantıda iletilen sorun ve sıkıntıların çözümü noktasında gerekli gayret ve çabanın gösterileceğini söyledi.

Öte yandan Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)’nde, Vali Seddar Yavuz başkanlığında gerçekleştirilen “Ekonomi ve Kalkınma Toplantısı”na, Vali Yardımcıları  Ekrem Ballı, Bayram Gale, Ahmet Arık, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi(DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Ordu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Harun Göçer, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Mustafa Yücel ile Ordu ili genelindeki sanayici ve işadamları katıldı. (Ordu Yeni Haber)

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız